Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Καταλήξαμε σε συμφωνία με Ζάεφ

Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, κάτι που σημαίνει Συνταγματική Αναθεώρηση προβλέπει η συμφωνία. Κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.

Τσίπρας: Καταλήξαμε σε συμφωνία με Ζάεφ

Μετά και τη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ, η συμφωνία για το ονοματολογικό σε επίπεδο πρωθυπουργών οριστικοποιήθηκε.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ήδη δια ζώσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα ξεκινήσει να ενημερώνει τηλεφωνικώς τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, ο κ.Τσίπρας θα απευθυνθεί στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για να του ζητήσει την έκτακτη σύγκλιση της Ολομέλειας προκειμένου να αναλύσει τη συμφωνία στο Σώμα και να ακολουθήσει μία πρώτη συζήτηση, πιθανότατα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Η ψηφοφορία επί της συμφωνίας δεν θα γίνει σ΄αυτή τη χρονική στιγμή, αλλά, όπως ανέφερε το πρωί το Euro2day.gr, μετά και την ολοκλήρωση των Συνταγματικών αλλαγών στη γείτονα. Δηλαδή στο τέλος του έτους «τουλάχιστον», χωρίς να αποκλείονται και οι πρώτοι μήνες του 2019.

Ο κ.Παυλόπουλος συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης. Μετά από αυτό, αναμένεται με ενδιαφέρον η επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη (κατόπιν δικού του αιτήματος) και το αίτημα που τυχόν απευθύνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συνάντηση θα γίνει Τετάρτη στις 09:30.

Τσίπρας: Είναι καλή συμφωνία

Εχουμε μια καλή συμφωνία, δήλωσε ο πρωθυπουργός στον Προκόπη Παυλόπουλο. Καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που είχε θέσει η ελληνική πλευρά: σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, κάτι που σημαίνει ότι η συμφωνία προβλέπει Συνταγματική Αναθεώρηση. 

Εχουμε συμφωνία συνέχισε που προβλέπει αλλαγές στο Σύνταγμα πέρα της ονομασίας, στα σημεία που υπάρχουν αλυτρωτικές αναφορές, τόσο στο προϊμιο όσο και αλλού. 

 Παράλληλα, κατοχυρώνεται η ιστορική κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, κάτι που είναι το σημαντικότερο γιατί κάποιοι προσπάθησαν να οικιοποιηθούν την ιστορική μας κληρονομιά. 

Η εξέλιξη είναι σημαντική και θετική, συνέχισε. Θα τεθεί σε ισχύ (κύρωση στο Κοινοβούλιο) αφότου η άλλη πλευρά εκπληρώσει τις προϋποθέσεις (Συνταγματική Αναθεώρηση).

Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και θα επικοινωνήσει με τον Ν. Βούτση αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου να διοργανωθεί συζήτηση στη Βουλή για να ενημερωθεί η Εθνική Αντιπροσωπεία.

Οπως είπε χρέος όλων είναι να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα τη συμφωνία.

 Ο Προκόπης Παυλόπουλος από την πλευρά του δήλωσε ικανοποίηση για την τήρηση της Συνταγματικής Τάξης. Από εδώ και πέρα η ευθύνη για το εάν η γειτονική χώρα εννοεί την τήρηση των προϋποθέσεων εναπόκειται σε αυτή.

Είναι εθνική θέση η αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ. Αυτό όχι μόνο για να κυρωθεί η συμφωνία αλλά και γιατί έτσι θα φανεί αν θα τηρήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Ελλάδα δείχνει τη δημοκρατική της ευαισθησία και προς το γειτονικό κράτος, συμπλήρωσε εκτιμώντας ότι θα ήταν αδιανόητο για ευρωπαϊκό κράτος να δεχτεί πρωθυπουργός χώρας να αποδέχεται πράγματα που έρχονται σε αντίθεση με το σύνταγμά του.

Εκτίμησε δε ότι είναι καλό για τον γειτονικό λαό να συμβιβαστεί με την ιστορία καθώς υπήρξαν ηγέτες του με «γελοία» επιχειρήματα.

 Επικοινωνία Τσίπρα με Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε πριν από λίγο με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ του ζήτησε να του στείλει άμεσα ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας, δεδομένου ότι οι βασικές παράμετροι έχουν γίνει ήδη γνωστές μέσω διαρροών ή και δηλώσεων των κ. Κοτζιά, Ζάεφ και Τσίπρα.

Σημειώνεται ότι αύριο στις 9.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Προκόπη Παυλόπουλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v