Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς απαντά η ΝΔ στην… κόκκινη γραβάτα του Αλέξη Τσίπρα

Υπό λεπτομερή επεξεργασία η «μαύρη βίβλος» της κυβέρνησης στην οικονομία. Η νέα μάχη της Βουλής και η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να πείσει ότι «μπορεί καλύτερα». Εντείνεται η προβολή του γαλάζιου σχεδίου.

Πώς απαντά η ΝΔ στην… κόκκινη γραβάτα του Αλέξη Τσίπρα

Στο πεδίο της οικονομίας δείχνει να επανέρχεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μετά τις προηγούμενες εβδομάδες που το Σκοπιανό μονοπωλούσε το ενδιαφέρον. Ήδη, η απόφαση του Eurogroup πυροδότησε την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, με την ανταλλαγή του νέου γύρου πυρών να έχει ήδη ξεκινήσει.

Στη ΝΔ, εκτιμούν ότι, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τα αποτελέσματα της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών και την αλλαγή… ενδυματολογικών συνηθειών του πρωθυπουργού με την κόκκινη γραβάτα, ξεκίνησε και επισήμως η αντίστροφη μέτρηση για την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μιλούν για ένα «κακοστημένο σόου» των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου και ετοιμάζονται να βγουν στην αντεπίθεση. 

Στόχος, η αποδόμηση των κυβερνητικών επιχειρημάτων και πανηγυρισμών, με πρώτο βήμα την κατάθεση αύριο στη Βουλή πρότασης για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία. Εκεί, όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «ο κ. Τσίπρας θα απολογηθεί για όσα δεινά έφερε στους πολίτες, αλλά και για τα δεσμά στα οποία συμφώνησε για την επόμενη μέρα της χώρας». Σε αυτές τις φράσεις του ουσιαστικά συνοψίζεται η αντιπολιτευτική στρατηγική που θα ακολουθήσει, σε μια προσπάθεια να πείσει τους πολίτες ότι αυτός και το κόμμα του «μπορούν καλύτερα».

Το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με πληροφορίες, επεξεργάζεται σε κάθε της λεπτομέρεια την «μαύρη βίβλο» της κυβέρνησης στα ζητήματα της οικονομίας, από την εποχή Βαρουφάκη, το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα (για το οποίο έχει δεσμευτεί να συστήσει εξεταστική επιτροπή, αν και έχει παραγραφεί επειδή μεσολάβησαν εκλογές), μέχρι σήμερα, την υπογραφή του «τέταρτου μνημονίου», όπως χαρακτηριστικά λένε στην Πειραιώς. Είναι το θέμα στο οποίο θα επικεντρωθούν στην επικείμενη συζήτηση της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και το σύνολο των γαλάζιων στελεχών στις δημόσιες παρεμβάσεις τους μέχρι και τις κάλπες.

Η ΝΔ εγκαλεί την κυβέρνηση για δύο «αχρείαστα μνημόνια με τα οποία επιβάρυνε τους Έλληνες», για τη «γενικευμένη λιτότητα και τη φοροκαταιγίδα μίας τριετίας», ενώ υψηλά στην ατζέντα διατηρεί την ρητορική περί νέων άμεσων περικοπών σε συντάξεις, επιδόματα, μισθούς και αφορολόγητο. «Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται βέβαια μόνο στο τέταρτο μνημόνιο, αλλά σε όλη ανεξαιρέτως τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας, η οποία κόστισε και θα συνεχίσει να κοστίζει για πάρα πολλά χρόνια ακόμα στον ελληνικό λαό», σημειώνει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Γαλλικό κλειδί»

Ειδικά για το χρέος και τη ρύθμιση που εξασφάλισε η κυβέρνηση, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «απέχει πολύ, όχι μόνον από τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει, αλλά και από τις δεσμεύσεις που είχε εξασφαλίσει η Ελλάδα από τους εταίρους της ήδη από το 2012». Επί τούτου μάλιστα ειρωνεύεται το Μέγαρο Μαξίμου ότι το «γαλλικό κλειδί»… έμεινε στην ντουλάπα τελικά, υπονοώντας την γαλλική πρόταση, την οποία στήριζε η κυβέρνηση και η οποία προέβλεπε την σύνδεση της ελάφρυνσής του χρέους με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Το βασικό ζητούμενο, λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, παραμένει η επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης ανάπτυξης. Και αυτό -υποστηρίζουν- δεν μπορεί να το κάνει ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνεργάτες του. Αυτό που χρειάζεται, συνεχίζει η Πειραιώς, είναι «πολιτική αλλαγή και η νέα κυβέρνηση της ΝΔ που θα εμπνέει εμπιστοσύνη, θα αλλάξει το μείγμα πολιτικής και θα υλοποιήσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις». Στο πλαίσιο αυτό, θα επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους το κυβερνητικό σχέδιο του κόμματος, με έμφαση στην φορολογία και δη στα ακόλουθα σημεία:

1. Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός μιας διετίας.

2. Μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% από 15% που είναι σήμερα.

3. Μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε 24 μήνες.

4. Ύπαρξη δύο κλιμάκων Φ.Π.Α. εντός της τετραετίας,  11% και 22%, από 13% και 24% που είναι σήμερα, καθώς και μείωση του Φ.Π.Α. στην εστίαση στο 13%.   

5. Προσέλκυση επενδύσεων με κίνητρα, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, η αποσαφήνιση φορολογικής κατοικίας και η ενίσχυση του προγράμματος golden visa/non-dom για κεφάλαια και αλλοδαπών επενδυτών.

Και οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως έχει διαμηνύσει ο κ. Μητσοτάκης, θα συνδυάζονται με αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της οικονομίας και της χώρας, ώστε να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις, με δραστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και με την εφαρμογή ενός νέου ασφαλιστικού τριών πυλώνων, με τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v