Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φρένο» στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς από τη ΝΔ

Η ρητορική για το τέταρτο μνημόνιο και το χρέος. «Βαρύ το κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ», το μήνυμα της Πειραιώς. Γιατί αυξάνεται η δοσολογία του γαλάζιου θετικού αφηγήματος.

«Φρένο» στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς από τη ΝΔ

Δεν αλλάζει η αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ, όσον αφορά την οικονομία, μετά το χθεσινό κρίσιμο για τη χώρα μας Eurogroup. Το σχετικό στίγμα έδωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, υποβάθμισε τα όποια αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, καθώς και των όποιων αποφάσεων για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους της χώρας μας.

«Στο Eurogroup λήγει το τρίτο μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου. Μόνο που στη θέση του ξεκινάει ένα νέο, Τέταρτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, που έδωσε έμφαση στη μείωση συντάξεων και αφορολογήτου, στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022, αλλά και στη «συνεχιζόμενη σκληρή εποπτεία, διαφορετική και πιο σφιχτή από εκείνη που ίσχυσε για άλλες χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία».

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιμείνει να υπογραμμίζει δια των δημόσιων παρεμβάσεων των στελεχών της πως με τόσες θυσίες των πολιτών, η χώρα δεν κέρδισε τίποτα περισσότερο από το να επιστρέψει εκεί που βρισκόταν το 2014, με τη διαφορά -σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη- ότι τώρα είναι πολύ φτωχότερη και πολύ πιο χρεωμένη.

Αντίστοιχη τακτική θα ακολουθηθεί και στο θέμα του χρέους, με την αξιωματική αντιπολίτευση να θέλει εξαρχής να βάλει προκαταβολικά φρένο στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς. «Η ρύθμιση για το χρέος, για την οποία θα πανηγυρίζει η κυβέρνηση Τσίπρα, συνιστά απλή επιβεβαίωση των όσων είχαν συμφωνηθεί το Νοέμβριο του 2012. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε μέτρο για την ελάφρυνση του χρέους αντιμετωπίζεται θετικά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας πως «ό,τι και να αποφασιστεί τελικά, θα είναι πολύ λίγο σε σχέση με το βαρύ κόστος που έχει συσσωρεύσει στη χώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». 

Πτυχές του προγράμματος

Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ αρχίζει και πάλι να ανεβάζει τη δοσολογία του θετικού αφηγήματος του κόμματός του, καθώς γνωρίζει καλά ότι μόνο οι καταγγελίες σε βάρος της κυβέρνησης δεν επαρκούν για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε και χθες πτυχές του γαλάζιου κυβερνητικού προγράμματος, όπως η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15%, η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε 24 μήνες, καθώς και του ΦΠΑ σε 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Επίσης, έκανε λόγο για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ώστε να επιστρέψουν καταθέσεις στις τράπεζες, τολμηρές μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, ριζοσπαστική λύση στα «κόκκινα» δάνεια, νέο ασφαλιστικό τριών πυλώνων με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, καθώς και αξιοποίηση των αποθεματικών των Ταμείων.

Ταυτόχρονα, η ΝΔ δεν εγκαταλείπει στο ελάχιστο τη σκληρή κριτική της στην κυβέρνηση για τη συμφωνία των Σκοπίων. Μέχρι την υπογραφή της Ελλάδας την περασμένη Κυριακή στις Πρέσπες, σημειώνουν κομματικές πηγές, «τα Σκόπια δεν είχαν αποκτήσει αναγνώριση της μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας, κάτι που πλέον δυστυχώς συμβαίνει». Στην κορυφή των γαλάζιων καταγγελιών θα συνεχίσει να βρίσκεται ο Πάνος Καμμένος, για την «υποκριτική», όπως τη χαρακτηρίζει η Πειραιώς, στάση του.

«Παριστάνει ακόμη και τώρα ότι διαφωνεί με τη συμφωνία. Εκείνος ήταν που έδωσε το εισιτήριο στον κ. Τσίπρα να ταξιδέψει στις Πρέσπες. Διότι αν ήθελε να μην υπογραφεί η συμφωνία, απλά θα έριχνε την κυβέρνηση. Αλλά η καρέκλα της εξουσίας είναι πιο σημαντική», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επανήλθε στο θέμα των εκλογών. Όπως είπε, μετά και την προσβολή των πατριωτικών ευαισθησιών των Ελλήνων, πλέον «είναι ώρα για εκλογές. Είναι ώρα να φύγουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v