Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οργανώνεται ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών η ΝΔ

Συσκέψεις και ζυμώσεις σε όλη τη χώρα για την εξεύρεση των κατάλληλων υποψηφίων. Ο… Κλεισθένης και η δέσμευση Μητσοτάκη. Οι γαλάζιες προτάσεις και τα ονόματα που «παίζουν» για την Αθήνα.

Οργανώνεται ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών η ΝΔ

Μπορεί οι εθνικές εκλογές να είναι ο υπ’ αριθμόν ένας στόχος της ΝΔ, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η Πειραιώς αφήνει στην άκρη τη μάχη των αυτοδιοικητικών καλπών, οι οποίες -σύμφωνα με την κυβέρνηση- θα στηθούν τον Οκτώβριο του 2019. Αντιθέτως, ήδη έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες και οι συζητήσεις για την καλύτερη δυνατή παρουσία του κόμματος, με έμφαση στις περιφερειακές εκλογές και σε αυτές των μεγάλων δήμων της χώρας, απ’ όπου θα προκύπτει πολιτικό μήνυμα.

Έτσι, στο πλαίσιο του διαλόγου που θέλει να ανοίξει η αξιωματική αντιπολίτευση με τα αυτοδιοικητικά στελέχη όλων των βαθμίδων και με τις τοπικές κοινωνίες, ενόψει και της κυβερνητικής πρότασης που περιλαμβάνει αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε εξέλιξη βρίσκονται μια σειρά συσκέψεων σε όλη τη χώρα, υπό τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη.

Χθες, σειρά είχε το Κορωπί να φιλοξενήσει μια τέτοια κομματική συνεδρίαση, για την προσεχή Τρίτη προγραμματίζεται σχετική σύσκεψη με αυτοδιοικητικά στελέχη της Ηπείρου στα Ιωάννινα, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν ανάλογες εκδηλώσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Την ίδια στιγμή, πραγματοποιούνται συσκέψεις στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς, υπό τον Γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης Τάσο Γαϊτάνη και τη συμμετοχή κομματικών παραγόντων αλλά και αυτοδιοικητικών στελεχών, ενώ στο παιχνίδι στις τοπικές κοινωνίες μπαίνουν και οι νεοεκλεγέντες πρόεδροι των τοπικών οργανώσεων του κόμματος (ΝΟΔΕ και ΔΗΜΤΟ), οι οποίοι και αποτελούν τοn σύνδεσμο της παράταξης με τα κατά τόπους στελέχη και μέλη της ΝΔ.

Νέο σύστημα

Ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν Πειραιώς και αυτοδιοικητικούς είναι ο «Κλεισθένης Ι», το νέο σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση από τις προσεχείς κάλπες. Η ΝΔ εκτιμά πως στόχος της κίνησης αυτής εκ μέρους της κυβέρνησης είναι να πάρει το υπουργείο Εσωτερικών τον έλεγχο των δήμων και των περιφερειών και τελικά να επιβάλει ένα καθεστώς ακυβερνησίας ως «πολιτικό σωσίβιο» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Αν αυτό το νομοσχέδιο καταστεί νόμος του κράτους, η επόμενη αυτοδιοικητική περίοδος θα είναι η χειρότερη που έχει γνωρίσει ο τόπος.

Tο ελεγκτικό πλαίσιο όπως επιχειρείται να τροποποιηθεί, είναι δυνατό να μεγιστοποιήσει τον κρατικό παρεμβατισμό», εκτίμησε στη χθεσινή παρέμβασή του ο κ. Αυγενάκης, ενώ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί ότι «ο εκλογικός νόμος της αυτοδιοίκησης θα ξαναλλάξει και οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με το ίδιο εκλογικό σύστημα, αυτό το οποίο ισχύει σήμερα».

Όσο για ονοματολογία, επισήμως η ΝΔ τονίζει ότι θα στηρίξει τους αξιότερους σε κάθε τοπική κοινωνία, κάτι που δεν αποκλείει και κοινή επιλογή - στήριξη υποψηφίων με το Κίνημα Αλλαγής απέναντι στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Για την Αθήνα, ήδη ο Γιώργος Πατούλης έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει τη δημαρχία, προσδοκώντας και την επίσημη στήριξη της ΝΔ, ενώ ακούγονται επίσης τα ονόματα του Κώστα Μπακογιάννη και της Όλγας Κεφαλογιάννη.

Η πρόταση της ΝΔ για την Αυτοδιοίκηση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των ΟΤΑ και την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, την οικονομική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης, την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των ΚΕΠ, τη διευκόλυνση της δυνατότητας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας από τους Δήμους, προώθηση των ΣΔΙΤ για έργα και υπηρεσίες, καθώς και των διαδημοτικών συνεργειών για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και την εξοικονόμηση πόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v