Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Οι δύο παραιτήσεις και η επόμενη μέρα

Νέοι κλυδωνισμοί με το αιφνιδιαστικό διαζύγιο με Παπασταύρου και Μπρατάκο. Τα σενάρια για ανασχηματισμό και τα… επιχειρηματικά συμφέροντα. Ανεβαίνει ο δείκτης κρισιμότητας των προσεχών ευρωεκλογών.

Κυβέρνηση: Οι δύο παραιτήσεις και η επόμενη μέρα

Ήταν λίγο πριν από τις 8 το βράδυ και ενώ η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης κορυφωνόταν, η είδηση της  παραίτησης των δύο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, του υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, έσκαγε σαν «βόμβα».

Η δημοσιοποίηση της παρουσίας τους στο σπίτι του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη την περασμένη Κυριακή, λίγες ώρες μετά το δριμύ κατηγορώ του Μεγάρου Μαξίμου προς τον εκδοτικό όμιλο Μαρινάκη σχετικά με το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής για τα Τέμπη, οδήγησε στο αιφνιδιαστικό διαζύγιο και σε μια απρόσμενη νέα κυβερνητική κρίση.

Τα μέλη της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας «μούδιασαν» στο άκουσμα της είδησης και ενώ περίμεναν να ανέβει στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το κλίμα να βελτιώνεται στην πορεία της ομιλίας του προέδρου τους, αλλά και του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Οι δύο πρώην -πλέον- υπουργοί ήταν κομβικά πρόσωπα για τη λειτουργία του επιτελικού κράτους και η αποχώρησή τους από το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή, με αρκετά ανοιχτά μέτωπα.

«Αυτά έχει η πολιτική», ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδό του στο Κοινοβούλιο και ενώ νωρίτερα είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους δύο, δρομολογώντας τις ραγδαίες εξελίξεις.  

Επ’ αφορμή αυτές, άρχισε να κυκλοφορεί στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία το σενάριο του δομικού ανασχηματισμού, με αλλαγές στο Μαξίμου και στην κυβέρνηση, κάτι που ακουγόταν ως σοβαρή πιθανότητα για μετά τις ευρωεκλογές, χωρίς πλέον να αποκλείεται επίσπευση των διαδικασιών. Για τη θέση του κ. Μπρατάκου (που είχε πάρει τη θέση του Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος είχε παραιτηθεί λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών) συζητείται το όνομα του Γενικού Γραμματέα της Βουλής και στενού συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη επί χρόνια, Γιώργου Μυλωνάκη.

Επίσης, από το περιβάλλον του κ. Παπασταύρου, σημειωνόταν ότι αυτός επέλεξε να παραιτηθεί, από τη στιγμή που είδε πως ένα γεγονός επηρεάζει τον πρωθυπουργό και την παράταξη που υπηρετεί εδώ και 38 χρόνια, και μάλιστα σχεδόν δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές.

Λάθος μήνυμα

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν πάντως ότι η συμμετοχή των δύο σε μία κοινωνική εκδήλωση έδωσε το λάθος μήνυμα, την ώρα μάλιστα που το Μέγαρο Μαξίμου είχε αποφασίσει να σηκώσει τους τόνους σε βάρος του ομίλου Μαρινάκη.

Άγνωστο είναι το σκεπτικό της απόφασής τους να επισκεφθούν τον επιχειρηματία, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπως επίσης και αν την επίσκεψη γνώριζαν και άλλα πρόσωπα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, έδειξε να συντηρεί την κόντρα με τον εκδοτικό όμιλο -έστω χωρίς να τον ονοματίσει. Επανέλαβε ότι «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο», διεμήνυσε ότι «τον τόπο κυβερνά ο κυρίαρχος λαός, δια των εκλεγμένων αντιπροσώπων του και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια», ενώ πέταξε το γάντι σε όποιον «εκδότη, μεγαλοεπιχειρηματία έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα. Ο ίδιος, όμως. Όχι μέσω πληρεξουσίων».

Την ίδια ώρα, με δεδομένο ότι ο χρόνος για τις ευρωεκλογές μετρά αντίστροφα, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου και να σταματήσει αυτή να είναι μονοθεματική, για την τραγωδία των Τεμπών.

Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον εξέφραζαν αργά το βράδυ την ικανοποίησή τους για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος -όπως λένε- «απάντησε σε ένα προς ένα τα σημεία και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, η οποία δεν προσέθεσε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο». Μοναδικός της στόχος, όπως είπε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι «να ρίξει τον Μητσοτάκη». 

Με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο θα μπαίνουν πλέον τα διλήμματα της κάλπης. «Οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία ούτε για εύκολη διαμαρτυρία», σημείωσε ο πρωθυπουργός, που προτάσσει την ανάγκη σταθερότητας του τόπου, καθώς και «της συνέχειας και της προόδου, που πρέπει να αποτυπωθεί και στην πολιτική σκηνή στο ξεκίνημα μίας νέας τετραετίας».

Η άμμος στην κλεψύδρα για τις ευρωκάλπες αρχίζει να τελειώνει και στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι το ποσοστό που θα λάβει η ΝΔ πιθανόν να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v