Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέρκελ: Καμία συναλλαγή με Τσίπρα για το ΦΠΑ στα νησιά

Δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός από τους δύο να «συνδεθούν» αυτά τα δύο θέματα, τόνισε η κ. Μέρκελ. Σημαντική μέρα για Ελλάδα η 20η Αυγούστου, αλλά τα προγράμματα «δεν σταματούν να έχουν επίδραση». Ενδειξη εμπιστοσύνης τα μέτρα για το χρέος.

Μέρκελ: Καμία συναλλαγή με Τσίπρα για το ΦΠΑ στα νησιά

Στις αρχικές της δηλώσεις στη φετινή της συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε πως οικονομικά η Γερμανία βρίσκεται σε καλή πορεία, το αργότερο τον επόμενο χρόνο το δημόσιο χρέος της χώρας θα πέσει κάτω από το 60% του ΑΕΠ, δηλαδή το ανώτατο όριο που θέτει η συνθήκη του Μάαστριχτ. Στη συνέχεια πάντως οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων περιστράφηκαν γύρω από άλλα θέματα: κυρίως τον αμερικανό πρόεδρο και το προσφυγικό. Η καγκελάριος αναφέρθηκε όμως και στο ελληνικό χρέος.

Αναφορές στο ελληνικό χρέος

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, απαντώντας σε ερώτηση για τη συμφωνημένη με τους Θεσμούς μακρά διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων στο δημόσιο προϋπολογισμό της Ελλάδας η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε πως μόνο κατά αυτό τον τρόπο θα μειωθεί το χρέος.

Παρ' ότι η Ευρωζώνη δεν μπορούσε να αποφασίσει μια «κλασσική» περικοπή του χρέους, σειρά μέτρων στο «πλαίσιο των κανόνων» είχαν όμως ως συνέπεια τη μείωσή του. Η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους συνιστά πάντως «ένδειξη εμπιστοσύνης» προς την Ελλάδα: «Της δίνουμε χρόνο για δεκαετίες να ξεπεράσει μια δύσκολη κατάσταση.»

Αναφορικά με την ημέρα εξόδου από τα προγράμματα, την 20ή Αυγούστου, η καγκελάριος αναγνωρίζει ότι πρόκειται για μια «σημαντική ημέρα». Παράλληλα όμως διευκρίνισε πως την ημέρα αυτή τα προγράμματα «δεν σταματούν να έχουν επίδραση». Όπως τόνισε ακόμη, «θα πρέπει και στο μέλλον ό ένας να βασίζεται στον άλλο».

Μέρκελ: Καμία συναλλαγή με Τσίπρα

Στο πλαίσιο των απαντήσεων της για το προσφυγικό η καγκελάριος διέψευσε κατηγορηματικά συναλλαγή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά έναντι μιας συμφωνίας Ελλάδας-Γερμανίας στο προσφυγικό.

Δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός από τους δύο να «συνδεθούν» αυτά τα δύο θέματα, τόνισε η κ. Μέρκελ.

Πάντως, χαρακτήρισε ως «καλή λύση» το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καλύψει το κενό των 28 εκ. Ευρώ που δημιουργεί ο μειωμένος ΦΠΑ με ισοδύναμα. Η αλλαγή στο τρέχον πρόγραμμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της γερμανικής βουλής την 1η Αυγούστου, ανακοίνωσε η καγκελάριος, δίνοντας την εντύπωση πως πρόκειται για μια τυπική διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v