Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Prorata: Απώλειες ΝΔ από τα δεξιά, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ

Μεγάλη άνοδος της Ελληνικής Λύσης σε όσους ψηφοφόρους αυτοτοποθετούνται δεξιά και άκρα δεξιά. Γάμος ομόφυλων ζευγαριών, εγκληματικότητα, Τέμπη και ακρίβεια, οι βασικοί λόγοι των μετακινήσεων. Τα ποσοστά των κομμάτων.

Prorata: Απώλειες ΝΔ από τα δεξιά, δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ

Σημαντική ενίσχυση των κομμάτων που κινούνται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει το πολιτικό βαρόμετρο που διενεργεί η εταιρεία Prorata για λογαριασμό της τηλεόρασης του Attica TV. Στην έρευνα αποτυπώνονται τόσο οι λόγοι που προκαλούν τις μετακινήσεις συντηρητικών ψηφοφόρων όσο και οι εκλογικές τάσεις που διαμορφώνονται γενικότερα, εν όψει των επερχόμενων ευρωεκλογών.

Στην πρώτη ενότητα της δημοσκόπησης, όπου και καταγράφεται η εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων που αυτοτοποθετούνται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος, ιεραρχούνται οι παράγοντες που ωθούν σε εκλογικές μετακινήσεις προς τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, τον σημαντικότερο ρόλο στην εκλογική προτίμηση όσων μετακινήθηκαν από τον Ιούνιο του 2023 μέχρι σήμερα σε κόμμα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, έπαιξε «η απομάκρυνση του κόμματος από παραδοσιακές του θέσεις» (60%).

Oι εξελίξεις που επηρέασαν περισσότερο τους ψηφοφόρους αυτής της κατηγορίας ήταν: η ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια (51%), η αύξηση της εγκληματικότητας (34%), η διαχείριση της υπόθεσης των Τεμπών (31%) και η ακρίβεια (24%).

Στο ερώτημα τι προτίθενται να ψηφίσουν οι εκλογείς που αυτοτοποθετούνται στην κεντροδεξιά, η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αδιαμφισβήτητη (ΝΔ 54%, Ελληνική Λύση 14%).

Η εικόνα όμως αλλάζει, όταν καλούνται να απαντήσουν όσοι αυτοτοποθετούνται στη Δεξιά και την Ακροδεξιά, όπου η ΝΔ πιέζεται από την Ελληνική Λύση (31 έναντι 30%), ενώ 8% εμφανίζεται να παίρνει η Νίκη, 7% η Φωνή Λογικής και 3% οι Σπαρτιάτες.

Το σύνολο των ερωτηθέντων, πάντως, εκτιμά ότι στις ευρωεκλογές τα κόμματα δεξιά της ΝΔ θα καταγράψουν άνοδο (58%), ενώ μόνο το 22% θεωρεί ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα.

Το «ασανσέρ» των μετρήσεων: ποιοι χάνουν – ποιοι κερδίζουν

Η δεύτερη ενότητα του βαρόμετρου της Prorata καταγράφει τις εκλογικές τάσεις που έχουν διαμορφωθεί εν όψει των ευρωεκλογών και τις θεματικές που επηρεάζουν περισσότερο την ψήφο των εκλογέων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση (πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, χωρίς δηλαδή αποχή), η ΝΔ προηγείται με 25,5%, δεύτερο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 13%, τρίτο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 11%, ενώ η Ελληνική Λύση κατατάσσεται τέταρτη με 8,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8%, και η Πλεύση Ελευθερίας με 4%.

Στο 3,5% καταγράφεται η δύναμη της Νέας Αριστεράς, στο 3% της Νίκης, στο 2% του ΜΕΡΑ 25, ενώ από 1,5% συγκεντρώνουν Δημοκράτες, Φωνή Λογικής και Σπαρτιάτες. Με 1% καταγράφεται ο ΚΟΣΜΟΣ.

Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (Ιανουάριος 2024), η ΝΔ εμφανίζει υποχώρηση της τάξης των 4,5 μονάδων, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοδο 2,5 μονάδων και το ΠΑΣΟΚ κάμψη 2 μονάδων. Πτώση εμφανίζει και το ΚΚΕ (από 9 σε 8%), ενώ σημαντική άνοδο καταγράφει η Ελληνική Λύση (8,5 από 5%). Ανοδικές είναι οι τάσεις για την Πλεύση Ελευθερίας (4 από 2,5%) και για τη Νέα Αριστερά (3,5 από 3%).

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής των κομμάτων για τις ευρωεκλογές, η έρευνα εμφανίζει τη ΝΔ να κινείται από 28 έως 32%, τον ΣΥΡΙΖΑ από 13,5 έως 16,5%, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από 11,5 έως 14,5%, την Ελληνική Λύση από 9 έως 11% και το ΚΚΕ από 8 έως 10%. Κατά την εκτίμηση της Prorata, 3,5 έως 5% είναι το εύρος της επιρροής της Πλεύσης Ελευθερίας, 3 έως 4,5% της Νέας Αριστεράς και 2,5 έως 4% της Νίκης.

Μπροστά ο «Κανένας»

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα και στο ερώτημα «ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο για πρωθυπουργό», όπου το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι όλων των υπολοίπων παραμένει μεγάλο (33% έναντι 6% των Στ. Κασσελάκη και Κ.Βελλόπουλου), το 40% ωστόσο όσων ερωτήθηκαν δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται κανέναν.

Στη λίστα των θεμάτων που επηρεάζουν περισσότερο την ψήφο των ερωτηθέντων, η ακρίβεια εξακολουθεί να διατηρείται στην πρώτη θέση (46%), σημαντικά ωστόσο επηρεάζουν τους εκλογείς η εγκληματικότητα (30%), η διαφθορά και τα σκάνδαλα (25%), τα Τέμπη (24%) και οι εξελίξεις στο ΕΣΥ (19%).

Στο ερώτημα, τέλος, πώς αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη το ενδεχόμενο να κατοχυρωθεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία», το 65% απαντά θετικά, αδιάφορα το 17% και αρνητικά το 15%.

* Δείτε την παρουσίαση της δημοσκόπησης της Prorata, στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v