Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με 152 η κυβέρνηση μετά την ανεξαρτητοποίηση Γ. Λαζαρίδη

Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδης, λόγω πΓΔΜ. «Δεν υπάρχει πρόβλημα, συνεχίζουμε», η αντίδραση του Δημ. Τζανακόπουλου, που άφησε αιχμές για τη χρονική στιγμή. Η επιστολή αποχώρησης και οι αιχμές Καμμένου.

Με 152 η κυβέρνηση μετά την ανεξαρτητοποίηση Γ. Λαζαρίδη

Την αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων γνωστοποίησε στο προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων ο Γιώργος Λαζαρίδης, βουλευτής στη Β' περιφέρεια Θεσσαλονίκης, επικαλούμενος τη συμφωνία για το Σκοπιανό.

Στην μακροσκελή δήλωση ανεξαρτητοποίησής του (δείτε τη στη στήλη συνοδευτικό υλικό) ο κ. Λαζαρίδης επικαλείται ως αιτία για την κίνησή του την άρνηση της κυβέρνησης να κυρωθεί η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ με την ενισχυμένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Με αυτό το επιχείρημα ερμηνεύει, εμμέσως, την ψήφο εμπιστοσύνης που έδωσε στην κυβέρνηση πριν από δέκα ημέρες, στη διαδικασία πρότασης μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ, ενώ σημειώνει ότι είχε στόχο να μην μπει σε κίνδυνο η έξοδος από τα μνημόνια και η συμφωνία στο Eurogroup.

Ετσι, η κυβερνητική πλειοψηφία μετά την ανακοίνωση της ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή των ΑΝΕΛ περιορίζεται σε 152 βουλευτές, μετά και τη διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου, που ψήφισε υπέρ της πρότασης μομφής. 

Δ. Τζανακόπουλος: Κανένα πρόβλημα αλλά ερωτήματα για το timing

«Απολύτως σταθερή είναι η κυβερνητική πλειοψηφία» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» συμπληρώνοντας πως «συνεχίζουμε με απόλυτη ασφάλεια τον δρόμο εξόδου από το μνημόνιο».

«Μου κάνει εντύπωση η ώρα που έρχεται αυτή η ανεξαρτητοποίηση, όταν η χώρα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα για την έξοδο από τη μνημονιακή επιτροπεία, λίγες μέρες μετά την ιστορική απόφαση του Eurogroup», τόνισε.

Σχολιάζοντας τις αιχμές του Γ. Λαζαρίδη κατά του ιδίου του κυβερνητικού εκπροσώπου για την δήλωσή του με την οποία απέρριπτε το ενδεχόμενο κύρωσης της συμφωνίας από 180 βουλευτές σημείωσε: «Νομίζω ότι αυτό δεν επαρκεί ως δικαιολογία, ως πολιτικό επιχείρημα. Η πρόταση του Καμμένου για την αυξημένη πλειοψηφία ήρθε μετά από την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών. Και ο πρωθυπουργός και ο Πανος Καμμένος όποτε έχει προκύψει πρόβλημα συζητούν με καλή θέληση και ανοιχτό μυαλό όλες τις προτάσεις. Αυτό θα γίνει και τώρα».

Ο ίδιος πάντως ο βουλευτής στην επιστολή που έστειλε αναφορικά με τον χρόνο που επέλεξε να αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ υποστηρίζει ότι αποφάσισε να στηρίξει τις προηγούμενες ημέρες την κυβερνητική συνοχή στην πρόταση μομφής, μη εκθέτοντας σε κίνδυνο την έξοδο από τα μνημόνια.

ΑΝΕΛ: Να παραδώσει την έδρα

«Τον δρόμο της ευθύνης και της στήριξης των εθνικών συμφερόντων δεν τον αντέχουν όλοι. Ο κ. Λαζαρίδης δεν άντεξε. Αφού, λοιπόν, δηλώνει αδυναμία να εκτελέσει τα καθήκοντά του, πρέπει και να παραδώσει την έδρα του, η οποία ανήκει στους Ανεξάρτητους Έλληνες που συνεχίζουν με πατριωτική ευθύνη. Κάθε άλλη απόφασή του θα τον κατατάξει στην κατηγορία των αποστατών» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Θεόδωρος Τοσουνίδης.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να διαβάσει την επιστολή ανεξαρτητοποίησής του, όπου ο μόνος ισχυρισμός του έχει καταρρεύσει από τη δήλωση του ιδίου του κυβερνητικού εκπροσώπου. Σύντομα θα ενημερώσουμε τους ψηφοφόρους του για τις δεσμεύσεις του και τους όρκους πίστης στον Πάνο Καμμένο και στον πρωθυπουργό ενώπιον δύο υπουργών» προσθέτει ο κ. Τοσουνίδης και καταλήγει: «Ελάχιστη εξιλέωση για τον κ. Λαζαρίδη είναι να παραδώσει την έδρα, η οποία δεν του ανήκει και δεν την αντέχει».

Αιχμηρή ήταν από την άλλη πλευρά, η αντίδραση του Π. Καμμένου που ανέβασε στο twitter ένα βίντεο με τίτλο «Μαρινάκης: Πέφτει η χούντα σε μερικούς μήνες».

 


* Δείτε την επιστολή ανεξαρτητοποίησης στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v