Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σενάριο πρότασης μομφής με φρένο σε Eurogroup και... Πρέσπες

Το Μαξίμου περιμένει πρόταση μομφής από τη ΝΔ, μετά την απάντηση που έδωσε ο ΠτΔ στον Κ. Μητσοτάκη. Τα σενάρια για το χρόνο κατάθεσης. Το φρένο στο Eurogroup και το μπλόκο... στις Πρέσπες. Την Παρασκευή η συζήτηση στη Βουλή για την πΓΔΜ.

Το σενάριο πρότασης μομφής με φρένο σε Eurogroup και... Πρέσπες

Εν αναμονή της πρότασης μομφής από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης τελεί η κυβέρνηση, καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την κατάθεσή της. 

Το εν λόγω σενάριο κερδίζει έδαφος τις τελευταίες ώρες, μετά την απροθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου να μπλοκάρει τα της συμφωνίας, όπως φάνηκε κατά την πρωινή του συνομιλία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν συγκεντρωθεί οι απαιτούμενες υπογραφές. Από τις «γαλάζιες» διαρροές δεν έχει γίνει σαφές εάν η πρόταση μομφής θα κατατεθεί πριν ή μετά την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο, που θα γίνει αύριο το μεσημέρι.  

Αν συμβεί το πρώτο, είναι προφανές ότι θα φρενάρει η συμφωνία για την έξοδο από το μνημόνιο και για το χρέος στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Αν συμβεί το δεύτερο, θα μπλοκάρει... η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες, αφού ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του θα βρίσκονται υπό καθεστώς πρότασης μομφής στη Βουλή.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται να κάνει σήμερα γνωστή την πρόθεσή του να υποβάλει πρόταση μομφής, αλλά να την καταθέσει επίσημα αύριο, μετά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου.

Απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μην κάνει χρήση του διήμερου που μεσολαβεί μέχρι να αρχίσει η τριήμερη διαδικασία αλλά να ξεκινήσει άμεσα, έτσι ώστε η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής να γίνει το βράδυ του Σαββάτου ή της Κυριακής. Σε κάθε περίπτωση η προγραμματισμένη για το πρωϊ της Παρασκευής συζήτηση για τη συμφωνία με την πΓΔΜ δεν θα πραγματοποιηθεί.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, «η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της».

Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικά στελέχη απορρίπτουν την πρόταση της ΝΔ να εξουσιοδοτήσει, δια ψηφοφορίας, η Βουλή τον πρωθυπουργό να υπογράψει τη συμφωνία με τον κ. Ζάεφ. Οπως εξηγούν, το καλοκαίρι του 2015 η κυβέρνηση ζήτησε εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα καθώς τότε απαιτούνταν πρώτα να ψηφίσει η ελληνική Βουλή, ενώ για τα Σκόπια θα είναι το τελευταίο κοινοβούλιο που θα κληθεί να ψηφίσει (σ.σ. κάτι που αποτελεί και ασφαλιστική δικλίδα).

Στο Μαξίμου περίμεναν την πρόταση μομφής

«Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από δηλώσεις αλλά μέσα στη Βουλή», έχει διαμηνύσει άλλωστε το Μαξίμου εδώ και μήνες. Απ' όταν δηλαδή στελέχη της Πειραιώς διέρρευσαν σενάρια για απώλεια της δεδηλωμένης, επειδή ο κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, δεν στηρίζουν τη συμφωνία στο ονοματολογικό που θα φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΑΝΕΛ θα παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης, όπως έσπευσε να ξεκαθαρίσει χθες, εμμέσως πλην σαφώς, ο κ. Καμμένος. Επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι η κυβερνητική συνεργασία στηρίχθηκε πάνω σε συγκεκριμένες ανάγκες (έξοδο από το μνημόνιο, αντιμετώπιση σκανδάλων κ.λπ.), διατηρώντας οι δύο εταίροι τις διαφωνίες σε μείζονος σημασίας θέματα, όπως το ονοματολογικό.

Αλλά και ο ίδιος ο Προκόπης Παυλόπουλος έσπευσε χθες να αποκρούσει… προκαταβολικά κάθε σχετικό αίτημα του κ. Μητσοτάκη, καθώς υποδέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο με τη φράση: «Σας ευχαριστώ για την τήρηση της κοινοβουλευτικής τάξης»…

Τα πρώτα «συγχαρητήρια» για τη Severna

Το Σαββατοκύριακο άλλωστε θα πραγματοποιηθεί η περίφημη συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες, παρουσία παραγόντων από τη διεθνή κοινότητα (ΟΗΕ και ΕΕ, κυρίως), οι οποίοι έπαιξαν ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Στο Μαξίμου άλλωστε -και προσωπικά στον πρωθυπουργό- φτάνουν από χθες το απόγευμα «συγχαρητήρια» ξένων αξιωματούχων για την επίτευξη της συμφωνίας.

