Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Θλιβερό φερέφωνο Σαμαρά ο Μητσοτάκης

«Η πρόταση δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη. Αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να την εφεύρουμε, γιατί μου κάνετε ένα σημαντικό δώρο», η απάντηση του πρωθυπουργού στον αρχηγό της ΝΔ. Ιστορική η σημερινή ημέρα καθώς ψηφίζουμε τα τελευταία προαπαιτούμενα.

Τσίπρας: Θλιβερό φερέφωνο Σαμαρά ο Μητσοτάκης

«Ο Μητσοτάκης έγινε ένα θλιβερό φερέφωνο του Αντώνη Σαμαρά», απάντησε ο πρωθυπουργός στον αρχηγό της ΝΔ, σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό.

Οπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ο κος Σαμαράς έχτισε πολιτική καριέρα πουλώντας ψεύτικο πατριωτισμό με το Σκοπιανό.

Οπως είπε «ήταν αυτός ο οποίος απεδέχθη και ήταν βεβαίως και ο πρώτος ο οποίος γέννησε αυτό το πρόβλημα, όταν πολύ αργότερα -δεν τα λέω εγώ, ανατρέξτε μιας και φωνασκείτε σε μαρτυρίες που αφορούν συνεντεύξεις του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ανατρέξτε να τα διαβάσετε και να τα διαπιστώσετε- στις 16 Δεκέμβρη του 1991 στην κρίσιμη συνεδρίαση των Υπουργών Εξωτερικών της τότε ΕΟΚ, όταν συζητείτο η ανεξαρτητοποίηση των πρώην σοσιαλιστικών δημοκρατιών της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, δεν έθεσε κανένα θέμα προκειμένου να παρθεί μια απόφαση που η Ελλάδα δεν ήταν σύμφωνη τότε και οι Γερμανοί και άλλες χώρες πιέζανε σε σχέση με το πώς θα ονομάζεται αυτή η χώρα. Τότε μάλιστα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τον είχε χαρακτηρίσει «ανόητο». 

«Αυτός, λοιπόν, ο άνθρωπος ο οποίος έχει μεγάλη ευθύνη για τη γέννηση αυτού του προβλήματος που ταλανίζει την εξωτερική μας πολιτική είναι αυτός που αργότερα είχε το θράσος να σηκώσει τη σημαία του υπερπατριωτισμού και να ρίξει τότε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Και σήμερα πάλι είναι αυτός ο οποίος παρουσιαζόμενος ως υπερπατριώτης έρχεται και παριστάνει τον θεματοφύλακα των εθνικών αξιών του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή και του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, όταν το 1994 έχοντας ιδρύσει το κόμμα της «Πολιτικής Άνοιξης» λυσσαλέα επιτίθετο και στους δύο, τότε Πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου και Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, για το θέμα των Σκοπίων ζητώντας να αποχωρήσουν από την ενεργό πολιτική δράση. Διότι η Ελλάδα, έλεγε, δεν μπορεί να έχει μια ηγεσία κουρασμένη και πρέπει να τρέξει μπροστά», συμπλήρωσε.

«Η πρόταση δυσπιστίας είναι καλοδεχούμενη. Αν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να την εφεύρουμε, γιατί μου κάνετε ένα σημαντικό δώρο. Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να μιλήσουμε για ονόματα και διευθύνσεις για το ποιος έδωσε τι και πότε».

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αυτό το διήμερο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναμετρηθεί και με την οικογενειακή πολιτική ιστορία και σε αυτή την προσωπική αναμέτρηση θα αποδειχτεί εντυπωσιακά ελλιποβαρής.

Τελευταία προαπαιτούμενα για την Ελλάδα

Είναι η τελευταία ψηφοφορία μετά από οκτώ χρόνια που ψηφίζουμε νόμο ο οποίος δεν είναι αποτέλεσμα επιλογών της κυβέρνησης αλλά της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Είναι η τελευταία φορά, ψηφίζουμε τα τελευταία μέτρα, του τελευταίου προγράμματος στήριξης της χώρας και αυτό είναι γεγονός ιστορικής σημασίας».

Όπως είπε, τηρήσαμε τις δεσμεύσεις και αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα τελειώνει με τα προγράμματα στήριξης. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις και προχωρήσαμε σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις, παραδέχτηκε αλλά εκτίμησε ότι ο λαός θα αποφανθεί ότι πράξαμε σωστά.

Αποτιμώντας το πού ήμασταν το 2015 και πού είμαστε σήμερα, δήλωσε ότι παρέλαβε χώρα με άδεια ταμεία μετά από πέντε χρόνια μνημονίων και επί τρία χρόνια έχει υπεραπόδοση έναντι των στόχων και απόθεμα ρευστότητας. Η οικονομία ήταν σε συνεχή ύφεση αλλά φέτος ξεκινήσαμε με ανάπτυξη 2,3%.

Σημείωσε ότι η χώρα είναι πρώτη σε απορροφητικότητα σε κοινοτικά κονδύλια ενώ είναι στις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ σε ό,τι αφορά τον μεταρρυθμιστικό ρόλο.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε το οικονομικό επιτελείο για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισαν, αλλά και τους βουλευτές που, όπως είπε, έκαναν μια «επίπονη προσπάθεια».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v