Οι κινήσεις της αντιπολίτευσης για συσπείρωση και νέους ψηφοφόρους

ΣΥΡΙΖΑ: Ποσοστό με το «2» μπροστά και αυτοπεποίθηση Κασσελάκη: «Στις 9 Ιουνίου η Ελλάδα θα μείνει έκθαμβη από το αποτέλεσμα». ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Ζωντανό» το στοίχημα της 2ης θέσης. Το 3% της επιβίωσης για τη ΝΕ.ΑΡ.

Οι κινήσεις της αντιπολίτευσης για συσπείρωση και νέους ψηφοφόρους

Στη «μάχη των στόχων» μπαίνουν τα επιτελεία, προκειμένου να αυξήσουν τις συσπειρώσεις τονώνοντας τον κομματικό πατριωτισμό, αλλά και να προσελκύσουν νέους ψηφοφόρους. Την ίδια στιγμή, ρίχνουν στα πεδία στοχευμένες προτάσεις, όχι τόσο ως επικοινωνιακά όπλα όσο ως προσπάθεια να πείσουν ευρύτερα κοινά ότι έχουν επεξεργασμένες λύσεις για τα κεντρικά (και σοβαρά) προβλήματά τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, εν προκειμένω, κατέθεσε χθες την πρόταση νόμου για το φορολογικό, με έμφαση στους νέους συντελεστές για όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων (μισθοί, συντάξεις, αγροτικά εισοδήματα, αυτοαπασχολουμένων, από επιχειρηματική δραστηριότητα, υπεραξίας από μεταβίβαση κεφαλαίου κ.λπ.) και στη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ για 5,8 εκατομμύρια φορολογούμενους πολίτες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στην Ηλιούπολη, δεν εμφανίσθηκε απλώς αισιόδοξος για το ευρω-αποτέλεσμα, αλλά σε μία επίδειξη αυτοπεποίθησης διαβεβαίωσε ότι «στις 9 Ιουνίου η Ελλάδα θα μείνει έκθαμβη από το αποτέλεσμα».

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, δεν κρύβει πλέον την πεποίθηση ότι το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει το «2» μπροστά, παρότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν εκτίμηση επισήμως «έως 17%» και ανεπισήμως «λίγο παραπάνω» για το ποσοστό του κόμματος.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει σταθερά στα ζητήματα της Β. Μακεδονίας (μετά και τις νέες εξελίξεις από τις δηλώσεις του προέδρου του VMRO Χριστιάν Μιτσκόσκι), της υγείας, της ακρίβειας και του φορολογικού, ενώ στην καθημερινή επικοινωνιακή φαρέτρα μπαίνουν και νέα όπλα, ανάλογα με την επικαιρότητα.

Υπό το κεντρικό σύνθημα «Καλύτερη Ζωή Τώρα», απευθύνεται σε πολίτες που δεν ανήκουν, κατ' ανάγκην, στο αριστερό κοινό αλλά διψούν για ανάσες στην καθημερινότητα και στο κράτος δικαίου.

Ως προς το δεύτερο στοιχείο, η λέξη «συγκάλυψη» δεν λείπει από καμία αναφορά του κ. Κασσελάκη και των στελεχών του κόμματος, δεδομένων των νέων αποκαλύψεων ή στοιχείων που βγαίνουν συνεχώς στη δημοσιότητα, είτε για τις υποκλοπές, είτε για την τραγωδία των Τεμπών, είτε για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Στις εκλογές του Ιουνίου να σταλεί μήνυμα ότι θα υπάρχει δυνατή αντιπολίτευση, ώστε να τελειώνει το άλλοθι του 41%», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Κασσελάκης, με τη δέσμευση πως «με ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματεύεται για τη δική της οικονομική πολιτική».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Ζωντανός» ο στόχος της 2ης θέσης

Στην πλευρά της Χ. Τρικούπη, ο στόχος της δεύτερης θέσης… πάει κι έρχεται, με το επιτελείο να προσπαθεί να διατηρεί τον στόχο ζωντανό, προκειμένου να μην υπάρξει αποσυσπείρωση.

Κι αυτό, παρότι καμία δημοσκόπηση δεν δίνει τέτοια πιθανότητα, με τους εκλογικούς αναλυτές να εμφανίζονται βέβαιοι για την τρίτη θέση του κόμματος. (Στις χθεσινές μετρήσεις έφτασε μέχρι 14% περίπου).

Η ιδέα για σύγκριση του φετινού ευρω-ποσοστού με εκείνο των προηγούμενων ευρωεκλογών (7,7%) εγκαταλείφθηκε, επειδή, όπως έχουμε σημειώσει, κρίθηκε ότι θα ερμηνευόταν ως ηττοπάθεια.
«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η αύξηση των ποσοστών είναι ένα πολύ θετικό βήμα, ιδιαίτερα όταν η ΝΔ ζητά να συγκριθεί με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του 2019. Στόχος μας να ανεβάσουμε ακόμη περισσότερο τα ποσοστά μας και να κατακτήσουμε τη δεύτερη θέση», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης διατηρεί, ως αφήγημα, τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θα παίξει (σ.σ. εάν το κόμμα του φέρει ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα) στην «επόμενη ημέρα», δηλαδή στην προσπάθειά του να ηγηθεί του προοδευτικού χώρου.

Χθες μάλιστα, αιτιολόγησε την άποψή του ότι ο κ. Κασσελάκης δεν μπορεί να υπηρετήσει αυτό τον στόχο: «Ο κ. Κασσελάκης είναι πρόεδρος του κόμματος Κασσελάκη. Δεν είναι πρόεδρος του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Επ' αυτού, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης αρνήθηκε να συζητήσει για προοδευτική συμπόρευση… και με τον ΣΥΡΙΖΑ επί Αλέξη Τσίπρα: «Δεν ήθελε συνομιλητή τον Τσίπρα, δεν θέλει συνομιλητή τον Κασσελάκη, δεν θέλει συζήτηση γενικώς με τον ΣΥΡΙΖΑ», λένε.

Προσθέτοντας σκωπτικά πως ο πραγματικός στόχος της Χ. Τρικούπη είναι «να συνομιλήσει με τους "πρώην" του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτούς που ευελπιστεί ότι… θα γίνουν "πρώην"».

Ν. Αριστερά: Πολιτική επιβίωση το 3%

Όσον αφορά στη Νέα Αριστερά, το μεγάλο στοίχημα παραμένει η κατάκτηση του 3%, ώστε να κατοχυρωθούν ως δύναμη που μπορεί να παίξει ρόλο μέχρι (και μετά) τις εθνικές εκλογές.

Όπως εξηγούν στελέχη της, είναι πιθανό να μην καταφέρουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή ακόμα και αν πιάσουν το «κατώφλι» του 3%, διότι για πρώτη φορά συνωστίζονται γύρω από αυτό το κρίσιμο ποσοστό 3-4 κόμματα, οπότε η απόκτηση μία έδρας θα κριθεί στα «υπόλοιπα» των ψήφων.

Σ' αυτή την απευκταία, όπως λένε, περίπτωση, σημασία έχει να εμφανίσει ποσοστό πάνω από το εν λόγω «κατώφλι», για να μπορεί να καταγραφεί ως υπολογίσιμη δύναμη. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις την εμφανίζουν πράγματι στο όριο, δηλαδή ότι κινείται στο 2,8-3,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v