Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κασσελάκης: Μπορούμε πάνω από 20% στις ευρωεκλογές

Ο στόχος για τις ευρωπαϊκές και εθνικές κάλπες, η εμπειρία του από τα νησιά με την υγεία στην πρώτη γραμμή και η πρόταση για σύστημα Τειρεσία κατά της αισχροκέρδειας. «Βλέπω ρεύμα στην κοινωνία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κασσελάκης: Μπορούμε πάνω από 20% στις ευρωεκλογές

Την εμπειρία του από τη μέχρι τώρα περιοδεία στα απομακρυσμένα νησιά μετέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης σε τηλεοπτική συνέντευξη (στο Open) από την Αστυπάλαια, όπου το πλοίο που μεταφέρει τον ίδιο και τη συνοδεία του αποκλείσθηκε από τους ισχυρούς ανέμους. Μόλις σήμερα δόθηκε απόπλους και η αποστολή ξεκίνησε για Τήλο, Νίσυρο και Κω.

Ως προς τον εκλογικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι θα ξεπεράσει το 20% στις ευρωεκλογές, ώστε να σηματοδοτηθεί η ανατροπή της πολιτικής εικόνας.

«Βλέπω ένα ρεύμα στην κοινωνία, βλέπω πολύ κόσμο που έχει μετανιώσει για τις τελευταίες εκλογές. Υπάρχει πολύ καλή περίπτωση να ξεπεράσουμε το 20%. Η αλαζονεία στον γυάλινο πύργο που βρίσκονται πρέπει να σταματήσει. Προφανώς εκείνος πρέπει να αποφασίσει το πότε (θα γίνουν οι εθνικές εκλογές), αλλά τουλάχιστον να τελειώνουμε με αυτή την αλαζονεία».

Και πρόσθεσε: «Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να διεκδικεί να κυβερνήσει και να αλλάξει τον τόπο. Άρα λοιπόν διεκδικούμε την πρωτιά. Από κει και πέρα, αλλάζουμε τις δομές του κόμματός μας, για να είναι ανοιχτές σε όλο τον προοδευτικό κόσμο».

Υγεία: Το μεγάλο πρόβλημα στα νησιά

Στη συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφέροντας την εμπειρία του από τη νησιωτική χώρα, επικέντρωσε στην υγεία και στις συγκοινωνίες, τα οποία ανέφερε ως τα βασικά προβλήματα, ενώ ακολουθούν ζητήματα με τα απορρίμματα, την πολεοδομία και την ανάπτυξη.

«Έχουμε τεράστια προβλήματα στο ΕΣΥ σε όλη τη χώρα, το οποίο πάει να γίνει ντε φάκτο ιδιωτικό με τις θέσεις της ΝΔ για την υγεία. Εδώ όμως (σ.σ. στα νησιά) είναι πιο έντονο το πρόβλημα, διότι είναι υποστελεχωμένα τα νοσοκομεία.

Εμείς κάναμε μια τροπολογία πριν από περίπου δύο εβδομάδες για να φέρουμε γιατρούς και νοσηλευτές στα νησιά, με ένα πριμ 1.000 ευρώ για κάθε γιατρό και νοσηλευτή, με βοήθεια στη στέγη, στην αγορά της πρώτης κατοικίας εφόσον παραμείνουν 5 χρόνια (…). Όλα αυτά και το μπόνους κοστίζουν 35 εκατομμύρια ευρώ. Είναι 1 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά τουρίστα. Με ένα ευρώ θα μπορούσαμε να κάνουμε μια μεγάλη τομή στην υγεία στα νησιά. Η ΝΔ απέρριψε αυτή την πρόταση», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση δίνει ελάχιστα χρήματα για την υγεία. Πώς θα πληρώσει κάποιος το ενοίκιό του στην Πάρο ή στη Μύκονο; Πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα στέγασης, μια μόνιμη λύση και ένα γενναίο πρόγραμμα στελέχωσης των νοσοκομείων».

Για να δεσμευτεί: «Χρειάζεται να επενδύσουμε στη δημόσια υγεία. Και έχετε την εγγύηση πως όταν γίνουμε κυβέρνηση, η πρώτη προτεραιότητα θα είναι το κοινωνικό κράτος. Να υπάρχει πραγματικά δημόσια υγεία».

«Τειρεσίας» για την αισχροκέρδεια

Για την ακρίβεια, μίλησε για αισχροκέρδεια και έθεσε το ερώτημα «πώς γίνεται από το χωράφι στο ράφι να μην μπορεί να επιβιώσει ούτε ο αγρότης ούτε ο καταναλωτής;».

«Υπάρχει ένα σύστημα προπαγάνδας που δεν τα παρουσιάζει αυτά. Μπορεί αυτή τη στιγμή (η κυβέρνηση) να βάλει πλαφόν στην κερδοφορία στο ρεύμα, εμείς προτείνουμε 5%, δεν το κάνει. Μπορεί να μπει όριο στο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι δημόσιο αγαθό και η ΝΔ επιλέγει το πολύ μικρό ολιγοπώλιο.

Έχουμε προτείνει, για την ακρίβεια, όποιες εταιρείες αισχροκερδούν να υπάρχει ένα σύστημα Τειρεσίας. Όταν παίρνουν πρόστιμο, δεν θα έχουν καμία δουλειά με το δημόσιο για 5 χρόνια. Γιατί δεν το κάνει αυτό η ΝΔ; Δεν θέλει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, γιατί υπάρχουν συμφέροντα που χρηματοδοτούν τη δομή της. Το πιο βασικό που θα μπορούσε να κάνει είναι να μηδενίσει τον ΦΠΑ στο ψωμί και το γάλα», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v