Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στροφή Μαξίμου στην «κοινωνική ατζέντα»

Υπό εξέταση πολιτικές πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο. Τι λένε κυβερνητικά στελέχη για συντάξεις και κοινωνικό μέρισμα. Η επιστροφή στην κανονικότητα και η διαχωριστική γραμμή από τη ΝΔ. Συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στροφή Μαξίμου στην «κοινωνική ατζέντα»

Στην κοινωνική ατζέντα με πρωτοβουλίες στήριξης όσων έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και με χρονικά ορόσημα αφενός την 20ή Αυγούστου, όταν ολοκληρώνεται το πρόγραμμα στήριξης και αφετέρου τη ΔΕΘ, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, είναι στραμμένο το βάρος του Μεγάρου Μαξίμου.

Στον δρόμο προς τις επικείμενες κάλπες, οι οποίες -όπως επιμένει η κυβέρνηση- θα στηθούν στο τέλος της τετραετούς θητείας της, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του θέλουν να αναδείξουν ένα πιο φιλολαϊκό πρόσωπο και να χαράξουν τη διαχωριστική γραμμή από τη «νεοφιλελεύθερη», κατά τους ίδιους, πολιτική της ΝΔ.

Αυτό θα είναι ένα από τα βασικά διακυβεύματα των επόμενων εκλογών που θα προτάξει το κυβερνητικό στρατόπεδο, στο οποίο ήδη επεξεργάζονται μια δεσμίδα πολιτικών πρωτοβουλιών με εμφανές κοινωνικό πρόσημο, μέσα από τις οποίες θα αποτυπώνεται η «επόμενη μέρα στην Ελλάδα μετά τα μνημόνια».

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προτροπή του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς να συντονιστούν και να «τρέξουν» τα θέματα της αρμοδιότητάς τους, προκειμένου να αναδειχθεί το παραγόμενο κυβερνητικό έργο και η διαφορά σε σχέση με το «διαρκές, αέναο μνημόνιο που υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Η επιστροφή στην κανονικότητα που επαγγέλλεται το Μέγαρο Μαξίμου σχετίζεται με την παρέμβαση, όπου αυτό είναι εφικτό, σε πέντε σημεία οικονομικής και εργασιακής υφής και τα οποία τελούν υπό εξέταση από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης: την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναρρύθμιση των κατώτατων μισθών, το ζήτημα του κοινωνικού μερίσματος, τις φοροελαφρύνσεις και την αποφυγή περικοπής των συντάξεων, ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρξουν.

Αριστερή στροφή

Σε αυτό το κλίμα συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, όπου και έγινε εκτενής συζήτηση για όλη την τρέχουσα επικαιρότητα. Ανάμεσα στα άλλα, εκτιμάται ότι συζητήθηκε και το θέμα της εμπλοκής της εκταμίευσης της τελευταίας δόσης, ύψους 15 δισ. ευρώ, του τελευταίου δανειακού προγράμματος, με την ηγεσία να διαβεβαιώνει ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Στο τραπέζι τέθηκαν επίσης τα θέματα των συμμαχιών και της ανάγκης αριστερής στροφής που ζητούν πολλά κομματικά στελέχη, με τις ενστάσεις για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ να παραμένουν και τις φωνές περί ανασύνθεσης της κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή να εξακολουθούν.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Νίκου Ξυδάκη, που χαρακτήρισε «κρας τεστ» την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και ανέφερε ότι η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ, όταν συντελέστηκε το 2015, είχε τακτικό χαρακτήρα και στηρίχτηκε πάνω σε αντιμνημονιακή τακτική. «Το μνημόνιο τέλειωσε», πρόσθεσε με νόημα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας ότι «μπορεί να συνεχιστεί η κυβερνητική θητεία, με διαφορετική κατάσταση».

Σε τελείως διαφορετικούς τόνους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά την κυβερνητική συνοχή: «Ακούω τον κ. Καμμένο, ο οποίος λέει ότι θα πορευτεί με τον κ. Τσίπρα μέχρι τη λήξη της τετραετίας και στη βάση αυτής της πολιτικής τοποθέτησης, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει και τα επόμενα βήματά της», σημείωσε.

Όσον αφορά το θέμα που έχει «κάνει σημαία» η ΝΔ για την επιχείρηση του αδελφού του Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη, μετά και την ανακοίνωση προσφυγής στη Δικαιοσύνη εκ μέρους του, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να ρίξει τους τόνους. «Αυτό που ήταν να κάνουμε, το κάναμε. Η ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις, αλλάζοντας αφήγημα από την πραγματική πολιτική και τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ελληνική οικονομία. Δεν θα το επιτρέψουμε», τονίζει στενός συνομιλητής του Αλέξη Τσίπρα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v