Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην αντεπίθεση η ΝΔ για το «τέλος των μνημονίων»

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ και οι αντιδράσεις των κορυφαίων στελεχών. Που επικεντρώνεται η γαλάζια ρητορική. Τα μνημόνια, τα προψηφισμένα μέτρα και η… παραλυτική στασιμότητα.

Στην αντεπίθεση η ΝΔ για το «τέλος των μνημονίων»

Σε αναμονή του διαγγέλματος του Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο από τα μνημόνια βρίσκονται στη ΝΔ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται έτοιμος να απαντήσει σε υψηλούς τόνους και ενώ τα κορυφαία γαλάζια στελέχη έχουν δώσει ήδη το αντιπολιτευτικό στίγμα του κόμματός τους.

Ως σύμμαχό της στην προσπάθεια αποδόμησης των κυβερνητικών επιχειρημάτων, η ΝΔ βλέπει τον Κλάους Ρέγκλινγκ και τις φράσεις του (στο άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής) ότι «η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015» και ότι «το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ». Κάτι που, όπως επισημαίνουν στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «γύρισε τη χώρα προς τα πίσω και βαρύνοντας τους πολίτες με δύο ακόμα μνημόνια, το 3ο το καλοκαίρι του ‘15 και τώρα με το άτυπο 4ο μνημόνιο και τα προψηφισμένα μέτρα του».

Η ΝΔ κάνει λόγο για «δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο» και για «επικοινωνιακά παιχνίδια του Μεγάρου Μαξίμου, τα οποία όμως χαλάει η ωμή πραγματικότητα». Προτάσσει δε μέσω της ρητορικής των στελεχών της τη μείωση του αφορολόγητου και των συντάξεων (παρά τις κυβερνητικές διαψεύσεις), την πολυετή εποπτεία και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία -όπως υποστηρίζουν- είναι αδύνατο να μπορέσουν να παρακολουθηθούν στο πέρασμα των ετών.

Πάντως, δεν ήταν όλες οι προειδοποιητικές βολές των κορυφαίων θεσμικών παραγόντων της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ίδιας έντασης, αφού κάποιοι επέλεξαν να παρέμβουν με συγκρατημένο πολιτικό λόγο, ενώ κάποιοι άλλοι προχώρησαν ακόμα και σε ακραίους χαρακτηρισμούς κατά των αντιπάλων τους.

«Ότι πιο χυδαίο»

Σε αυτή την κατηγορία μπορεί να συμπεριληφθεί ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης που χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ως «ό,τι πιο χυδαίο και τοξικό έχει εμφανιστεί στη χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και εκτίμησε ότι «υπάρχει ένα ρεύμα - περισσότερο στον κεντρώο απ’ ό,τι στον δεξιό χώρο - που φτάνει ως τα όρια του μίσους για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος δεν το βλέπει, είναι τυφλός», σημείωσε.

Σε διαφορετικούς τόνους κινήθηκε ο άλλος αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος τόνισε πως «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πανηγυρίζουν, αλλά δεν ξέρω τι θα λένε οι μισθωτοί που θα χάσουν ένα μισθό από τη μείωση του αφορολόγητου. Τι θα λένε οι συνταξιούχοι που κινδυνεύουν να χάσουν από μία έως τρεις συντάξεις. Τι θα λένε οι φορολογούμενοι που θα είναι στην πίεση για πολλά χρόνια με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Τι λένε όλοι οι Έλληνες που ξέρουν ότι το Υπερταμείο θα είναι εδώ μέχρι το 2115, για ακόμα 97 χρόνια».

Την πεποίθηση ότι «η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής βρίσκει την ελληνική οικονομία σε κατάσταση παραλυτικής στασιμότητας», εξέφρασε εξάλλου ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η έξοδος από τα προγράμματα «ούτε καθαρή είναι, ούτε βιώσιμη». Εστίασε, μεταξύ άλλων, στην «ασθενική αναπτυξιακή δυναμική», το «διογκωμένο το χρέος των πολιτών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία», τους «κεφαλαιακούς περιορισμούς ακόμη σε ισχύ, με νέα μέτρα λιτότητας προ-νομοθετημένα για τα προσεχή έτη», τις ρυθμίσεις για το χρέος «να τελούν υπό όρους και προϋποθέσεις» και την μη εξασφάλιση της συστηματικής και ασφαλούς πρόσβασης στις διεθνείς αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v