Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τετελεσμένα πίσω από τις Πρέσπες βλέπει η ΝΔ

Γιατί θεωρεί τη συμφωνία δύσκολα αναστρέψιμη. Ποια η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι διεθνείς πιέσεις, τα υπονοούμενα για πιθανά ανταλλάγματα και ο… Πάνος Καμμένος.

Τετελεσμένα πίσω από τις Πρέσπες βλέπει η ΝΔ

Δύσκολα αναστρέψιμη θεωρεί πλέον η ΝΔ τη συμφωνία για τα Σκόπια, μετά και τις χθεσινές υπογραφές των κυβερνήσεων των δύο κρατών στις Πρέσπες. Με τις τελευταίες εξελίξεις, όπως λένε γαλάζιες κομματικές πηγές, πλέον δημιουργούνται τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας, καθώς «παράγονται έννομες συνέπειες που πολύ δύσκολα θα αλλάξουν». Τα Σκόπια, εξηγούν οι ίδιες πηγές, «θα προχωρήσουν σε δημοψήφισμα και στη συνέχεια σε αλλαγή του Συντάγματός τους. Και είναι προφανές ότι αν τα καταφέρουν, καμία ελληνική Βουλή, είτε η παρούσα είτε η επόμενη, δεν θα είναι εύκολο να ανατρέψει τη συμφωνία των Πρεσπών».

Αυτός, υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ο λόγος που η συμφωνία των Πρεσπών είναι δύσκολο να ανατραπεί, αφού «είναι σαν να εκχωρείται πια λευκή επιταγή στην ΠΓΔΜ να την υλοποιήσει, με την Ελλάδα να υποχρεώνεται να είναι θεατής των εξελίξεων στη γείτονα». Γι’ αυτό, καταγγέλλει το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, φέρουν ακέραιη εθνική ευθύνη οι 153 βουλευτές που την υπέγραψαν προχθές στη Βουλή, καταψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. 

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, η ΝΔ δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει αυτή η συμφωνία, μολονότι αναγνωρίζει πως τώρα τα περιθώρια ανατροπής της στενεύουν.

«Ημέρα πένθους»

«Είναι ημέρα πένθους για την Ελλάδα. Κάθε Έλληνας πατριώτης σήμερα κλαίει», τόνισε χθες (ΣΚΑΪ) ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο άλλος αντιπρόεδρος, Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε: «Δημιουργούνται τετελεσμένα και για αυτό καταθέσαμε ψήφο δυσπιστίας. Στις 11 Ιουλίου θα απευθύνει στα Σκόπια πρόσκληση για ένταξη με την ελληνική υπογραφή. Η κρίσιμη στιγμή για τη χώρα δεν είναι σήμερα με την υπογραφή αλλά χθες, που ο κ. Καμμένος υποκριτικά στήριξε την κυβέρνηση». 

Στην αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλουν πως το ελληνικό κράτος δεν είχε ποτέ αναγνωρίσει μακεδονική γλώσσα και έθνος και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τώρα, με την κυβέρνηση Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του, φέρεται να είναι ως «το πιο… αποτελεσματικό όργανο των ξένων στη χώρα μας». Χαρακτηριστική η τοποθέτηση του κ. Γεωργιάδη: «Η συμφωνία αυτή γίνεται μόνο για έναν λόγο. Γιατί οι ΗΠΑ και η Γερμανία ήθελαν να βάλουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ... Ο Τσίπρας ήταν ο πιο βολικός ηγέτης που βρήκαν οι ξένοι για να περάσουν όσα ήθελαν στην Ελλάδα».

Αυτό που διαμηνύουν από την αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με τη συμφωνία για τα Σκόπια είναι ότι ακόμα και αν ήταν οι διεθνείς πιέσεις, η στάση της κυβέρνησης ήταν απολύτως απαράδεκτη, δεδομένου ότι «πάντα ο ξένος παράγοντας πίεζε την Ελλάδα, αλλά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ενέδωσαν σε αυτές τις πιέσεις». Επιμένουν δε να αφήνουν υπονοούμενα για πιθανά ανταλλάγματα από το εξωτερικό προς τον Αλέξη Τσίπρα, ως επιβράβευση της στάσης του, αναφορικά με το χρέος. Σε αυτή την περίπτωση, λένε στη ΝΔ, επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας δεν αντιλαμβάνεται το εθνικό συμφέρον της χώρας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει παράλληλα τη μετωπική επίθεση στον Πάνο Καμμένο, εγκαλώντας τον για«τυχοδιωκτισμό, υποστηρίζοντας δήθεν ότι διαφωνείς με μια συμφωνία που ζημιώνει τη χώρα και ταυτοχρόνως να την υπερψηφίζεις. Ο κ. Καμμένος συνυπέγραψε τη συμφωνία που έκλεισε και επισήμως χθες ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ζάεφ. Η υπογραφή στις Πρέσπες φέρει και το όνομά του» λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v