Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο

Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου, υποστήριξε. Δεν αμφισβητείται ότι έγιναν 7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας. Δεν υπήρξε καμία συγκάλυψη.

Μητσοτάκης: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο

Να απαντήσει στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της τραγωδίας των Τεμπών, επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, κλείνοντας τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης. Στη σκιά των παραιτήσεων των δύο κορυφαίων υπουργών, Στ. Παπασταύρου και Γ. Μπρατάκου, επιτέθηκε με σφοδρότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αναγνώρισε ότι «δεν μιλήσαμε όσο θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή και με τρόπο συστηματικό για την τραγωδία και τα αίτιά της», ενώ αναφέρθηκε -χωρίς να ονοματίσει- σε επιχειρηματικά και οικονομικά συμφέροντα, καθώς και σε εκδότες (φωτογράφισε τον Βαγγέλη Μαρινάκη). «Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Στέκομαι με σεβασμό και ταπεινότητα απέναντι στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Οι συγγενείς τους μπορούν ακόμα και να αδικούν την πολιτεία αναζητώντας ευθύνες κάποιες φορές και στα τυφλά απαιτώντας δικαιοσύνη. Ως πρωθυπουργός, ως πολίτης, ως πατέρας, θέλω να με ακούσετε με καρδιά και το μυαλό, δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να βαδίσουμε ενωμένοι σε ένα αύριο με λιγότερες σκιές. Κράτησα εξαρχής χαμηλούς τόνους, ζήτησα συγγνώμη εξ ονόματος όλων όσοι κυβέρνησαν τον τόπο επί δεκαετίες χωρίς να μπορέσουν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Διαχρονικά κενά του κράτους συνάντησαν το ανθρώπινο λάθος», τόνισε.

Αναφερόμενος στους πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης, όπως είπε, «θέλησαν να κάνουν κομματικό τους λάβαρο την πάνδημη οδύνη, να μετατρέψουν την οδύνη της κοινωνίας σε πολιτικό εργαλείο για να χτυπήσουν την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά. Είμαι εδώ, όπως ήμουν πάντα παρόν όταν χρειάστηκε, τοποθετήθηκα πολλές φορές, απουσίασα μόνο σε μία συνεδρίαση για λόγους αρχής από την εξέταση των πορισμάτων της εξεταστικής επιτροπής. Το λόγο για την υπόθεση δεν μπορούν να τον έχουν τα κόμματα παρά μόνο η ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Δεν μιλήσαμε όσο θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή και με τρόπο συστηματικό για την τραγωδία και τα αίτιά της, ήταν ένα σφάλμα και πάνω σε αυτό το κενό πληροφόρησης φύτρωσαν σταδιακά όλα τα απίθανα σενάρια συνωμοσίας. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους του πόνου διοχετεύοντας την οργή του πόνου των συγγενών στα δικά τους κανάλια . Ήρθε η ώρα σήμερα να διαλύσουμε κάποιους από τους μύθους γύρω από αυτό το δυστύχημα, όσο πιο νηφάλια μπορώ στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, που είπε:

Για τον «βαθύτατα παραπλανητικό τίτλο του Βήματος»:

«Όλες οι συζητήσεις ήταν στη διάθεση των αρχών, γιατί κάποιος να θέλει να αλλάξει αυτό το δεδομένο; Εκείνη τη μέρα είδα ό,τι πιο φρικιαστικό είχα δει στην ζωή μου και λέτε ότι εκείνη τη στιγμή το μέλημά μου ήταν να πειράξω τους διαλόγους, δεν ντρέπεστε; Αυτό που εννοεί το δημοσίευμα είναι ότι με κάποιο τρόπο δεν φταίει ο σταθμάρχης. Ο άνθρωπος αυτός – τραγική φιγούρα είναι προφυλακισμένος με απόφαση της δικαιοσύνης γιατί δεν αμφισβητείται ότι έγιναν 7 παραβιάσεις του κανονισμού ασφαλείας και ένα ανθρώπινο χέρι έστειλε το τρένο στην λάθος γραμμή. Αν είχε κάνει σωστά τη δουλειά του, θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί λοιπόν αμφισβητείτε κάτι το οποίο η ίδια η δικαιοσύνη σε πρώτο βαθμό έχει κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει συμβεί».

