Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα βάλουν τέλος στην ανεύθυνη πορεία της κυβέρνησης

«Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ αύριο», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Αιχμές για «συναλλαγή» της συμφωνίας με τα Σκόπια με διευκολύνσεις για την οικονομία. Επίθεση σε Πάνο Καμμένο και τους βουλευτές των ΑΝΕΛ.

Μητσοτάκης: Οι εκλογές θα βάλουν τέλος στην ανεύθυνη πορεία της κυβέρνησης

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι η ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ αύριο.

Και μόνο για τη μνημειώδη ομιλία Καμμένου άξιζε η πρόταση μομφής, υπογράμμισε στην έναρξη της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιο ρεσιτάλ υποκρισίας δεν έχει ξαναδεί η Βουλή.

Η συνεδρίαση, συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι από τις κρισιμότερες των τελευταίων ετών. Η κυβέρνηση καλείται να λογοδοτήσει για τη σύμπτωση ενός τέταρτου μνημονίου και μιας βαριάς πολιτικής ήττας.

«Σήμερα υποθηκεύετε όλοι σας το μέλλον της χώρας όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στα εθνικά θέματα. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σας σταματήσουμε, για να βάλουν οι εκλογές τέλος στην ανεύθυνη πορεία σας», υπογράμμισε.  

«Τρία χρόνια τώρα αντιπολιτευθήκαμε υπεύθυνα αν και έχουν γίνει πολλά που δικαιολογούν κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, σημείωσε. Επιλέξαμε να την ενεργοποιήσουμε τώρα με έναν σκοπό: Να θέσουμε όλους τους βουλευτές προ των ευθυνών τους σε μια κρίσιμη συγκυρία. Ψήφος κατά της πρότασης δυσπιστίας είναι ψήφος υπέρ της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ αύριο. Ψηφίζοντας όχι – και αναφέρομαι ειδικά στους βουλευτές των ΑΝΕΛ – βγάζετε ατομικό εισιτήριο για τις Πρέσπες», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Οπως είπε, η συμφωνία παράγει τετελεσμένα που θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν στο μέλλον, γιατί θα έλθει προς κύρωση πολλούς μήνες αργότερα και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο τότε να γίνει οποιαδήποτε τροποποίηση.

Το παράδοξο των ΑΝΕΛ

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει στηθεί ένα πρωτοφανές θέατρο υποκρισίας. Οι ΑΝΕΛ στα λόγια λένε όχι στη συμφωνία. Ισχυρίζονται ότι δεν θα κυρώσουν τη συμφωνία όταν έλθει στη βουλή. Μας λένε δηλαδή ότι δεν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση τώρα αλλά κάποια βολική στιγμή στο μέλλον. Στηρίζουν όμως ταυτόχρονα με πάθος τον πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών που τη διαπραγματεύτηκαν και την υπογράφουν αύριο. Δεν παραιτούνται καν από τις υπουργικές τους καρέκλες ως ελάχιστη ένδειξη πολιτικής ευθιξίας.

Εδώ, σημείωσε, εισάγεται νέος πολιτικός όρος, της ευκαιριακής δεδηλωμένης. «Ακουσα για νόμπελ Ειρήνης. Νόμπελ πολιτικής απάτης αξίζει και στους δυο σας. Γιατί όλα αυτά που κάνετε είναι συνεννοημένα», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για το όνομα της Μακεδονίας.   

Εχουν περάσει πολλοί δημαγωγοί από αυτή την αίθουσα. Όμως ο ιστορικός του μέλλοντος θα κρατήσει μια ξεχωριστή θέση για τον κ. Καμμένο ανάμεσα στους καιροσκόπους της εποχής, συνέχισε.

Επίθεση σε Τσίπρα

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι έπαιξε μικροπολιτικά παιχνίδια με τα εθνικά θέματα. Όπως είπε, έδωσε μια κακή συμφωνία με τα Σκόπια για να αποσπάσει κάποιες διευκολύνσεις στο μέτωπο της οικονομίας. Κύριος στόχος του ήταν να δημιουργήσει πρόβλημα στους πολιτικούς του αντιπάλους και ειδικά στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας, τόνισε, ουδέποτε επεδίωξε οποιαδήποτε συναίνεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εκανε μυστική διπλωματία και υπονοούμενα αντί για υπεύθυνη ενημέρωση ενώ περιφρόνησε και τους πολίτες που εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους , αποκαλώντας τους «όχλο».

Εμείς, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, βάλαμε τις κόκκινες γραμμές. «Το ναι που είπατε στη Μακεδονία του Ιλιντεν το πήρατε άρον άρον πίσω μετά από δική μας πίεση. Ηταν ανεξήγητη η βιασύνη, προφανώς λόγο ΝΑΤΟ», σημείωσε.

«Επιχειρείτε έναν συμψηφισμό εντυπώσεων. Θέλετε οι αντιδράσεις για το Σκοπιανό, που ίσως προέρχονται από ανθρώπους που δεν σας ψηφίζουν, να καλύψουν το τέταρτο μνημόνιο, τις μειώσεις στις συντάξεις και τις αυξήσεις στις εισφορές.», υπογράμμισε. Μια άλλη εξήγηση, συμπλήρωσε, είναι ότι ο κ. Τσίπρας τρέχει για τις ατζέντες άλλων που τον βρήκαν εύκολο για να κλείσει τις εκκρεμότητες.

Η Ιστορία θα γράψει τελικά ότι εσείς θα πείτε ναι εκεί που όλοι οι προκάτοχοί σας είχαν πει όχι, τόνισε, καταλογίζοντας μεγάλες υποχωρήσεις στην εθνική γραμμή.

Η συμφωνία

Με τη συμφωνία που υπογράφετε, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, οι κάτοικοι της πΓΔΜ θα ονομάζονται Μακεδόνες και θα μπορούν να λένε ότι ομιλούν τη μακεδονική γλώσσα. Αν όμως στη Βόρεια Μακεδονία ζούνε Μακεδόνες, τότε προφανώς κάποιοι μπορούν να ισχυριστούν στο μέλλον ότι υπάρχει και νότια Μακεδονία όπου επίσης ζουν Μακεδόνες.

Ακόμα και αν ζουν σε δυο κράτη, το έθνος τους θα είναι ένα, όπως οι κάτοικοι της Κορέας και της Γερμανίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το erga omnes δεν διασφαλίζεται, καθώς για τη διεθνή χρήση του ονόματος δίνεται μια πενταετία ενώ για τα εσωτερικά έγγραφα δεν δίνεται όριο, υπογράμμισε.

Είναι αδιανόητο να προσπαθείτε να συμψηφίσετε τα δικά σας τετελεσμένα με αποσπασματικές δηλώσεις στελεχών προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν είχαν καταλήξει πουθενά, είπε.

«Οι εκλογές είναι θέμα λίγων μηνών και η κρίση των πολιτών θα βάλει τα πράγματα στη θέση τους και εσείς κ. Τσίρπα, θα καταγραφείτε ως ο χειρότερος πρωθυπουργός», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υποστήριξε: «Το τέταρτο μνημόνιο και η συμφωνία για το Σκοπιανό, ναρκοθετούν το μέλλον της χώρας. Προειδοποιώ ότι το να υπογραφεί η συμφωνία καθιστά δύσκολη την αποτροπή των συνεπειών της στο μέλλον».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v