Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το στοίχημα Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές και τα γαλάζια ποσοστά

Η «εθνική κάλπη», τα διλήμματά της και οι κίνδυνοι. Άνοδο της συσπείρωσης βλέπουν στη ΝΔ. Η καθημερινότητα, η οικονομία και η στρατηγική του επόμενου 1,5 μήνα.

Το στοίχημα Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές και τα γαλάζια ποσοστά

Στην ανάγκη αναβάθμισης της σημασίας των επικείμενων ευρωεκλογών και της διασφάλισης ενός υψηλού ποσοστού για τη ΝΔ επικεντρώνει την στρατηγική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι ο μόνος τρόπος προκειμένου -όπως εκτιμά- να μπορέσει να συνεχίσει αταλάντευτα την εφαρμογή της πολιτικής του και να μην εμφανιστούν σημάδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του.

«Οι ευρωεκλογές είναι μία εθνική κάλπη», υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε πολίτες στον Άγιο Δημήτριο, εξηγώντας ότι «θα βγουν και πολιτικά συμπεράσματα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Και θέλω το βράδυ της 9ης Ιουνίου να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία θα εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον τόπο, έτσι ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε, με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα, να υλοποιούμε τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα».

Σε κάθε ευκαιρία, ο κ. Μητσοτάκης θα αναδεικνύει τα διλήμματα της συγκεκριμένης εκλογικής διαδικασίας, αναζητώντας τρόπους εξουδετέρωσης της χαλαρής ψήφου, της ψήφου διαμαρτυρίας και της αποχής κυρίως πολιτών που εμπιστεύτηκαν την ΝΔ στις περσινές εθνικές εκλογές, αλλά δείχνουν επιφυλακτικοί.

Η συσπείρωση των νεοδημοκρατών, πάντως, όπως αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει αναστρέψει την πορεία της και άρχισε να ανεβαίνει, έστω με αργά βήματα. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτιμούν ότι η βελτιωτική αυτή τάση θα συνεχιστεί όσο πλησιάζει η 9η Ιουνίου και το ποσοστό που θα λάβει τελικά η ΝΔ θα είναι «αξιοπρεπές», αρκετά πάνω του 30% και πιθανόν μεγαλύτερο του 33,1% των ευρωεκλογών του 2019.

Σε όλες τις τελευταίες έρευνες, σημειώνουν πηγές τα κυβέρνησης, «η εκλογική υπεροχή της ΝΔ είναι σαφής». Ταυτόχρονα όμως, αναγνωρίζουν την καταγραφή και ενός προβληματισμού μέρους των πολιτών που δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους. Είναι το αντικείμενο που θα κυριαρχήσει στην προεκλογική ρητορική των γαλάζιων στελεχών, με ανάδειξη των έως τώρα πεπραγμένων, κυρίως των 10 προηγούμενων μηνών και λιγότερο της τελευταίας πενταετίας, καθώς και την «πρόοδο» -όπως λένε- η οποία καταγράφεται σε επιμέρους πτυχές της πολιτικής ζωής.

Έτσι, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε στο TikTok, αναρτώντας βίντεο για το επίδομα μητρότητας. Έμφαση το επόμενο διάστημα θα δοθεί σε διάφορες πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, όπως ο νέος δικαστικός χάρτης (δεν έχει ψηφιστεί ακόμα στη Βουλή) και ο νέος ποινικός κώδικας, οι δράσεις καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο νέος τρόπος αξιολόγησης και επιλογής για επιτελικές θέσεις του δημοσίου τομέα, τα απογευματινά χειρουργεία και οι νέες διαγνωστικές εξετάσεις.

Αναγκαία βήματα

«Μιλάμε με θετικό λόγο εξηγώντας ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι ένα σταυροδρόμι για τη συνέχιση της σταθερότητας και των επόμενων αναγκαίων για τη χώρα βημάτων», τονίζει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας. Ο στόχος της παρούσας κυβερνητικής θητείας, υπογραμμίζει, είναι η γρήγορη σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη και η ανάκτηση του χαμένου εδάφους μιας «χαμένης δεκαετίας».

Σημαντικό κομμάτι της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας θα περιλαμβάνει και η οικονομία, την οποία θεωρούν ως «δυνατό και αξιοποιήσιμο χαρτί». Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε χθες την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση από την Standard & Poor’s των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

«Και αυτό επειδή το υποδέχτηκαν οι αντίπαλοί μας με μια ειρωνεία, λες και είναι κάτι το οποίο δεν ενδιαφέρει τους πολίτες, να σας εξηγήσω με απλά λόγια ότι, αν η οικονομία μας δεν πηγαίνει καλά, αν οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι υψηλοί, αν τα δημόσια οικονομικά μας δεν είναι σε τάξη, αν το κράτος δεν μπορεί να δανείζεται με σχετικά χαμηλά επιτόκια, τότε τίποτα δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος θα συνεχίσει τις περιοδείες του την Τρίτη, με την τελετή παράδοσης του οδικού άξονα Ε65 από Λαμία μέχρι Καλαμπάκα.

Την Παρασκευή, εξάλλου, συνεδρίασε επί δίωρο η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ, όπου συζητήθηκε η προεκλογική στρατηγική και η εξόρμηση μικτών κλιμακίων υπουργών, βουλευτών και υποψήφιων ευρωβουλευτών σε όλη τη χώρα.

Όσον αφορά την στάση απέναντι στην αντιπολίτευση, στόχος είναι το Μέγαρο Μαξίμου να απαντά όσο το δυνατόν λιγότερο σε αυτήν, μολονότι η κλιμάκωση της πόλωσης τον επόμενο 1,5 μήνα μέχρι και τις εκλογές θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα αποφευχθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v