Για την κατηγορία ότι «η κυβέρνηση συγκαλύπτει την αλήθεια και κρύβει τα στοιχεία του δυστυχήματος»:

«Λέτε ότι σπεύσαμε να μπαζώσουμε το χώρο. Γιατί να το κάνουμε αυτό; Για να συγκαλύψουμε τι ακριβώς με το μπάζωμα όταν ξέρετε καλά ότι εκείνη τη στιγμή το μέλημα των συνεργείων ήταν πως θα σηκώσουν τα βαγόνια για να δούμε τι είναι από κάτω. Έγινε από τη μεριά της εμπορικής αμαξοστοιχίας. Όσον αφορά τα περί ξυλολίου και βαγονιών που εξαερώθηκαν ήταν δήθεν σχέδιο της κυβέρνησης. Πώς τέτοια τερατουργήματα μπορούν να δημιουργούν την αίσθηση της αλήθειας; Ένας πραγματογνώμονας υπάρχει, της δικαιοσύνης, και δεν επιβεβαίωσε ποτέ από αυτά που λέτε, λέει ότι τίποτε από αυτά δεν ισχύει. Σας κοιτώ στα μάτια. Ουδέποτε δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη. Η δικαιοσύνη ζήτησε και δεύτερο πραγματογνώμονα και φτάσαμε στο σημείο, κυρία Κωνσταντοπούλου να επικαλεστείτε τον μηχανοδηγό της αμαξοστοιχίας. Ήταν εθελοντής μου, δεν ντρέπεστε στη μνήμη αυτών των ανθρώπων να λέτε αυτά τα πράγματα; Πώς τολμάτε να εργαλειοποιείτε έτσι τον πόνο του παιδιού;».

Για τις κατηγορίες ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει για να μην τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι:

«Ποτέ δεν κινήθηκε η δικαιοσύνη με μεγαλύτερη ταχύτητα. 34 άτομα έχουν ήδη κατηγορίες».

Για την σύβαση 717:

«Εάν είχε ολοκληρωθεί η 717 το δυστύχημα σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα είχε συμβεί, τοπικά όμως λειτουργούσε σύστημα και ο σταθμάρχης έβλεπε ότι ήταν στην λάθος γραμμή. Η 717 υπεγράφη το 2014, έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2016, ο κ. Σπίρτζης έδωσε 6 παρατάσεις. Αν είχατε κάνει στοιχειωδώς τη δουλειά σας, η 717 θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί. Φροντίσατε να τη σπάσετε σε 2 κομμάτια και μας κληροδοτήσατε μια σύμβαση με πάρα πολλά προβλήματα. Ή θα καταργούσαμε τη σύμβαση ή θα πήγαινε να ολοκληρώσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα και αυτό κρίναμε ότι ήταν το πιο σωστό».

Για την ευρωπαία εισαγγελέα:

«Ενοχοποιεί την κυβέρνηση για τα Τέμπη, συνεπώς η χώρα υπόλογη διεθνώς, λέτε. Αρμοδιότητά της είναι να περιορίζεται σε πράξεις που θίγουν τα οικονομικά της ΕΕ, το μοναδικό που έπρεπε να την απασχολεί είναι τα κονδύλια της σύμβασης, πήρε τις απαντήσεις της από τον Άρειο Πάγο. Πως νοείται ένας εισαγγελέας να κάνει παρέμβαση σε ανοιχτή υπόθεση; Έχει ξεπεράσει τα όρια της αρμοδιότητάς της».

Για τις ποινικές ευθύνες υπουργών:

