Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ελαφρύνσεις με σεβασμό στο δημοσιονομικό μονοπάτι

Πρώτη προτεραιότητα την αύξηση της απασχόλησης έθεσε ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό απαιτεί «δημιουργία φιλοεπενδυτικού κλίματος και μεταρρυθμίσεις».

Τσίπρας: Ελαφρύνσεις με σεβασμό στο δημοσιονομικό μονοπάτι

«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό, δίνοντας σήμα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αλλά και για ελαφρύνσεις που όμως δεν θα βάζουν σε κίνδυνο το δημοσιονομικό μονοπάτι που συμφωνήθηκε. 

Η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια γεμίζει τον ελληνικό λαό με εύλογες προσδοκίες για βελτίωση της ζωής και για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, τόνισε. Υπάρχουν προσδοκίες να πορευτούμε με σύνεση και σχέδιο, ώστε να μη γυρίσουμε ποτέ πίσω σε περιπέτεια μιας χρεοκοπίας, συμπλήρωσε.

Με σκληρή δουλειά και δύσκολες αποφάσεις δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Τώρα πρέπει να υλοποιήσουμε μια νέα, ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. «Με το τέλος των μνημονίων έκλεισε ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής και της επιτροπείας. Μπορεί να ανοίξει ο κύκλος των αναγκαίων ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης και ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης, πάντα με σύνεση και σωφροσύνη, με σεβασμό στο δημοσιονομικό μονοπάτι που συμφωνήσαμε με τους δανειστές μας.

Στο πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης, στόχος είναι η στήριξη των κοινωνικών ομάδων που σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Στάθηκε στο ότι η κυβέρνηση κατάφερε να μειώσει την ανεργία και να αντιστρέψει την πορεία απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Η στήριξη της μισθωτής εργασίας δεν είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης της οικονομίας αλλά προϋπόθεση της ανάπτυξης. «Γι’ αυτό είναι πρώτη προτεραιότητα, η ρύθμιση της αγοράς εργασίας και η αύξηση του κατώτατου μισθού», είπε και τόνισε ότι βασικός στόχος είναι η καταπολέμηση και της μαύρης εργασίας.

Προϋπόθεση για την ανάκτηση της εργασίας είναι η δημιουργία φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος, η διοικητική αποτελεσματικότητα, η καταπολέμηση της διαφθοράς. «Ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση και την οικονομία δεν έχει τελειώσει, αλλά τώρα πρέπει να επιταχυνθεί. Να αποδείξουμε ότι έχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε στον δρόμο που έχουμε χαράξει, για να φτιάξουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα», υποστήριξε και ανέφερε ως παραδείγματα το κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες, το περιουσιολόγιο, την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης.

«Αυτές δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων αλλά μεταρρυθμίσεις δικές μας. Αν είχαν γίνει πριν τα μνημόνια, ίσως και να τα αποφεύγαμε. Είναι μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε, γιατί τις πιστεύουμε και γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις διαπλοκής με συμφέροντα».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, από τα παραπάνω θα κριθεί η δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις. Παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει τα προβλήματα της αγοράς, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων και να αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια.

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό κράτος, τόνισε ότι έχουν γίνει βήματα. Από την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων ως την πρόσβαση όλων στα δημόσια νοσοκομεία και την αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων. «Αυτά τα βήματα είναι η αρχή προς ένα στόχο να υπάρχει σύγχρονο κοινωνικό κράτος», δήλωσε. Η προοπτική κοινωνικής δικαιοσύνης είναι αυτό που διαφοροποιεί αριστερούς, οικολόγους, κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς που βρίσκονται στο υπουργικό συμβούλιο, από τους νεοφιλελεύθερους που έχουν και την ευθύνη για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, παρά την καταστροφολογία, είμαστε σε καλό δρόμο. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν παταγωδώς και η Ελλάδα αποτελεί τώρα «καλή είδηση», σε ένα περιβάλλον με αναταράξεις σε Τουρκία, Ιταλία και Αργεντινή. Αυτοί οι παράγοντες φαίνεται ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την πορεία της οικονομίας, εκτίμησε. «Περάσαμε τον κάβο πριν χαλάσει ο καιρός στα ανοικτά», είπε χαρακτηριστικά.

Στους υπουργούς τόνισε ότι δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. «Δεν υπάρχει αυτόματος πιλότος, προϋπόθεση για καλά αποτελέσματα είναι η σκληρή δουλειά», τόνισε. «Η υπουργική θέση δεν είναι αξίωμα ή προνόμιο αλλά ευθύνη. Δεν μας χρωστά ο λαός, εμείς του χρωστάμε», τόνισε και συμπλήρωσε ότι προσωπικές στρατηγικές, άρνηση συνεργασίας και άλλες ανάλογες συμπεριφορές είναι χαρακτηριστικά των κυβερνήσεων που χρεοκόπησαν τη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v