Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Τι σημαίνει «5% παραπάνω» στις δαπάνες για την Υγεία

Πώς απαντά η Κουμουνδούρου στο μπαράζ επιθέσεων στον Στ. Κασσελάκη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΝΕ.ΑΡ. Η «άλλη προτεραιοποίηση» στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για τις επιπλέον ανάγκες.

ΣΥΡΙΖΑ: Τι σημαίνει «5% παραπάνω» στις δαπάνες για την Υγεία

Μία ασαφής διατύπωση του Στέφανου Κασσελάκη για τις δαπάνες στην Υγεία προκάλεσε νέο “πυρ ομαδόν” εναντίον του από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, διατηρώντας, κατά την Κουμουνδούρου, την “ιερή συμμαχία” τους απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κατηγορία προς τον κ. Κασσελάκη ήταν ότι με τη θέση του για δαπάνες 5% για την Υγεία, τάχθηκε υπέρ της μείωσής τους, αφού από τον σημερινό Προϋπολογισμό διατίθεται το 5,7% του ΑΕΠ.

Μετά από κάποια καθυστέρηση, δεδομένου ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί πολυήμερη περιοδεία στα νησιά με συνεχή… αγκυροβόλια και συναντήσεις, ο ίδιος προέβη σε διευκρίνηση μέσω ανάρτησης στα social media.

“Ενόσω δεσμευόμουν για πλήρη στελέχωση του ΕΣΥ και για αύξηση στις δαπάνες για τα νησιά, είπα ότι πρέπει να επενδύσουμε τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ για την Υγεία, και αυτό σημαίνει 5% ΠΑΡΑΠΑΝΩ από το ποσοστό που προβλέπεται σήμερα. Μιλάω ρητά για ΕΠΕΝΔΥΣΗ, όχι ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ του σημερινού ποσοστού”, τόνισε.

Στο σταθερό ερώτημα “πού θα βρεθούν τα λεφτά”, ο κ.Κασσελάκης εξήγησε ότι το επιπλέον ποσό “καλύπτεται εν μέρει από την αύξηση του προϋπολογισμού για την Υγεία στο 7,5%, σύμφωνα με το πάγιο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, και εν μέρει από την ανακατεύθυνση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου η ΝΔ έχει εντάξει μόνο… ελαιοχρωματισμούς νοσοκομείων”.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του κόμματος, η Ελλάδα υπολείπεται κατά 2% του μέσου ευρωπαϊκού όρου στις δαπάνες για την Υγεία. Επίσης, ενώ άλλες χώρες διαθέτουν το 30% ή το 20% των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα διαθέσει μόνο το 4,8%, καταλαμβάνοντας την 18η θέση στο σύνολο των 22 χωρών της ΕΕ.

Το δια ταύτα, συνεπώς, είναι “η άλλη προτεραιοποίηση” που θα ακολουθήσει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ως παράδειγμα επενδύσεων δε, που κρίνονται απολύτως αναγκαίες στη δημόσια υγεία, είναι η προμήθεια ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ για αεροδιακομιδές. “Πόσο μάλλον που είμαστε νησιωτική χώρα και τα προβλήματα στα νησιά με τα υποστελεχωμένες δομές της Υγείας είναι γνωστά με τραγικά αποτελέσματα”.

Οι έξι δεσμεύσεις για τη δημόσια Υγεία

Ο κ.Κασσελάκης, κατά την περιοδεία του στα νησιά, ανέφερε χθες συγκεκριμένες δεσμεύσεις:

  • Ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού των νοσοκομείων που καταρρέουν, καθώς και ανέγερση νέων νοσοκομείων στη χώρα.
  • Πλήρης ανάπτυξη αυτόνομων τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
  • Πλήρως λειτουργικά τριτοβάθμια νοσοκομεία σε όλες τις Περιφέρειες τις χώρας με στελέχωση όλων των κλινικών, ώστε να μην χρειάζεται να διακομίζονται τα βαριά περιστατικά στην Αθηνα.
  • Ειδικά για το Αιγαίο, λόγω της γεωγραφίας του, πλήρης λειτουργία Τριτοβάθμιων Νοσοκομείων σε Ρόδο, Σύρο και Λέσβο ώστε να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των νησιωτών.
  • Ολοκληρωμένο δίκτυο αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, μία ασπίδα υγείας πάνω από τον εναέριο χώρο όλης της Ελλάδας.
  • Πλήρωση όλων των κενών θέσεων και γενναίες μισθολογικές αυξήσεις σε όλο το υγειονομικό προσωπικό ώστε να πλησιάσουμε στο μ.ο. της ΕΕ / μισθολογικά και στεγαστικά κίνητρα για την εργασία γιατρών σε νησιωτικές και άγονες περιοχές.

Τώρα το θυμήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης;

Αναφορικά με το επικριτικό μπαράζ που δέχθηκε ο κ. Κασσελάκης τόσο από το κυβερνών κόμμα όσο και τα όμορα προοδευτικά, πηγές της Κουμουνδούρου σχολιάζουν καυστικά πως με τη στάση τους αυτή ομολογούν πως ο βασικός αντίπαλος όλων είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για την Χ. Τρικούπη, σημειώνουν πως ενώ όλο το διάστημα πριν από τις περσινές βουλευτικές εκλογές, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέρριπτε κατηγορηματικά την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, τώρα αλλάζει ρότα, πιεσμένη από τα δυσμενή δημοσκοπικά ευρήματα.

“Ο Νίκος Ανδρουλάκης θυμήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) να δεσμευθεί ότι μετά τις ευρωεκλογές θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς. Ότι δηλαδή θα κάνει αυτό που αρνιόταν πέρυσι και πρόπερσι”, σχολιάζουν.

Παραπέμπουν δε, στην απάντηση του κ. Κασσελάκη, ότι οι προοδευτικές συνεργασίες χτίζονται στην κοινωνία και όχι σε επίπεδο ηγεσιών.

Τα αριθμητικά στοιχεία

Προς επίρρωση των αριθμητικών επιχειρημάτων του, ο ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπει σε δύο πίνακες:

Ο πρώτος δείχνει ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ποσοστό των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης που διοχετεύει η ελληνική κυβέρνηση στην Υγεία την κατατάσσει μόλις στη 18η θέση, στο σύνολο των 22 χωρών.

Ο δεύτερος αποδεικνύει ότι, σύμφωνα με την Eurostat, για το έτος 2022, οι δημόσιες δαπάνες της Ελλάδα για την Υγεία ήταν 2 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v