Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Το νοσηρό κλίμα και το «ως εδώ»

Από το σύνδρομο της γκαζόζας και τις… Μαλδίβες μέχρι τα πήγαινε-έλα βουλευτών και τις θεωρίες περί «εκβιάσιμου πρωθυπουργού». Πληθαίνουν οι εισηγήσεις «να μην αλλάξει τίποτα» και να προχωρήσει με συνεχείς ονομαστικές ψηφοφορίες μέχρι τέλους. Στο στόχαστρο ο Ν. Βούτσης.

Κυβέρνηση: Το νοσηρό κλίμα και το «ως εδώ»

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει ρυθμίσεις που αφορούν δεκάδες χιλιάδες πολιτών, με αιχμή τα κόκκινα δάνεια και το νέο καθεστώς για την προστασία της νέας κατοικίας, ενώ ο αυξημένος κατώτατος μισθός τέθηκε σε εφαρμογή, με την προσοχή των ελεγκτικών οργάνων να είναι στραμμένη στην εφαρμογή του χωρίς απολύσεις ή αλλαγές των σχέσεων εργασίας.

Τα παραπάνω (και άλλα σημαντικά) περνούν... ξώφαλτσα από την επικαιρότητα, καθώς οι προβολείς της επιμένουν να φωτίζουν τα τεκταινόμενα στη Βουλή: από «το σύνδρομο της γκαζόζας» που έπληξε, αίφνης, τους ΑΝΕΛ, μέχρι το εάν και πώς θα διατηρήσουν το προνόμιο του πολιτικού αρχηγού όσοι είδαν ή βλέπουν τις κοινοβουλευτικές ομάδες τους να μειώνονται αριθμητικά.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το «μπάχαλο» στη Βουλή θα αξιοποιηθεί στο έπακρον από την αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να αναδειχθεί η ανάγκη «εκλογών εδώ και τώρα». Όπως λένε, «η ΝΔ ρίχνει την τελευταία της ζαριά» προκειμένου να στηθούν οι εθνικές κάλπες άρον άρον «πριν αποδώσουν τα νέα θετικά μέτρα» και, κυρίως, «πριν υπάρξουν δικαστικές εξελίξεις στα σκάνδαλα με πρώτο της Novartis».

Περί «εκβιασμού»

Τα ίδια στελέχη παραδέχονται ωστόσο ότι και το κυβερνών κόμμα δείχνει, αυτή τη φορά, «να μην ξέρει πώς να κολυμπήσει στα νέα αχαρτογράφητα νερά που μας έλαχαν». Εννοώντας την κλιμακούμενα επιθετική στάση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος, ανοικτά πλέον, απειλεί ώστε να μη διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.

Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι «εκβιάζει τον Τσίπρα» με αποκαλύψεις από την τετραετή συμπόρευσή τους. Κάποιοι μάλιστα βλέπουν τον πρώην υπουργό Άμυνας (ή συνεργάτες του) πίσω από τα περί... «μυστικών διακοπών του πρωθυπουργού στις Μαλδίβες απ΄όπου έφυγε με τη βοήθεια ΟΥΚ», παρότι, την επίμαχη περίοδο, ο κ. Τσίπρας βρισκόταν στην Ελλάδα και, με κάμερες και φωτογραφίες να το επιβεβαιώνουν. (σ.σ. Τις σχετικές «αποκαλύψεις» πρόβαλε στα social media ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης).

Η κυβέρνηση (δια στελεχών της) απαντά πως αφενός «δεν υπάρχουν εκβιάσιμα στοιχεία» για να τα αξιοποιήσει ο πρώην εταίρος της και, αφετέρου, ακόμα και εάν υπήρχαν θα εξέθεταν και τον ίδιον αφού θα εμφανιστεί τώρα ότι «τα ήξερε και σιωπούσε». Άπαντες όμως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι «επιεικώς νοσηρή» και η συμπεριφορά του κ.Καμμένου πλήττει, εν τέλει, τον πρωθυπουργό.

Στο στόχαστρο ΝΔ και Καμμένου ο Ν.Βούτσης

Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να μην διαλύονται οι κοινοβουλευτικές ομάδες ακόμα κι αν ο ο αριθμός των βουλευτών που τις απαρτίζουν πέφτει από το αναγκαίο όριο των πέντε, δεν δείχνει να ικανοποιεί τον κ.Καμμένο: επιμένει όχι τόσο στην προεξοφλημένη παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, όσο στην μη αποδοχή της έδρας από τον επιλαχόντα Τέρενς Κουίκ, με τον οποίον βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο από πέρυσι.

Αυτό οδήγησε τον Νίκο Βούτση να μην παραλάβει προχθές την παραίτηση του κ.Παπαχριστόπουλου και να του ζητήσει «λίγες ημέρες υπομονή» - τυπικά μέχρι να γίνει η ψηφοφορία για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, αλλά, ουσιαστικά, μέχρι να βρεθεί η λύση που θα ικανοποιήσει τον κ.Καμμένο.

