Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας-Ζάεφ επιχειρούν το μεγάλο βήμα από τη Σόφια

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. «Μεγάλες προσδοκίες», αλλά ζητούμενο η τελική απόφαση. Υπουργικό Συμβούλιο συγκαλεί τη Δευτέρα ο Αλ. Τσίπρας, με θέμα τις παράλληλες διαπραγματεύσεις για αξιολόγηση-Σκοπιανό.

Τσίπρας-Ζάεφ επιχειρούν το μεγάλο βήμα από τη Σόφια

Ο Αλέξης Τσίπρας προσήλθε στο σημερινό ραντεβού στη Σόφια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έχοντας «μεγάλες προσδοκίες» για την επίλυση του ονοματολογικού. Αλλά όχι άμεσα, αφού ο ίδιος έσπευσε να προσθέσει ότι υπάρχει ακόμη απόσταση που πρέπει να διανυθεί. Από την πλευρά του, ο ομόλογός του συμμερίστηκε την αισιοδοξία, δηλώνοντας χθες ότι από το σημερινό τετ α τετ περιμένει «μόνο επιτυχία».

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τα όσα συζητήθηκαν, ενώ ο πρωθυπουργός στη συνέχεια συναντάται με την γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα. Μέρκελ.

Την ίδια στιγμή «τρέχουν» οι συζητήσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα για το κλείσιμο της τέταρτης (και τελευταίας) αξιολόγησης, με στόχο να υπάρξει Staff Level Agreement στο Eurogroup της επόμενης Πέμπτης.

Η εικόνα που μεταφέρεται από τους υπουργούς και από το κυβερνητικό επιτελείο είναι θετική, καθώς, όπως αποτιμούν τις μέχρι τώρα συζητήσεις, «είναι εμφανής η διάθεση όλων των πλευρών να κλείσει η αξιολόγηση».

Η κρισιμότητα αυτής της χρονικής στιγμής προκύπτει και από τις πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα. Κι αυτό διότι ο κ. Τσίπρας θα ενημερώσει για την πορεία των... παράλληλων διαπραγματεύσεων, δηλαδή για τη συμφωνία εξόδου από το μνημόνιο και για το Σκοπιανό.

Αναλόγως των εξελίξεων που θα σημειωθούν στις επόμενες ώρες, θα θέσει τα μεγάλα στοιχήματα για το επόμενο διάστημα μέχρι τις 21 Ιουνίου, που:

* Το Eurogroup, πλην απροόπτου, θα σφραγίσει τη λήξη της μνημονιακής οκταετίας.

* Αθήνα-Σκόπια θα προχωρήσουν στη διεθνή συμφωνία υπό τον ΟΗΕ για την επίλυση του ονοματολογικού, εάν στη σημερινή συνάντηση στη Σόφια ο κ. Ζάεφ δηλώσει ότι αποδέχεται την ενιαία ονομασία (erga omnes) και τις αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας του.

Για το Σάββατο έχει προγραμματισθεί άλλωστε και συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v