Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε θέσεις μάχης για το πρώτο μεταμνημονιακό ματς

Το μήνυμα από το γερμανικό μπλόκο στην τελευταία δόση. «Τα είπαν στην Αθήνα για να τα ακούσει η Κομισιόν». Αφορμή ο ΦΠΑ, καμπανάκι για συντάξεις και στο βάθος «χαλαρότητα».

Σε θέσεις μάχης για το πρώτο μεταμνημονιακό ματς

Καψόνι, τυπολατρική εμμονή ή προειδοποίηση; Το ερώτημα αφορά στην επιλογή του Βερολίνου να μπλοκάρει στο Eurogroup της Πέμπτης την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ, του τελευταίου δανειακού προγράμματος.

Κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν δημοσίως στις δύο πρώτες εκδοχές, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ρίχνει ακόμα περισσότερο τους τόνους, μιλώντας για «απολύτως αναμενόμενη εξέλιξη» που θα διορθωνόταν λίγο αργότερα -όπως κι έγινε με τη θετική, για την εκταμίευση, απόφαση του ESM.

«Καμπανάκια» ωστόσο ήχησαν. Δεν είναι λίγοι οι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες που ερμήνευσαν τη γερμανική κίνηση ως ηχηρή προειδοποίηση για «τη χαραυγή της μεταμνημονιακής εποχής», κατά την πλέον χαρακτηριστική φράση.

Και μάλιστα με αποδέκτη λιγότερο την Αθήνα και περισσότερο την Κομισιόν, ακριβώς επειδή θα έχει τον πρώτο λόγο στη μεταμνημονιακή εποπτεία. Το φως στο τούνελ των συντάξεων που άναψε (από ελληνικού εδάφους, μάλιστα) ο Πιερ Μοσκοβισί, εξοργίζοντας την εγχώρια αντιπολίτευση και το συντηρητικό ευρωπαϊκό ιερατείο ήταν η αφορμή, λένε, για να σταλεί το μήνυμα του Βερολίνου.

Κατά τους πιο υποψιασμένους, το γεγονός ότι το γερμανικό κοινοβούλιο ήγειρε το θέμα της αναστολής μείωσης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά της πρώτης προσφυγικής γραμμής, μόνο σύμπτωση δεν θεωρείται, αφού πρόεδρός του είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μία άλλη παράμετρος που δεν διαφεύγει της προσοχής των εγχώριων και Ευρωπαίων αναλυτών είναι οι επικείμενες ευρωεκλογές. Ήδη, γίνεται πολύς λόγος για «τη σύγκρουση των δύο στρατοπέδων» που θα εκφραστεί στην ευρωκάλπη, με τον σκληρό πυρήνα της δεξιάς-ακροδεξιάς να ετοιμάζει κατά μέτωπον επίθεση στη σοσιαλιστική-αριστερή πλευρά.

Το 12ωρο του Αυστριακού Κουρτς και το αντιπροσφυγικό μένος της ομάδας του Βίζεγκραντ, εμπλουτισμένο πλέον από τη βοήθεια της Ρώμης και του κυβερνητικού εταίρου της Άγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ, είναι τα πρώτα δείγματα, που για τους εγχώριους κυβερνητικούς παράγοντες χαρακτηρίζονται «ανατριχιαστικά».

«Συντάξεις δεν κόβουμε»

Το Μαξίμου έχει αντιληφθεί πλήρως ότι το πέρασμα στη μεταμνημονιακή εποχή και η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μόνο ομαλό δεν θα είναι.

Στελέχη του επιμένουν σε δύο σημεία:

- Πρώτον, «συντάξεις δεν κόβουμε». Επ' αυτού, εξηγούν ότι το μέτρο για τις περικοπές το 2019 ελήφθη μετά τη σθεναρή πίεση του ΔΝΤ, με το επιχείρημα ότι η χώρα δεν θα έπιανε το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα. «Το πιάσαμε για το 2017 και όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι θα το επαναλάβουμε και φέτος. Αυτό είναι το όπλο», λένε.

- Δεύτερον, προβάλλουν τη βεβαιότητα πως όχι μόνο η πλευρά των ευρω-σοσιαλιστών (υπό τον κ. Μοσκοβισί) αλλά και «φίλοι από το απέναντι στρατόπεδο», όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα ηγηθούν της προσπάθειας: ο πρώτος στο όνομα της παραπάνω «ευρω-σύγκρουσης» και ο δεύτερος διότι επιθυμεί να παραδώσει τα ηνία της Κομισιόν ως «ο πρόεδρος που αντέδρασε στη συνεχιζόμενη σκληρή λιτότητα» -έστω και στο τέλος.

«Τώρα ξέρουμε»…

Αυταπάτες ή γνώση (πλέον…) των συσχετισμών και επίτευξη συμμαχιών; Οι κυβερνητικοί επιτελείς απαντούν κατηγορηματικά ότι ισχύει το δεύτερο.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να πορευτεί η κυβέρνηση προς τις εθνικές κάλπες, έχοντας υποχρεωθεί να κόψει συντάξεις.

«Αυτό ξεχάστε το», διαμηνύουν και διαβεβαιώνουν, αφήνοντας έτσι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, όχι τόσο για τον χρόνο των εκλογών («δεν υπάρχουν κάλπες εντός του έτους») όσο για το πρόσημο που θα συνοδεύσει την προκήρυξή τους.

Ακριβώς επειδή οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου «είναι όπλο που θα μπορούσε να αποδειχθεί υπερόπλο, εάν κάποιοι θελήσουν να τινάξουν στον αέρα την πορεία της χώρας προς την κανονικότητα και τη χαλάρωση της οκταετούς, σκληρής λιτότητας. Ακόμα και αν χρειαστούν νέες συγκρούσεις».

Κατά τον σχεδιασμό, ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει από τη ΔΕΘ τα βασικά μέτρα «ανακούφισης», με πρώτο αυτό για τις συντάξεις.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο εάν θα ανακοινώσει χρονική μετάθεση του μέτρου κάθε φορά που η χώρα πιάνει το πρωτογενές πλεόνασμα ή ισόποσο αντιστάθμισμα της μείωσης που, πάντως, θα υπερβαίνει τη 13η «σύνταξη», η οποία θα αφορά όλα τα χαμηλά εισοδήματα.

Ο στόχος είναι τα αναπτυξιακά μέτρα και οι «ανάσες» να αποτυπωθούν στον νέο Προϋπολογισμό που θα συνταχθεί τον Οκτώβριο.

Μέχρι τότε, μένει να δούμε εάν το νερό που θα κυλήσει στο αυλάκι θα γίνει χείμαρρος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v