Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος στο «Ιλιντεν» βάζει το Μέγαρο Μαξίμου

Απάντηση Τσίπρα προς Ζάεφ: «χαιρετίζουμε την αποδοχή του erga omnes, αλλά συζητάμε λύση με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό». Ο όρος «Ιλιντεν» είναι ιστορικός και σηματοδοτεί τον αλυτρωτισμό. Ξανά στο τραπέζι το «Nova Macedonia».

Τέλος στο «Ιλιντεν» βάζει το Μέγαρο Μαξίμου

Η Αθήνα απέρριψε και επισήμως την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν», ενώ χαιρετίζει την αποδοχή από την ΠΓΔΜ τον ελληνικό όρο περί ενιαίας χρήσης (erga omnes).

Η απάντηση δόθηκε στα Σκόπια μέσα και από επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το βράδυ το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. «Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων» τονίζεται και προτίθεται: «Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς. Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση».

«Δεν περπάτησε» από την πρώτη στιγμή

Η εξέλιξη επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που μετέφερε το Euro2day.gr νωρίς το πρωί. Ότι δηλαδή, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η πρόταση του Ζόραν Ζάεφ «δεν περπατάει» καθώς προσέκρουσε στην άρνηση όχι μόνο της αντιπολίτευσης αλλά και της κυβέρνησης. . Κι αυτό διότι o πρωθυπουργός ανέφερε στους συνεργάτες του ευθύς εξ' αρχής ότι ο όρος «Ίλιντεν» συνιστά ιστορικό προσδιορισμό. Στη συνέχεια στελέχη της αντιπολίτευσης προσέθεσαν ότι αυτός ο όρος θεωρείται «επιτομή του αλυτρωτισμού».

Αυτό άλλωστε ήταν το συμπέρασμα και από τις διαδοχικές τηλεφωνικές συζητήσεις που είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και από την ενημέρωση που παρέσχε νωρίς το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού διευκρίνιζαν άλλωστε ότι ο κ. Τσίπρας «άκουσε την Πέμπτη την πρόταση Ζάεφ αλλά δεν του απάντησε πριν τη συζητήσει τόσο με τους επιτελείς του, όσο και με την αντιπολίτευση».

Ξανά «Nova»;

H αρνητική απάντηση της Αθήνα εκτιμάται ότι επαναφέρει στο τραπέζι την πρόταση για “Nova Macedonia”, καθώς στην άλλη εκδοχή του “Gorna Macedonia” (Ανω) αντιδρά η Βουλγαρία, στην οποία ανήκει το μικρό μέρος της «Μακεδονίας του Πιρίν». Που, σε σχέση με την Ελλάδα είναι επίσης... «άνω».

Το Tweet του Ζαεφ

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ είχε ταχθεί δημόσια υπέρ της υιοθέτησης της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν». Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο κ. Ζάεφ έγραψε ότι πρόκειται για μια λύση για την οποία είναι διατεθειμενος να προχωρήσει μπροστά.

Ο ίδιος επανήλθε μια ώρα αργότερα, τονίζοντας πως το «τέταρτο Ίλιντεν» αποτελεί το λαμπρό μέλλον της χώρας. Μια συμφωνία για το όνομα αυτό ανοίγει το δρόμο για την ένταξη μας στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., πρόσθεσε, λέγοντας πως αυτό αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια και την σταθερότητα της χώρας.





 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v