«Την πολιτική ευθύνη την ανέλαβε αμέσως ο κ. Καραμανλής. Για τις ποινικές ευθύνες το Σύνταγμα απαιτεί κατηγορητήριο και προανακριτική επιτροπή. Αμίμητο αυτό που είπε ο κ. Φάμελλος, να κάνουμε μια προανακριτική χωρίς κατηγορητήριο. Αυτό είναι το κράτος δικαίου; Να στείλετε έναν άνθρωπο φυλακή χωρίς κατηγορητήριο; Στο Μάτι αν είχαμε το 112 θα είχαν σωθεί ζωές, είπε ο εισαγγελέας. Δεν ζητήσαμε την απόδοση ποινικών ευθυνών για τον κ. Παππά. Ο οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος δεν ολοκληρώθηκε γιατί έγινε 8 κομμάτια. Αυτοί που έχασαν η ζωή τους εκεί σημαίνει ότι ο κ. Σπίρτζης έχει ποινική ευθύνη; Όχι. Αν πιστεύετε στην ανάγκη σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής με ενδεχόμενο δόλο, θα πρέπει να το τεκμηριώσετε, να το φέρετε στη Βουλή να το συζητήσουμε. Αλλά με γενικές κατηγορίες δεν έχουμε πραγματικό κράτος δικαίου. Για το άρθρο 86 του Συντάγματος, το 2007 ήμουν νεοεκλεγμένος βουλευτής, μαζί με πολύ λίγους άλλους συναδέλφους είχα καταθέσει πρόταση να αλλάξει και να καταργηθεί η αποσβεστική προθεσμία, ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος της παραγραφής στον οποίο εμπίπτει ο κ. Σπίρτζης. Με συνταγματική αναθεώρηση αυτής της κυβέρνησης αλλάξαμε την παραγραφή, σημαίνει ότι όλη αυτή η κυβέρνηση αν έρθει μια επόμενη ή μεθεπόμενη και πρέπει να μας αποδώσει ποινικές ευθύνες, δεν μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από παραγραφή».

Για το τι έχει γίνει μετά το δυστύχημα των Τεμπών για να γίνουν πιο ασφαλή τα τρένα:

«Έχουν γίνει πολλά. Στη συνείδηση όλων πάντα θα πλανάται αυτό το βάρος, ότι αν είχε τελειώσει η 717 αυτό το δυστύχημα μπορεί να μην είχε συμβεί. Δεν μπορείτε να μιλήσετε εσείς όταν αυτό έπρεπε να είναι έτοιμο από το 2016. Λέτε τόσα ψέματα που δεν μπορώ να σας παρακολουθήσω καν. Το ζήτημα της τηλεδιοίκησης πλην της Θεσσαλίας λόγω Ντάνιελ είναι έτοιμο. Αυτή τη στιγμή στο ευρωπαϊκό δίκτυο των τρένων μόλις το 12% των ευρωπαϊκών τρένων έχει σήμερα όλα τα συστήματα ασφαλείας. Στο 88% των ευρωπαϊκών τρένων δεν υπάρχουν αυτά τα συστήματα. Κάτι αλλάζει στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, όμως απέχουμε πολύ από το σημείο που θα θέλαμε».

Για την πρόταση δυσπιστίας:

«Ενώ για τα Τέμπη ουσιαστικά πραγματικό συμπληρωματικό κατηγορητήριο δεν έχετε τεκμηριώσει, προτείνετε να αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη με όχημα ένα παραπλανητικό τίτλο μιας εφημερίδας. Πρωί πρωί βγαίνει ένα δημοσίευμα που διαψεύδεται αμέσως, φαίνεται με σαφήνεια ότι έχει αναιρεθεί καθώς βγήκε στη δημοσιότητα δύο μέρες μετά το δυστύχημα. Ο σταθμάρχης μιλούσε με δύο τρένα, δεν έλεγε τίποτα το καινούργιο, υιοθετείται αμέσως από εσάς και θέτετε θέματα δυσπιστίας. Εντυπωσιακά αντανακλαστικά, κάποιος καχύποπτος θα σας έλεγε ότι γνωρίζατε το δημοσίευμα πριν τυπωθεί η εφημερίδα.

Μέχρι και εφημερίδες που έχουμε βρεθεί πολύ σκληρά απέναντι και έχουμε καταλήξει στα δικαστήρια, κατά κανόνα παίρνουν τηλέφωνο να ρωτήσουν ποια είναι η άποψη της κυβέρνησης. Έκριναν ότι έπρεπε να ενημερώσουν την αντιπολίτευση και όχι την κυβέρνηση για το δημοσίευμα.

Δεν έχω καταλάβει αν ήσασταν σε συνεννόηση, ο κ. Παππάς λέει ότι ήσασταν. Όλα αυτά που βλέπουμε γίνονται στην υπηρεσία ενός μόνο στόχου, να πέσει ο Μητσοτάκης.

