Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξανά στο τραπέζι το Σκοπιανό με αυξημένες προσδοκίες επίλυσης

Γιατί ο Μ. Νίμιτς έσπευσε να ανακοινώσει τετ α τετ Τσίπρα-Ζάεφ. «Διάθεση αποδοχής» του erga omnes και των συνταγματικών αλλαγών από τα Σκόπια, στο 70-30 οι πιθανότητες. «Επιθυμία κι όχι βέτο της ΕΕ» η αυξημένη πλειοψηφία των 180 «ναι». Ποια πλειοψηφία θεωρεί «ικανοποιητική» η κυβέρνηση.

Ξανά στο τραπέζι το Σκοπιανό με αυξημένες προσδοκίες επίλυσης

Αυξημένες πιθανότητες επίλυσης του Σκοπιανού έδωσε η συνάντηση Κοτζιά-Νίμιτς-Ντιμιτρόφ την Παρασκευή στο Σούνιο, με το ενδιαφέρον τώρα να στρέφεται στο τετ α τετ που θα έχουν την Πέμπτη στη Σόφια ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ.

Εάν οι προσπάθειες ευοδωθούν, το ενδιαφέρον θα περάσει στην εσωτερική πολιτική σκηνή, προκειμένου η συμφωνία να επικυρωθεί από τη Βουλή με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία. Κι αυτό διότι τόσο η κυβέρνηση όσο (και κυρίως) οι εταίροι, που επιθυμούν διακαώς κλείσιμο της πολυετούς εκκρεμότητας, δεν δείχνουν πρόθυμοι να αρκεστούν σε επικύρωση με οριακή πλειοψηφία.

Επ' αυτού, η «Αυγή της Κυριακής» μετέφερε χθες πληροφορίες που θέλουν τις Βρυξέλλες να ζητούν ενισχυμένη πλειοψηφία 180 θετικών ψήφων. Η κυβέρνηση επισήμως «δεν σχολιάζει» το δημοσίευμα, ωστόσο στελέχη της διευκρινίζουν ότι το (φερόμενο ως) αίτημα δεν συνιστά «βέτο» και δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή του.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι πιέσεις... εταίρων και συμμάχων ασκούνται πρωτίστως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την αλλαγή θέσης σε ηγετικό επίπεδο (σ.σ. αρχικώς ήταν υπέρ της επίλυσης) και της υιοθέτησης των συλλαλητηρίων, ως αποτέλεσμα εσωκομματικών πιέσεων.

Οι πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να έθεσε το θέμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Στις κοινές δηλώσεις δε, που έκανε με τον κ. Τσίπρα στο Μαξίμου, ο κ. Γιούνκερ είχε τονίσει με νόημα ότι η εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό επείγει.

Σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη, η επικύρωση της συμφωνίας θα μπορούσε να θεωρηθεί «ικανοποιητική», εάν ψηφιστεί και από βουλευτές της αντιπολίτευσης, εννοώντας από το Ποτάμι, τη ΔΗΣΥ και τμήμα, έστω, της ΝΔ.

Θεωρητικά, οι ΑΝΕΛ επιμένουν στο «όχι», αν και, σύμφωνα με παράγοντα του κόμματος, «θα περιμένουμε να δούμε το περιεχόμενο της συμφωνίας».

Πιθανότητες συμφωνίας-ναυαγίου είναι «70-30»

Πώς προδιαγράφεται αυτό το περιεχόμενο; Κατ' αρχάς, διπλωματικές πηγές προβλέπουν «αναλογία συμφωνίας-ναυαγίου 70-30», μετά την τριμερή στο Σούνιο την Παρασκευή. Κι αυτό διότι, όπως λένε, για πρώτη φορά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ αποδέχθηκε τον απαράβατο ελληνικό όρο για ενιαία ονομασία (erga omnes) και για αλλαγές στο Σύνταγμα που δεν θα αφορούν μόνο το όνομα, αλλά και τα άλλα σημεία που έχει θέσει η Αθήνα (σ.σ. περί μειονοτήτων και αλυτρωτισμού).

Σημειώνεται ότι μόλις πριν από τρεις εβδομάδες τα Σκόπια επέμεναν στη διπλή ονομασία (σ.σ. κοινά αποδεκτή για το εξωτερικό - «Μακεδονία» στο εσωτερικό), εισπράττοντας το ελληνικό «όχι».

Το Μαξίμου εξάλλου είχε διαμηνύσει ότι θα υπάρξει συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ μόνο εάν υπάρξει αποδοχή, από πλευράς ΠΓΔΜ, αυτού του όρου.

Η πρωτοβουλία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς να ανακοινώσει από το Σούνιο συνάντηση των δύο πρωθυπουργών στη Σόφια την ερχόμενη Πέμπτη (στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων) ενίσχυσε τις εκτιμήσεις ότι στη συζήτηση που προηγήθηκε ο κ. Δημητρόφ μετέφερε στον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά τη διάθεση αποδοχής του erga omnes και των αλλαγών στο Σύνταγμα.

«Η φόρμουλα δεν θα είναι λευκή επιταγή»

Αυτό που αναμένεται τώρα είναι να μεταφερθεί το “ok” σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή από τον Ζόραν Ζάεφ στον κ. Τσίπρα. Εάν συμβεί αυτό την Πέμπτη, τότε οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν το «πώς» θα συνεχισθεί η προσπάθεια, δεδομένου ότι η κυβέρνηση Ζάεφ ζητάει χρόνο προκειμένου να καταφέρει να περάσει από το Κοινοβούλιο τις συνταγματικές αλλαγές.

Η λύση θα είναι (όπως έχει αναφερθεί πολλάκις) μία διεθνής συμφωνία υπό τον ΟΗΕ που θα θέτει τα στάδια, με «καθαρό όρο» ότι καμία ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ (σε ΕΕ και ΝΑΤΟ) δεν θα τελεσφορήσει, εάν τα Σκόπια δεν εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

«Η φόρμουλα δεν θα είναι λευκή επιταγή στην ΠΓΔΜ» διαμηνύει διπλωματικός παράγοντας, με την επισήμανση ότι «στο τέλος των διαδικασιών, η ελληνική Βουλή θα είναι αυτή που θα πρέπει να κυρώσει την ένταξη της γείτονος και στο ΝΑΤΟ (άμεσα) και στην ΕΕ (σε 5-7 χρόνια)».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v