Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπολίτευση: Οι παραιτήσεις των δύο υπουργών δικαίωσαν την πρόταση δυσπιστίας

Οι «δύο συν ένας» λόγοι της δικαίωσης. Στ. Κασσελάκης: «Οι παραιτήσεις έγιναν επειδή είχαν κάτι… τα ποτά ή μήπως δεν πέτυχε η αποστολή;». Α. Χαρίτσης: «Η κυβέρνηση πρέπει να πέσει και θα πέσει». Συνεδριάζουν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Αντιπολίτευση: Οι παραιτήσεις των δύο υπουργών δικαίωσαν την πρόταση δυσπιστίας

Δικαιωμένη θεωρούν την κίνησή τους να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση τα κόμματα που τη συνυπέγραψαν. Όπως είχαν σημειώσει από την πρώτη στιγμή, δεν προσδοκούσαν να τη ρίξουν («ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο») αλλά σε δύο πολιτικά οφέλη:

Πρώτον, «να σύρουν» στη Βουλή τον πρωθυπουργό και τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, οι οποίοι δεν είχαν εμφανιστεί στη συνεδρίαση για τα Τέμπη.

Δεύτερον, να εκθέσουν την κυβέρνηση στην κοινωνία τόσο για την επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία όσο και για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, με αιχμή τις υποκλοπές και τις πρόσφατες διαρροές προσωπικών στοιχείων εκλογέων από το υπουργείο Εσωτερικών.

Παρότι εκτιμούν ότι και οι δύο αυτοί στόχοι επιτεύχθηκαν, η απρόσμενη «ήττα», όπως λένε, του κ. Μητσοτάκη ήρθε από την υποχρεωτική παραίτηση δύο υπουργών του με έδρα το Μαξίμου, του Σταύρου Παπασταύρου και του Άγγελου Μπρατάκου, μετά την αποκάλυψη ότι την Κυριακή ήταν σε βεγγέρα στο σπίτι του επιχειρηματία-εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη.

Δεδομένου ότι οι παραιτήσεις τους αποδόθηκαν «στο κακό timing», επειδή το πρωί της ίδιας ημέρας είχε γίνει γνωστό το δημοσίευμα στο “ΒΗΜΑ” για το παραποιημένο ηχητικό υλικό που έδωσε την αφορμή για την πρόταση δυσπιστίας, στελέχη της αντιπολίτευσης μιλούν για «την απόλυτη δικαίωση» της κίνησής τους.

Διότι, όπως λένε, εάν δεν είχε υποβληθεί η πρόταση δυσπιστίας και δεν ακολουθούσε το τριήμερο «σφυροκόπημα» στη Βουλή, οι δύο υπουργοί-στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν θα υποχρεώνονταν σε παραίτηση.

Δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο άλλωστε (κάθε άλλο) ότι ο κ. Μητσοτάκης, ενώ μίλησε στη Βουλή πάνω από μία ώρα, δεν είπε ούτε μία λέξη για τις δύο παραιτήσεις, παρότι αυτές δόθηκαν λίγα λεπτά πριν ο ίδιος ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας.

«Ούτε ένα αντίο στον κ. Παπαπασταύρου και στον κ. Μπρατάκο; Τόση αχαριστία;», ήταν το σκωπτικό σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος της πρωθυπουργικής ομιλίας.

Ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε παραπέρα, με ανάρτησή του, ρωτώντας τον κ. Μητσοτάκη: «Γιατί διώξατε τους δύο στενότερους συνεργάτες σας μετά την επίσκεψή τους ‘στα συμφέροντα που μας υπονομεύουν’ την περασμένη Κυριακή; Είχαν κάτι τα ποτά; Δεν ήταν καλά τα πούρα; Ή μήπως δεν πέτυχε η αποστολή; Συνομιλήσατε ή όχι μαζί τους από τον Καναδά για να μάθετε πώς πήγε η συνάντηση; Μήπως σας έδωσαν λάθος αναφορά;», αναρωτήθηκε.

Και επανέλαβε την πρότασή του προς τον πρωθυπουργό «για αξιοπρεπή αποχώρηση, προτού το παρακράτος που στήσατε καταρρεύσει πάνω σας».

«Δεν είπε τίποτα για τις παραιτήσεις των δύο υπουργών του, οι οποίες απέδειξαν ότι είναι βάσιμο το αίτημά μας για εκλογές”, πρόσθεσε αργότερα και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

Α. Χαρίτσης: Η κυβέρνηση πρέπει να πέσει

Από πλευράς Νέας Αριστεράς, ο πρόεδρός της Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε «προκλητικά απαράδεκτη ακόμα και για τα δικά του μέτρα» την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, τονίζοντας ότι επιβεβαιώθηκε η ανάγκη «να απαλλαγούμε το συντομότερο από τον ίδιο και την κυβέρνησή του».

Για να καταλήξει ο κ. Χαρίτσης: «Η πρόταση δυσπιστίας πέτυχε να κρατήσει στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης το έγκλημα των Τεμπών και να αναδείξει την πρωτοφανή αλαζονεία της κυβέρνησης των κ. Μητσοτάκη και Καραμανλή. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει και θα πέσει».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η αποτίμηση τόσο της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις, θα γίνει στη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.
Την εισήγηση θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v