Τσίπρας: Προοδευτικές λύσεις, όχι «viral μεταπολιτική»

«Στόχος μας είναι η κινητοποίηση πολιτών στη βάση προοδευτικών πολιτικών». Ομιλία στο EuroJam 2024, στο Βερολίνο. Οι αντίθετες ερμηνείες για τους αποδέκτες.

Τσίπρας: Προοδευτικές λύσεις, όχι «viral μεταπολιτική»

“Η απάντηση στις κρίσεις δεν είναι η αντιπολιτική και η απάντηση στην άνοδο της ακροδεξιάς δεν είναι η μεταπολιτική. Η Ευρώπη πρέπει να στηρίζει ενεργά την ειρήνη και να αντιμετωπίζει τις ανισότητες αν θέλει να είναι ισχυρή”.

Αυτά, μεταξύ άλλων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο EuroJam 2024, στο Βερολίνο, αναδεικνύοντας τη σημασία των επικείμενων ευρωεκλογών.

“Καθημερινά βλέπουμε πολίτες που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην εθνική και την ευρωπαϊκή πολιτική να κινούνται από την αποχή, στην αντιπολιτική, στην ακροδεξιά. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως η απάντηση δεν είναι η αντιπολιτική. Ούτε η μετα-πολιτική που επικεντρώνεται στο ‘να γίνεσαι viral’, αντί να κινητοποιείς τους πολίτες στη βάση προοδευτικών πολιτικών. Στόχος μας πρέπει να είναι να φέρουμε τους πολίτες πιο κοντά στην πολιτική και την πολιτική πιο κοντά στους πολίτες”, προκαλώντας αντίθετες ερμηνείες: είτε ότι πρόκειται για κριτική τοποθέτηση στο μοντέλο επικοινωνίας του “νέου ΣΥΡΙΖΑ” υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, είτε ότι αναφερόταν στην επικοινωνιακή τακτική των ακροδεξιών δυνάμεων ώστε να γίνουν οι ιδέες τους εύπεπτες στους πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε την ανάγκη κινητοποίησης των πολιτών για προοδευτικές πολιτικές που θα βελτιώνουν τη ζωή τους. “Ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη, που θα είναι και ισχυρή και κοινωνική, πρέπει να συνεχιστεί. Όχι μόνο διότι είναι εφικτό, αλλά και διότι σήμερα είναι πιο αναγκαίο από ποτέ” πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους δημοκρατικούς θεσμούς, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης δεν αρκεί, διότι "βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ολόκληρο δίκτυο ακροδεξιών δυνάμεων που αναπαράγουν ιδέες τόσο έξω, όσο και μέσα στα κόμματα της παραδοσιακής δεξιάς”.
Ως εκ τούτου, ανέδειξε την ανάγκη να δοθεί η μάχη των αξιών “για ανεκτικότητα και στήριξη του πλουραλισμού, για μια δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, βασιζόμενη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, για το κράτος δικαίου”.

Ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στην εμπειρία από την υπονόμευση του κράτους δικαίου: “στην Ελλάδα με το μεγαλύτερο σκάνδαλο υποκλοπών στην Ευρώπη ή τον θάνατο 600 προσφύγων στη θάλασσα της Πύλου, πέρυσι. Όπως και στις Βρυξέλλες με το Qatargate, ή όταν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούνται για διαφθορά”.

Υπενθυμίζεται ότι το “EuroJam” είναι ένα event που διοργανώνει κάθε χρόνο με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, η οργάνωση «Tu was für Europa» (Κάνε κάτι για την Ευρώπη). Στη φετινή διοργάνωση δόθηκε ιδιαίτερη σημασία λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v