Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Μητσοτάκης άνοιξε «μέτωπο» με τον επίτροπο

Η υποψηφιότητα του επιτρόπου για την Κομισιόν και η «προεκλογική» επίσκεψη στην Αθήνα. Πώς αποτιμά η Πειραιώς τη συνάντηση των δύο. Η παρέμβαση Χατζηδάκη και τα μηνύματα προς τις Βρυξέλλες.

Γιατί ο Μητσοτάκης άνοιξε «μέτωπο» με τον επίτροπο

«Πνέουν μένεα» στη ΝΔ κατά του Πιερ Μοσκοβισί, με αφορμή αυτά που είπε χθες για την ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, δύο 24ωρα πριν τη νέα μάχη της Βουλής με θέμα τη συμφωνία του Eurogroup. «Όλη αυτή η υπερβολική στήριξη στον Τσίπρα και η υιοθέτηση του αφηγήματος της κυβέρνησης, μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν επιτρέπεται θεσμικά σε έναν Ευρωπαίο επίτροπο να ταυτίζεται με την κυβερνητική ρητορική», έλεγε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στο τετ α τετ που είχε με τον Ευρωπαίο επίτροπο, σύμφωνα με την Πειραιώς, του «συνέστησε να είναι πιο προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, σεβόμενος τις θυσίες που έχουν υποστεί οι Έλληνες».

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ως βασικό γνώμονα των κινήσεων Μοσκοβισί την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Κομισιόν εκ μέρους του ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (το οποίο προσκαλεί στις τελευταίες συνεδριάσεις του τον Αλέξη Τσίπρα) και το επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. «Η επίσκεψή του στην Αθήνα είχε καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα», εκτιμούν στην Πειραιώς, προσθέτοντας ότι η συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «δεν ήταν ευχάριστη ούτε συνηθισμένη. Ο πρόεδρος της ΝΔ τού έθεσε τις ‘κόκκινες γραμμές’ του και του διεμήνυσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να εμφανίζεται ως το υπάκουο… πιόνι κανενός», κατά τις ίδιες πηγές.

Το κλίμα της συγκεκριμένης συνάντησης είχε προϊδεάσει από πριν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης από τη Βουλή, καθώς, ευρισκόμενος σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απάντησε σε έντονο ύφος στον επίτροπο, λέγοντας πως «οι Έλληνες πολίτες ξέρουν πως πρόκειται για 4ο μνημόνιο» και ότι «η Ελλάδα είναι μόνο στα λόγια κανονική χώρα». Μάλιστα, κάλεσε τον κ. Μοσκοβισί να ξεκαθαρίσει εάν υπάρχει περίπτωση να ακυρωθεί το μέτρο για την περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, προκειμένου να διαμορφώσει η ΝΔ σχετικά το κυβερνητικό πρόγραμμά της.

Προ των ευθυνών του

Αυτό που θέλησε να διευκρινίσει ο Κωστής Χατζηδάκης, λένε στο γαλάζιο στρατόπεδο, είναι ότι «δεν επιτρέπεται ένας κομισάριος της Ε.Ε. και μάλιστα ο καθ’ ύλην αρμόδιος, να θριαμβολογεί επί μιας συμφωνίας την οποία η ίδια η Κομισιόν στο παρελθόν έχει αποτιμήσει διαφορετικά. Συγκεκριμένα, έχει αναγνωριστεί πως το συγκεκριμένο, αχρείαστο, μνημόνιο είναι αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Τώρα λένε πως η χώρα έχει καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, ενώ υπάρχουν μέτρα που επακολουθούν το μνημόνιο και επιπλέον δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Τότε για ποιο λόγο έχει υποχρέωση η επόμενη κυβέρνηση να το εφαρμόσει;» είναι το ερώτημα που θέτει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας.

Πιθανώς, υποστηρίζουν στη ΝΔ, τους χθεσινούς υψηλούς τόνους «δεν τους περίμενε ούτε ο ίδιος ο Μοσκοβισί, τον οποίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε προ των ευθυνών του για τις δημόσιες τοποθετήσεις του».  Και αυτό, συνεχίζουν, τη στιγμή που «είναι εξόφθαλμη η διαφοροποίησή του σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές περιπτώσεις, αφού ούτε τόσο σκληρή επιτήρηση ούτε τόσο υψηλά πλεονάσματα υπάρχουν».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στον συνομιλητή του ότι τον Αύγουστο δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος. «Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει», ανέφερε, «είναι ότι τον Αύγουστο ολοκληρώνεται το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο επιβλήθηκε στην Ελλάδα ως συνέπεια του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου της διακυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου το 2015» και ότι «η Ελλάδα έχει δυστυχώς να αντιμετωπίσει και ένα 4ο κεκαλυμμένο μνημόνιο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v