«Ειλικρινή συγχαρητήρια σε Τσίπρα και Ζάεφ. Κρατώ τα δάχτυλα σταυρωμένα. Χάρη σε εσάς το αδύνατο έγινε δυνατό» ήταν η ανάρτηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προέβη σε δήλωση με την οποία συγχαίρει τις δύο πλευρές «για την επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών και την επίλυση της μεταξύ τους διαφοράς». (Ο κ. Νίμιτς άλλωστε αναμένεται… να συνταξιοδοτηθεί πλέον καθώς το αντικείμενό του εδώ και 25 χρόνια στον ΟΗΕ ήταν η επίλυση του ονοματολογικού).

«Τα Σκόπια και η Αθήνα σήμερα έγραψαν ιστορία», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στις δύο χώρες να στηρίξουν τη συμφωνία.

Παρεμβάσεις που ήδη προκαλούν μεγάλους πονοκεφάλους, πρωτίστως στη ΝΔ και δευτερευόντως στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς Ποτάμι και ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν υπέρ της χθεσινής εξέλιξης, στο ΠΑΣΟΚ όμως εγείρονται ενστάσεις.

«Κρίμα»

«Δυστυχώς για ακόμη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Κρίμα», ήταν το σχόλιο του Μαξίμου για τη χθεσινή, αρνητική, δήλωση του αρχηγού της ΝΔ.

«Η συμφωνία είναι καλή. Κακή είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Κακή και ανιστόρητη, εκτός πραγματικότητος, είναι η σημερινή ηγεσία της ΝΔ. Θέλει να διχάσει τη χώρα, προκειμένου να μη φανεί ο εσωκομματικός της διχασμός», ήταν η αντίδραση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά.

Χρονοδιάγραμμα πολλών μηνών

Όσο για τα επόμενα βήματα, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε χθες το Euro2day.gr, σύμφωνα με το οποίο ειδικό βάρος πέφτει στις ασφαλιστικές δικλίδες τήρησης της συμφωνίας από τα Σκόπια.

Τα χρονοδιάγραμμα και οι κινήσεις καλής θέλησης της Αθήνας προσδιορίζονται ως εξής:

1. Στις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά τις Πρέσπες, η κυβέρνηση Ζάεφ θα φέρει προς έγκριση στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ τη συμφωνία. Θεωρείται βέβαιο ότι θα την περάσει καθώς απαιτείται απλή πλειοψηφία, την οποία διαθέτει. Στη συνέχεια θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την έγκριση της ονομασίας και των αλλαγών στο Σύνταγμα, για τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. 

2. Η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει το “ΟΚ” στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου και στη ΓΣ του ΝΑΤΟ στις 12 Ιουλίου για την ενταξιακή πορεία της γείτονος. Για την ακρίβεια, η Αθήνα θα δώσει «πρόσκληση για ένταξη» που θα ορίζει ρητώς και επισήμως ότι «θα είναι αυτοδικαίως άκυρη, αν η ΠΓΔΜ δεν τηρήσει τη συμφωνία», δηλαδή εάν δεν ολοκληρώσει τις αλλαγές στο Σύνταγμά της. Σημειώνεται ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο θα μείνει τελευταίο να κυρώσει την ένταξη της Severna Makedonija στο ΝΑΤΟ, οπότε εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνταγματικές διαδικασίες, «δεν θα υπάρξει κύρωση».

3. Eάν το αποτέλεσμα του δημοσψηφίσματος είναι «ναι», τότε η κυβέρνηση Ζάεφ θα δρομολογήσει τις διαδικασίες αλλαγής του Συντάγματος, για τις οποίες, όπως διευκρινίζεται πλέον, «θα απαιτηθούν κάποιοι μήνες».

4. Όταν ολοκληρωθούν και οι συνταγματικές αλλαγές, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα θα φέρει τη συμφωνία προς έγκριση στην ελληνική Βουλή. Όπως προκύπτει, αυτό θα γίνει προς το τέλος του έτους «στην καλύτερη περίπτωση» ή στις αρχές του επόμενου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v