Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Κάποιοι επιδίωξαν να μην είμαι εδώ σήμερα

Ευθεία επίθεση στην ΝΔ για την επιχείρηση “μποϋκοτάζ” του Συνεδρίου στη Μυτιλήνη. Έμμεση πλην σαφής αναφορά στην μεγάλη κόντρα με τον Β. Μαρινάκη. Μετρημένες δεσμεύσεις για το προσφυγικό.

Τσίπρας: Κάποιοι επιδίωξαν να μην είμαι εδώ σήμερα

Με τη φράση “κάποιοι επιδίωξαν να μην είμαι εδώ σήμερα” ο Αλέξης Τσίπρας παρέπεμψε στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγίου στη Μυτιλήνη, με το οποίο κλείνει ο κύκλος των περιφερειακών συνεδρίων (14 τον αριθμό) που άνοιξε τον περσινό Ιούλιο.

Στο αμιγώς πολιτικό μέρος της ομιλίας του ο πρωθυπουργός κατήγγειλε “κάποιους” που επιδίωξαν να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και τρομοκρατίας εκμεταλλευόμενοι πραγματικά προβλήματα “για να σπείρουν πόλωση και μίσος και να εξυπηρετήσουν σκοπιμότητες”. Εννοώντας τη ΝΔ, πρωτίστως, καθώς, όπως έχουν καταγγείλει τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικά στελέχη, προσπάθησαν να “μποϋκοτάρουν” το συνέδριο με την οργάνωση κινητοποιήσεων (για το προσφυγικό και τον ΦΠΑ) και την αποτροπή των φορέων να μετέχουν σ΄αυτό.

Όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός δεν άφησε εκτός ομιλίας τη σφοδρή κόντρα με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αν και δεν κατονόμασε τον επιχειρηματία.

“Όσες δυνάμεις κι αν συσπειρώσει κανείς, όσα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα, εκδοτικά συγκροτήματα και εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, όση παραγωγή μαύρης προπαγάνδας και ψευδών ειδήσεων και να καταφέρει, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Και με αυτή στο τέλος θα έχουμε όλοι να αναμετρηθούμε”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή.

Επιλέγοντας να γίνει... πιο ευκρινές το μήνυμα, πρόσθεσε: “Παλεύουμε για να δώσουμε σε αυτή τη χώρα ένα αύριο ελπίδας και προσδοκίας. Σύμμαχό μας σε αυτή τη προσπάθεια δε θελήσαμε ποτέ να έχουμε ολιγάρχες, ανθρώπους της νύχτας ή των σαλονιών, διαπλεκόμενους εκδότες ή κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες που νομίζουν ότι τους χρωστάει η χώρα και οι πολίτες. Σύμμαχο μας εμείς θέλουμε τον ελληνικό λαό”.

Στο παραπάνω πλαίσιο ενέταξε ο πρωθυπουργός την πορεία προς την έξοδο από “το μνημονιακό καθεστώς επιτροπείας”, τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τη συγκρότηση ενός αποτελεσματικού στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης. Εντάσσοντας στις προτεραιότητες “την θωράκιση απέναντι στη διαφθορά και το κοινωνικό κράτος”.

“Οταν όλη η Ευρώπη συζητά για την ανάγκη η Ελλάδα να γυρίσει σε καθεστώς κανονικότητας, όταν ο Πρόεδρος Γιούνκερ μιλά για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018, όταν ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μιλάει για άθλο του ελληνικού λαού και για χώρα πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις, τι νόημα έχει εμείς να αναλώνουμε χρόνο και φαιά ουσία σε άγονες αντιπαραθέσεις, μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις;”, τόνισε.

Για να προσθέσει: “Εντάξει, αν η αντιπολίτευση επιθυμεί για λόγους εντυπωσιασμού να πείσει ότι η  πραγματικότητα είναι άλλη, επειδή δε ταιριάζει με τις επιθυμίες της, ας το κάνει, εγώ δε θα την ακολουθήσω, δεν θα μπω στη μάχη της επικοινωνίας”.

Υποδομές-παροχές για το προσφυγικό

Ειδικά για το προσφυγικό, ο κ.Τσίπρας δεν μοίρασε υποσχέσεις. Αφού επισήμανε το προφανές, ότι δηλαδή η Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου “είναι η Περιφέρεια της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης”, λόγω του ανέτοιμου κρατικού μηχανισμού και της άρνησης πολλών χωρών της ΕΕ να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης στην φιλοξενία προσφύγων.

Μίλησε για “δύσκολη κατάσταση και για τους μετανάστες και για τους κατοίκους”, για τα λάθη και τις ελλείψεις, αλλά και για την άμεση ανάγκη επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου.

Η επιπλέον δέσμευση αφορά στα έργα υποδομής που θα μείνουν και σε παροχές που θα ανακουφίσουν τους κατοίκους των 'προσφυγικών' νησιών. Κυρίως, στη θεσμοθέτηση παροχής αποζημιώσεων στους κατοίκους της Μόριας (στη Λέσβο) και του χωριού Χαλκειού (στη Χίο).

Προειδοποίησε δε, ότι “δεν θα ανεχτούμε τη δολοφονική επιθετική συμπεριφορά κατά των προσφύγων που υποκινείται από σκοτεινούς ακροδεξιούς κύκλους εκτός νησιού”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v