Είτε κατόπιν συμφωνίας είτε ...κατά λάθος, αυτή την παράκληση γνωστοποίησε ο ίδιος ο κ. Παπαχριστόπουλος, δίνοντας στη ΝΔ το επιχείρημα που αναζητούσε για να επαναφέρει τη «σκέψη» περί πρότασης μομφής εναντίον του Προέδρου της Βουλής.  Παρότι είναι γνωστό σε όλους ότι ο κ. Βούτσης βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο του κ. Καμμένου (με αναφορές ακόμα και προσωπικές) και το τελευταίο που θα ήθελε θα ήταν να τον «διασώσει» καταστρατηγώντας τον Κανονισμό της Βουλής ή την πολιτική λογική.

Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε ο Σταύρος Θεοδωράκης να προειδοποιήσει ότι δεν θα συναινέσει στην επιχειρούμενη αλλαγή για τις κοινοβουλευτικές ομάδες, παρότι και ο ίδιος θα οφεληθεί από αυτήν: «ομάδες με δύο-τρεις βουλευτές δεν μπορούν να υπάρξουν», είπε – και ορθώς, κατά πολλούς παρατηρητές.

«Ως εδώ»

Αυτό το νοσηρό κλίμα βάζει «στον πάγο» (προσωρινά, έστω) την έτερη σκέψη να συγκροτήσουν κοινοβουλευτική ομάδα έξι ανεξάρτητοι βουλευτές οι οποίοι δεν βρίσκονται «απέναντι» στην κυβέρνηση. Κατ' αρχάς για να γίνει αυτό θα πρέπει ο Κανονισμός της Βουλής να αλλάξει αφού η ισχύουσα ρύθμιση μιλά για «τουλάχιστον δέκα βουλευτές». Κατά δεύτερον, είναι ένα ερώτημα πώς θα δρομολογηθεί μία τέτοια εξέλιξη εν μέσω απειλών, σκηνικών...γκαζόζας και αλληλοκατηγοριών για «συναλλαγή».

Για τον λόγο αυτό πληθαίνουν τα στελέχη της κυβέρνησης που υποστηρίζουν ότι «δεν πρέπει να γίνει τίποτα» από τα παραπάνω. «Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τρεις εβδομάδες. Αρκεί. Τον λόγο πλέον θα τον έχουν οι συνεχείς ονομαστικές ψηφοφορίες μέσω των οποίων θα επιβεβαιώνεται κάθε φορά ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία στο Σώμα», λένε.

Σημειώνεται ότι για «το τεκμήριο της πλειοψηφίας» μιλά εσχάτως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, εννοώντας ότι αυτό δεν προκύπτει εφόσον οι αμιγώς κυβερνητικοί βουλευτές είναι 145. (σ.σ. επί του αριθμού, πάντως, ουδείς αποκλείει να ξαναγίνουν... 144, εάν η μεταγραφείσα από του Κεντρώους Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεχόμενο που δεν αποκλείεται μετά την επιλογή του κυβερνώντος κόμματος να διαμορφώσει προοδευτικό μέτωπο και να να διαμορφώσει αναλόγως τα ψηφοδέλτιά του...).

«Αν απασφαλίσει ο Τσίπρας...»

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται «μύλος» και ο εκνευρισμός στο Μαξίμου είναι έντονος. Τον τελικό λόγο θα τον έχει ο κ. Τσίπρας ενώ, όσοι γνωρίζουν πώς κινείται όταν ...απασφαλίζει, δεν αποκλείουν ριζικές αποφάσεις που δεν θα χαροποιήσουν τον πρώην κυβερνητικό εταίρο του.

Τα μηνύματα εστάλησαν και φαίνεται ότι δεν πέρασαν απαρατήρητα, όπως προκύπτει από χθεσινή ανάρτηση του κ. Καμμένου στο twitter (καθώς μέσω αυτού παρεμβαίνει μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση):
«Επειδή βλέπω διάφορα σενάρια επιστημονικής φαντασίας τροπικά και μη, ξεκαθαρίζω προς όλους. Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος ότι έχουμε να πούμε τα λέμε δημόσια και ευθέως ούτε απειλούμε ούτε απειλούμαστε. Αυτοί που διαρρέουν είναι σκοτεινά κέντρα που χτυπούν πρώτα εμάς», έγραψε.

Διαψεύδοντας εμμέσως (“τροπικά και μη”) ότι πίσω από τα περί …Μαλδίβων και ΟΥΚ βρίσκεται ο ίδιος.

Η συνέχεια στη Βουλή από αύριο, καθώς η συζήτηση για αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής και η ψηφοφορία (την Πέμπτη) για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ανεβάσουν πάλι το θερμόμετρο στο κόκκινο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v