Με τη συμπεριφορά σας και τις ακρότητες που υιοθετείτε, ποδοπατείτε το συλλογικό πένθος, εμποδίζετε την δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Αυτή θα κρίνει ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος. Κατασκευάσατε ένα κείμενο κακέκτυπο κολλάζ από κατηγορίες κάθε είδους.

Είναι λίγο παράξενο εισηγητής σε αυτήν την πρόταση να είναι ο κ. Παππάς του 13-0,καταδικασμένος για παράβαση καθήκοντος. Για τους 10 πολιτικούς που κρεμάσατε στα μανταλάκια με την Νοβάρτις δεν γελάγατε, τώρα γελάτε».

Για θέματα κράτους δικαίου:

«Σήμερα η κυβέρνηση κατέθεσε κείμενο στο Ευρωκοινοβούλιο που απαντά σημείο προς σημείο στο ψήφισμα. Διαβάζω το σημερινό άρθρο στην Καθημερινή Νίκου Αλιβιζάτου, που λέει ότι η χώρα μας δεν αποκλίνει από ευρωπαϊκούς μέσους όρους, βελτιώνεται ως κράτος δικαίου.

Να σταματήσει επιτέλους ο φαντάρος των 20 ημερών κ. Κασσελάκης τις ανιστόρητες ανοησίες περί νοθείας των εκλογών. Ας μάθει ο κ. Κασσελάκης ότι η δημοκρατία μας γιορτάζει 50 χρόνια ζωής και κανείς δεν έχει διανοηθεί να αμφισβητήσει το μεγαλύτερο κεκτημένο, τις ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον χαρακτήρισε υπονομευτή του πολιτεύματος, η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι είναι απλά φαιδρός. Κάθε μέρα και διαφορετική σαχλαμάρα, θέλει να δημιουργήσει ανοσία στην ανοησία. Εντύπωση προκαλεί και η προθυμία με την οποία ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μετατάσσει το κόμμα του σε πράσινο ΣΥΡΙΖΑ, είναι δικό σας θέμα, όμως θα καταφέρετε το αμίμητο, να είστε τρίτο κόμμα πίσω από τον κ. Κασσελάκη.

Για τα επιχειρηματικά συμφέροντα:

«Το κάθε επιχειρηματικό συμφέρον έχει το δικαίωμα να διεκδικεί ό,τι θέλει. Μπορεί ακόμα και να θέλει να πέσει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Κοινωνίες αγγέλων δεν υπάρχουν. Οι κυβερνήσεις ορίζουν τους κανόνες και αυτό ενίοτε οδηγεί σε συγκρούσεις. Αυτό είναι το κόστος των διαφορετικών ρόλων. Έχουμε ζήσει εποχές διαπλεκόμενων και νταβατζήδων, εικόνες παλαιάς Ελλάδος. Σε μια χώρα που έχει γνωρίσει πολλά, δεν ξεχνά ούτε το Βατοπέδι ούτε τους απογόνους του. Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο στο τιμόνι του τόπου, είναι αυτοί που ψηφίσουν οι πολλοί και όχι οι λίγοι ισχυροί. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε κάποτε αναρωτηθεί ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο. Η απάντηση έχει δοθεί. Ο κυρίαρχος λαός δια των εκλεγμένων αντιπροσώπων του και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια και αν κάποιοι νομίζουν ότι όλοι και όλα είναι εξαγοράσιμα , είναι βαθιά νυχτωμένοι.

Αν κάποιος εκδότης έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα, ο ίδιος, όχι μέσω πληρεξουσίων, αν επιθυμούν να εμφανιστούν, να κριθούν, να συγκριθούν και να μετρηθούν. Όλα τα παραπάνω δεν είναι τυχαία, ούτε ως προς της μεθόδευση ούτε και ως προς τον χρόνο. Δημιουργούν μια ομπρέλα που ευκαιριακά μπορεί να ενώνονται οι πιο αντίθετες δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Σε αυτή την πρόταση δυσπιστίας πραγματικός συγγραφέας είναι αυτός που δεν την υπέγραψε γιατί υιοθετείτε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που διακινεί από την αρχή ο κ. Βελόπουλος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v