Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Μήνυμα» εντός κι εκτός συνόρων η απέλαση των δύο Ρώσων

Η συμφωνία των Πρεσπών, η αντίδραση Ρωσίας-Τουρκίας και τα εγχώρια πολιτικο-οικονομικά σενάρια πολιτικής αποσταθεροποίησης. Η συγκυρία της απέλασης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και στην προένταξη της πΓΔΜ.

«Μήνυμα» εντός κι εκτός συνόρων η απέλαση των δύο Ρώσων

«Μήνυμα» εκτός αλλά και εντός της χώρας συνιστά η απέλαση των Ρώσων διπλωματών. Αυτό αναφέρουν διπλωματικές πηγές, εξηγώντας ότι:

* Εκτός της χώρας αποδέκτης είναι, φυσικά, η Μόσχα και οι πέριξ αυτήν κύκλοι (πολιτικοί, οικονομικοί, εκκλησιαστικοί), οι οποίοι κορύφωσαν τις προσπάθειες παρέμβασής τους στην ελληνική πολιτική σκηνή, εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών και της πρόσκλησης ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Όπως διευκρινίζουν, η Ρωσία και η Τουρκία αντιδρούν στην επίλυση του «Σκοπιανού» καθώς, αξιοποιώντας την πολυετή εκκρεμότητα, πέτυχαν δυναμική επιρροή στα δυτικά Βαλκάνια, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως «ασπίδα» στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Η συμφωνία των Πρεσπών βάζει τέλος σ' αυτή την επιρροή και, συνεπώς, «θα κάνουν τα πάντα για να την μπλοκάρουν, τόσο στην πΓΔΜ όσο και στην Ελλάδα».

* Εντός της χώρας αποδέκτες είναι όσοι «παίζουν το ρωσοτουρκικό παιχνίδι» και δρομολογούν πολιτική-κυβερνητική αποσταθεροποίηση. Σ’ αυτό το «παιχνίδι» εντάσσεται και η προσπάθεια τυχόν χρηματισμού παραγόντων του δημόσιου βίου («κοσμικών και όχι μόνο»), με τις υπόνοιες να στρέφονται σε επιχειρούμενες κομματικές ή ενδοκομματικές ανακατατάξεις των τελευταίων εβδομάδων.

Κατά τις ίδιες διπλωματικές πηγές, τα ελληνικά μηνύματα έχουν φτάσει στη Μόσχα προ πολλού -μάλιστα προτάθηκε η απόσυρση των εν λόγω μεσαίων διπλωματών προκειμένου να μην επιλεγεί, από την Αθήνα, η οδός της ρήξης. «Δεν απέδωσε η προσπάθεια και φτάσαμε στην απέλαση. Θα προχωρήσουμε εάν χρειαστεί και σε ανώτερα επίπεδα», προειδοποιούν.

Η κίνηση της απέλασης την ημέρα που η Αθήνα απέστειλε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ την επιστολή ένταξης της πΓΔΜ μόνο τυχαία δεν θεωρείται. Κι επειδή η ένταξη θα ολοκληρωθεί μόνο μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών (σ.σ. σε 7-8 μήνες), γίνεται σαφές ότι ο «πόλεμος» θα κλιμακωθεί.

«Σε όλα τα επίπεδα», όπως προειδοποιούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v