Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επαναφέρει το αίτημα για εκλογές η ΝΔ

Τι θα πει στη συζήτηση για τη Novartis στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι κάλπες, η «καθαρή έξοδος» και η Β’ Αθήνας. Πώς ερμηνεύει η Πειραιώς τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ευρύ προβάδισμα του κόμματος έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Επαναφέρει το αίτημα για εκλογές η ΝΔ

Στη σημερινή μάχη της Βουλής για τη Novartis ρίχνουν το βάρος τους στη ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζεται να εξαπολύσει νέα σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, για όλα τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να μείνει μόνο στο θέμα της συζήτησης, αλλά σκοπεύει να επεκταθεί και σε ζητήματα όπως η οικονομία και ο εκλογικός νόμος, ενώ αναμένεται να επαναφέρει στην κορυφή τη ατζέντας το αίτημά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοπεύει να ρίξει για μία ακόμη φορά το «γάντι» στον Αλέξη Τσίπρα, προκαλώντας τον εάν αυτός πιστεύει πραγματικά στην «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον προσεχή Αύγουστο, δεν έχει παρά να προκηρύξει εκλογές και οι πολίτες να αποφασίσουν για την επόμενη μέρα.  

Αναφορικά με τη στάση του κόμματος στην ψηφοφορία, οριστική απόφαση ακόμα δεν έχει ληφθεί, ωστόσο το πιο πιθανό ίσως σενάριο είναι η αποχή των γαλάζιων βουλευτών. Άλλωστε, τη διαδικασία με τις 10 κάλπες η ΝΔ την έχει ήδη χαρακτηρίσει «γελοία», καθώς, όπως σημειώνει η Πειραιώς, η εθνική αντιπροσωπεία δεν καλείται να αποφασίσει για πρόσωπα αλλά επί του γενικού συμπεράσματος του πορίσματος της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ότι δηλαδή η Βουλή είναι αναρμόδια να ερευνήσει τα αδικήματα της δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και άρα ο φάκελος επιστρέφει στην τακτική δικαιοσύνη.

Πέρα της διαδικασίας, ο πρόεδρος της ΝΔ θα εστιάσει, σύμφωνα με κομματικές πηγές, στην «αντίφαση και την υποκρισία» της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή την υπόθεση της Novartis, να προκαλέσει τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής και μετά από τρεις μήνες αυτή να κριθεί αναρμόδια για να ασχοληθεί με το θέμα, που επιστρέφει στη δικαιοσύνη. «Ο κ. Τσίπραςμ χωρίς πρόβλημαμ αποφάσισε να σπιλώσει δέκα πρόσωπα για τα οποία δεν έχει αποδειχθεί το παραμικρό», σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

Η ΝΔ αντέδρασε έντονα και στην απόφαση της Δικαιοσύνης να τεθούν στο αρχείο οι μηνύσεις που είχαν καταθέσει οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος κατά των εισαγγελικών λειτουργών που παρέπεμψαν την υπόθεση Novartis στη Βουλή. «Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόγνωση από την κατάδειξη της σκευωρίας της στην υπόθεση Novartis», ήταν το σχετικό σχόλιο της Πειραιώς.

Πιο σημαντικό

Για τον εκλογικό νόμο, ο πρόεδρος της ΝΔ θα σημειώσει πως το «σπάσιμο» της Β’ Αθήνας αποτελεί πάγια θέση της ΝΔ, ωστόσο σαφώς πιο σημαντικό ζήτημα αυτή τη στιγμή -θα πει- είναι η κυβέρνηση να αποδεχθεί τη δυνατότητα ψήφου των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης.

Την ίδια ώρα, «χαμόγελα» προκάλεσαν στο επιτελείο της ΝΔ τα δημοσκοπικά ευρήματα που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας (Pulse & Public Issue). Σύμφωνα με κομματικές πηγές, «επιβεβαιώνεται αυτό που είναι πια κοινός τόπος: Ότι η ΝΔ όχι μόνον έχει κατακτήσει την απόλυτη πολιτική κυριαρχία, αλλά ότι κινείται πλέον σε τροχιά αυτοδυναμίας, ανεξαρτήτως του χρόνου των εκλογών».

Το εντυπωσιακό και με τις δύο αυτές δημοσκοπήσεις, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «είναι ότι παρά τη συστηματική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει μέσω των εφημερίδων και των sites που ελέγχει ότι τάχα η ψαλίδα κλείνει, αυτή αντιθέτως διευρύνεται, όπως άλλωστε η διαφορά που χωρίζει τον κ. Μητσοτάκη από τον κ. Τσίπρα σε όλες τις συγκριτικές ερωτήσεις που τους αφορούν». Επί της ουσίας, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, «επιβεβαιώνεται και με στοιχεία η κοινή αίσθηση που υπάρχει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αποδρομή και ο κ. Τσίπρας απλά, παίζοντας με τον χρόνο των εκλογών, προσπαθεί να διαχειρισθεί την ήττα του».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v