Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρετό για το Σκοπιανό φέρνει το τετ α τετ Τσίπρα-Ζάεφ

Στους «όρους δόμησης της συμφωνίας» αναφέρθηκε ο Δ. Τζανακόπουλος, εάν τα Σκόπια αποδεχθούν, επισήμως, erga omnes και αλλαγές στο Σύνταγμα. Επιστολική ψήφο συζητά η κυβέρνηση για τους Έλληνες πολίτες του brain drain.

Πυρετό για το Σκοπιανό φέρνει το τετ α τετ Τσίπρα-Ζάεφ

«Φουλ τις μηχανές» έβαλε η κυβέρνηση ενόψει του τετ α τετ που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της pΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ την Πέμπτη στη Σόφια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος γνωστοποίησε ότι νωρίτερα σήμερα υπήρξε συνάντηση στο Μαξίμου του κ. Τσίπρα με τον Νίκο Κοτζιά και τον Πάνο Καμμένο, ενώ χθες συζήτησε την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό με τον κ.Κοτζιά.

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών που μετέφερε τη Δευτέρα το Euro2day.gr, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι:

* Οι κύριοι Τσίπρας - Ζάεφ θα συζητήσουν το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στο ονοματολογικό. Αδιαπραγμάτευτος ελληνικός όρος είναι η ενιαία ονομασία (erga omnes) και οι αλλαγές στο Σύνταγμα της γείτονος.

* Οι όροι δόμησης της συμφωνίας («στην οποία ενδεχομένως θα καταλήξουμε») θα συνιστούν «αλλεπάλληλες δεσμεύσεις που θα εκτείνονται στο μέλλον», δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει λύση με το πάτημα ενός κουμπιού.

* Η συμφωνία θα είναι συνολική και δεν θα «χτίζεται» τμηματικά.

* Μέχρι να υπάρξει, η Ελλάδα δεν θα δώσει το πράσινο φως για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι εάν τα Σκόπια αποδεχθούν σε ανώτατο επίπεδο (Ζάεφ) το erga omnes και τις αλλαγές στο Σύνταγμα, τότε οι δύο χώρες θα προχωρήσουν σε διεθνή συμφωνία υπό τον ΟΗΕ, που θα περιλαμβάνει τα χρονοδιαγράμματα. Κι αυτό επειδή η κυβέρνηση Ζάεφ έχει πει ήδη ότι δεν είναι δυνατόν να αλλάξει το Σύνταγμά της σε μικρό χρονικό διάστημα.

Για να γίνει κατανοητό το επιχείρημα περί αναγκαίων χρονοδιαγραμμάτων, ο κ. Τζανακόπουλος επικαλέσθηκε το παράδειγμα του Κυπριακού: εάν, όπως είπε, είχε γίνει δεκτό το σχέδιο Ανάν το 2004, η συμφωνία θα ολοκληρωνόταν φέτος.

Αναφορικά με την έγκριση από την ελληνική Βουλή της συμφωνίας (σ.σ. εάν υπάρξει), επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία μία εκκρεμότητα που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και 30 χρόνια. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι δεν θέτει αριθμητικά όρια, εννοώντας τα περί ενισχυμένης πλειοψηφίας 180 θετικών ψήφων.

Για τις συντάξεις το 2019

Στο μείζον θέμα της εφαρμογής του μέτρου για μείωση συντάξεων το 2019, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίσθηκε εξαιρετικά προσεκτικός: «Αυτή τη στιγμή δεν είναι στη βούληση της κυβέρνησης να θέσει το θέμα» (σ.σ. της μη εφαρμογής), είπε. Πρόσθεσε όμως ότι αυτό που μεταφέρουμε στους δανειστές είναι ότι επειδή «πιάνουμε» τα πρωτογενή πλεονάσματα, πρέπει να συζητήσουμε τα μέτρα λιτότητας που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα για τη διετία 2019-2020 (συντάξεις-αφορολόγητο) ελήφθησαν κατ' απαίτηση του ΔΝΤ, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν θα «πιάσει» πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Σύμφωνα με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, το θέμα της μη εφαρμογής του μέτρου για τις συντάξεις θα τεθεί επισήμως όταν τα στοιχεία δείξουν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Δηλαδή μετά τον Αύγουστο, όταν θα έχει βγει η χώρα από το μνημόνιο. Κατά τα ίδια στελέχη πάντως, η εξέλιξη αυτή συζητείται από τώρα, αλλά στο περιθώριο των επίσημων διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο και για το χρέος.

Επιστολική ψήφος στους πολίτες του brain drain

Όσον αφορά στο δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές εκλογές των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση είναι θετική στη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στα παιδιά του brain drain, δηλαδή σε όσους μετανάστευσαν στα χρόνια της κρίσης.

Προς το παρόν, τόνισε, η προτεραιότητα ανήκει στην κατάτμηση των δύο μεγάλων εκλογικών περιφερειών, της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, καλώντας την αντιπολίτευση (κυρίως τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ) να πάρουν θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v