Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσκλητήριο Μητσοτάκη προς… δυσαρεστημένους

Επιχείρηση ανακοπής των διαρροών της ΝΔ από τον πρωθυπουργό. Η αυτοκριτική, τα διλήμματα και οι προειδοποιήσεις. Η δημοσκοπική φθορά και το μήνυμα στους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους.

Προσκλητήριο Μητσοτάκη προς… δυσαρεστημένους

Με μεγάλο στοίχημα την ανακοπή των διαρροών, κυρίως προς τα μικρότερα δεξιά κόμματα και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης όσων ψήφισαν πέρυσι τη ΝΔ αλλά δείχνουν δύσπιστοι ενόψει των ευρωεκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πορεύεται προς τις κάλπες. Ατύπως η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε, το κλίμα πόλωσης είναι εμφανές, όπως διακριτή είναι και η φθορά της κυβερνώσας παράταξης στις δημοσκοπήσεις.

Σε επιβεβαίωση όσων λίγο - πολύ έχουν δείξει και οι προηγούμενες έρευνες, και η χθεσινή της ALCO για λογαριασμό του Alpha αποτύπωσε μεν μια καθαρή, άνετη πρωτιά της ΝΔ, με μεγάλη διαφορά από τα άλλα κόμματα, αλλά και με διαρκώς μειούμενα ποσοστά τους τελευταίους μήνες.

Είναι μία τάση που στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι θα αναστραφεί, δεδομένου ότι οι προηγούμενες εβδομάδες ήταν αρκετά δύσκολες για την κυβέρνηση και η συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων ιδιαίτερα χαμηλή.

Ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να προσδώσει στη μάχη αυτή έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, πολύ περισσότερο σε σχέση με προηγούμενες ευρωεκλογές, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα των στιγμών και τα σημαντικά διακυβεύματα της κάλπης.  

«Τώρα πραγματικά δεν είναι ώρα, ούτε για παράπονα, ούτε για άστοχες διαφοροποιήσεις, ούτε για κριτική σε επιμέρους θέματα. Εγώ είμαι ο πρώτος ο οποίος αναγνωρίζω ότι δεν μετατράπηκε η Ελλάδα σε παράδεισο από τη μία στιγμή στην άλλη, ούτε έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Αντίθετα, έχουμε πολλή δουλειά ακόμα μπροστά μας. Αλλά επειδή οι Έλληνες μας εμπιστεύτηκαν στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, είμαι σίγουρος ότι αυτή την εμπιστοσύνη τους θα την ανανεώσουν στην κάλπη του Ιουνίου του 2024», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης χθες, απευθυνόμενος σε πολίτες στη Ρόδο.

«Προς το καλύτερο»

Αναγνώρισε «αντιδράσεις, δυσκολίες, προβλήματα και πισωγυρίσματα», όμως δήλωσε σίγουρος πως «βήμα-βήμα, λιθαράκι-λιθαράκι, η Ελλάδα αλλάζει συνέχεια προς το καλύτερο». Και αυτό επιχειρεί να πείσει να αντιληφθούν και οι προβληματισμένοι νεοδημοκράτες, που προς το παρόν κρατούν αποστάσεις, ενοχλημένοι από πολιτικές, πρόσωπα και συμπεριφορές μετά τις εθνικές εκλογές του προηγούμενου Ιουνίου.

Και μπορεί ο πρωθυπουργός να διαμηνύει ότι «από τότε δεν έχουμε ‘’κατεβάσει τα μολύβια’’» και «έχουν ήδη γίνει πάρα πολλά πράγματα», όμως ένας στους δύο Έλληνες βλέπει τις επερχόμενες Ευρωεκλογές ως μια ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας. Ποσοστό που προφανώς προβληματίζει και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει την ανάγκη «να μην πάρουμε αψήφιστα τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ως μία διαδικασία η οποία μπορεί να μην έχει πολύ σημαντικές συνέπειες για την επόμενη μέρα της χώρας». Ζητά δε από το σύνολο των στελεχών του κόμματος να μην αντιμετωπίσουν αυτή την κάλπη με καμία χαλαρότητα και με καμία αδιαφορία. Αντίθετα, να κινητοποιηθούν και να μιλήσουν στην κοινωνία για τη σημασία των εκλογών, καθώς και τη σταθερότητα που χρειάζεται η χώρα.

Ειδικά όσον αφορά τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους της ΝΔ, στοχεύει στο θυμικό τους και τους υπενθυμίζει όσα έχει κάνει η κυβέρνησή του για «μία πατρίδα η οποία είναι θωρακισμένη και ισχυρή. Μια χώρα η οποία κατάφερε και έβαλε τάξη στο μεταναστευτικό πρόβλημα, η οποία προέταξε με αυτοπεποίθηση τα εθνικά της δίκαια, η οποία ενίσχυσε τις Ένοπλες Δυνάμεις και η οποία σήμερα, ναι, μπορεί να δρέπει τους καρπούς μιας επαναπροσέγγισης με την Τουρκία, η οποία όμως γίνεται χωρίς εκπτώσεις στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Σήμερα, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, συνεχίζοντας τις περιοδείες στη χώρα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v