Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

M. Whitney: H αναλύτρια που ταρακούνησε τη Wall

Η υποβάθμιση της Citigroup από την αναλύτρια της CIBC World Markets, Meredith Whitney, όχι μόνο οδήγησε σε sell-off τη μετοχή του χρηματοοικονομικού ομίλου, αλλά ”αφαίρεσε” 369 δισ. δολάρια από την αμερικανική αγορά σε μία συνεδρίαση. Πώς απαντά στους επικριτές της: ”Είμαι η μόνη που είχε το θάρρος να πει την αλήθεια”…

M. Whitney: H αναλύτρια που ταρακούνησε τη Wall
Όταν μία υποβάθμιση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια 369 δισ. δολαρίων από την αξία κεφαλαιοποίησης της αμερικανικής αγοράς σε μία μόλις συνεδρίαση, είναι απόλυτα φυσιολογικό ο αναλυτής που την έχει πραγματοποιήσει να βγει προς υπεράσπιση των απόψεών του.

Αυτό ακριβώς έπραξε η Meredith Whitney, αναλύτρια της CIBC World Markets, η οποία με την υποβάθμιση της Citigroup όχι μόνο οδήγησε τη μετοχή του κορυφαίου αμερικανικού χρηματοοικονομικού ομίλου σε κατάρρευση, αλλά μαζί με αυτό συμπαρέσυρε το σύνολο του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ και ακολούθως, μία ημέρα μετά, στην Ασία.

Τι απαντά η κ. Whitney σε όσους την κατηγορούν (έστω και έμμεσα): ”Θεωρώ ότι είμαι εκ των ελάχιστων αναλυτών που είχε το θάρρος να δημοσιοποιήσει αυτό που συζητείται στους διαδρόμους της Wall Street και στα γραφεία των χρηματιστηριακών”.

Αν και, όπως σημειώνει το Bloomberg, η κ. Whitney είναι η τρίτη αναλύτρια που προτείνει ”πώληση” της μετοχής της Citigroup (μετά τον Mike Mayo της Deutsche Bank και δύο ακόμη αναλυτές μικρότερων οίκων), αυτό που την καθιστά πρωταγωνίστρια είναι οι οδυνηρές επιπτώσεις που προκάλεσε.

Όπως ακριβώς και ο κ. Mayo της Deutsche Bank, έτσι και η κ. Whitney θεωρεί αποκλειστικό υπεύθυνο των προβλημάτων της Citigroup τον επικεφαλής του ομίλου, Charles Prince.

”Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να αποχωρήσει”, δηλώνει η κ. Whitney. ”Ο όμιλος οφείλει να βελτιώσει τα επίπεδα ταμειακών ροών. Να αυξήσει τις δαπάνες του για τεχνολογική αναβάθμιση των συστημάτων του. Τα κέρδη του παραμένουν στάσιμα, το ίδιο και ο κύκλος εργασιών του”.

--Οι ”καλές” εκτιμήσεις της Whitney

Πάντως, η Meredith Whitney έχει αποδειχτεί απόλυτα ορθή σε αρκετές εκτιμήσεις της το τελευταίο διάστημα.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η σύσταση ”buy” που πρότεινε για την Goldman Sachs τον Μάρτιο του 2006 ακολουθήθηκε από έκρηξη ανόδου κατά 70% για τη μετοχή του χρηματοοικονομικού ομίλου.

Τον περασμένο μήνα προέβλεψε ότι η Merrill Lynch θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε διαγραφές ζημιών επιπλέον τεσσάρων δισ. δολαρίων στο γ’ τρίμηνο. Αποδείχτηκε αληθινή, ενώ ο επικεφαλής της Merrill Lynch, Stan O’Neil, είδε την έξοδο.

Πάντως, στο ”χαρτοφυλάκιό” της υπάρχουν και αποτυχίες, όπως η αναβάθμιση στις 19 Ιουλίου της JP Morgan Chase, η μετοχή της οποίας από τότε έως και σήμερα έχει υποχωρήσει κατά 9,3%.

Η 37χρονη αναλύτρια της CIBC World Markets, είναι συγγραφέας του βιβλίου ”Have More Money Now: A Common Sense Approach to Financial Management”, ενώ αποφοίτησε με άριστα από το Brown University του Rhode Island.

Όσο για τον… κίνδυνο κάποιος να θελήσει να την εκδικηθεί γιατί έχασε χρήματα από την υποβάθμιση της Citigroup, θα πρέπει να το σκεφτεί και δεύτερη φορά, καθώς σύζυγός της είναι ο John ”Bradshaw” Layfield, πρώην πρωταθλητής του World Wrestling Entertainment Inc., ήτοι του αμερικανικού πρωταθλήματος… κατς.

-- Η αντίθετη άποψη

Υπήρξαν, πάντως, και κάποιοι αναλυτές οι οποίοι έσπευσαν να αμφισβητήσουν τις εκτιμήσεις της κ. Whitney.

Ο David Hilder, αναλυτής της Bear Stearns, σε δικό του report σημειώνει ότι ”οι εκτιμήσεις σχετικά τόσο με τα κεφάλαια που διαθέτει η Citigroup όσο και με το ενδεχόμενο διακοπής παροχής μερίσματος είναι υπερβολικές και προέρχονται από έναν ανταγωνιστή”.

Ο κ. Hilder διατηρεί τη σύσταση ”outperform” για τη μετοχή της Citigroup και προβλέπει ότι η μετοχή της μπορεί να φτάσει έως και τα 58 δολάρια μέχρι το τέλος του 2008.

Από την πλευρά του, ο Anton Schutz, ο οποίος διαχειρίζεται 270 εκατ. δολάρια ως επικεφαλής της Mendon Capital Advisors, υποστηρίζει ότι η Citigroup έχει πληθώρα κεφαλαίων και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση ή σε διακοπή παροχής των μερισμάτων της.

Επιμέλεια: Σ. Ζαφείρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v