Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στόλτενμπεργκ: Οι διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας να επιλυθούν μέσω του διαλόγου

«Υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας που σχετίζονται με ζητήματα στο Αιγαίο Πέλαγος. Ελπίζω αυτές οι διαφορές να μπορούν να επιλυθούν στο πνεύμα του διαλόγου», τόνισε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Στόλτενμπεργκ: Οι διαφορές Ελλάδας-Τουρκίας να επιλυθούν μέσω του διαλόγου

Στις εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει η Hurriyet.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο πολύτιμοι σύμμαχοι. Είναι μέλη της Συμμαχίας για πολλές δεκαετίες από τη δεκαετία του 1950. Εκτιμώ και τις δύο χώρες για τη συνεισφορά τους στη Συμμαχία», τόνισε.

«Υπάρχουν διαφορές μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, που σχετίζονται με ζητήματα στο Αιγαίο Πέλαγος. Ελπίζω αυτές οι διαφορές να μπορούν να επιλυθούν στο πνεύμα του διαλόγου και χαιρετίζω το ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας έχουν μιλήσει για να διευθετήσουν αυτά τα ζητήματα. Μόνο μέσω αυτού του είδους διαλόγου μπορούν να επιλυθούν οι διαφορές. Έχω μιλήσει φυσικά τόσο με τις τουρκικές όσο και με τις ελληνικές αρχές. Χαιρετίζω το γεγονός πως αυτά τα ζητήματα διευθετούνται μέσω άμεσου διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, επανέλαβε τη σημασία της Τουρκίας για τη Συμμαχία, σημειώνοντας πως «αρκεί να δει κανείς τον χάρτη και να δει τη στρατηγική γεωγραφική θέση της Τουρκίας, που συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία, που συνορεύει με τις ταραχές και τη βία που απειλούν την Τουρκία και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ».

Χαρακτήρισε την Τουρκία «πολύτιμο σύμμαχο», ενώ σχολίασε πως «η Τουρκία παρέχει βασικές δυνατότητες στο ΝΑΤΟ αλλά και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρέχουν στήριξη στην Τουρκία. Έτσι λειτουργεί το ΝΑΤΟ. Ένας για όλους και όλοι για έναν. Είμαστε ισχυρότεροι μαζί παρά μόνοι. Το ΝΑΤΟ είναι καλό για την Τουρκία και η Τουρκία είναι καλή για το ΝΑΤΟ».

Επανέλαβε επίσης πως «η Τουρκία έχει φυσικά το δικαίωμα να προστατεύει τον εαυτό της και περιμένουμε πως αυτό θα γίνεται με ανάλογο τρόπο. Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προστατεύει τον εαυτό της, διότι η Τουρκία έχει υποφέρει από πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v