Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

MS: Συνιστά υπομονή και αυτοσυγκράτηση

Προσοχή και υπομονή συνιστά για μία ακόμη φορά στους επενδυτές ο κορυφαίος αναλυτής της Morgan Stanley, κ. Teun Draaisma, υπογραμμίζοντας ότι το παγκόσμιο περιβάλλον κρύβει αρκετές προκλήσεις.

MS: Συνιστά υπομονή και αυτοσυγκράτηση
Προσοχή και υπομονή συνιστά για μία ακόμη φορά στους επενδυτές ο κορυφαίος αναλυτής της Morgan Stanley, κ. Teun Draaisma, υπογραμμίζοντας ότι το παγκόσμιο περιβάλλον κρύβει αρκετές προκλήσεις τόσο για τις αγορές όσο και για τις κεντρικές τράπεζες.

Ο κ. Draaisma διατηρεί την προσεκτική προσέγγισή του προς τις μετοχές, παρά το γεγονός ότι ο MSCI Europe βρίσκεται κοντά σε νέα χαμηλά, και θέτει τρεις λόγους, εξαιτίας των οποίων οι επενδυτές οφείλουν να επιδείξουν προσοχή και ηρεμία.

Αρνητικά θεμελιώδη οικονομικά δεδομένα: Η ανάπτυξη υποχωρεί, ο πληθωρισμός ενισχύεται, οι κεντρικές τράπεζες καθίστανται περισσότερο επιθετικές, ενώ οι προβλέψεις για την πορεία της εταιρικής κερδοφορίας και των περιθωρίων κέρδους παραμένουν υψηλά.

Παρά την υποχώρηση οι αποτιμήσεις δεν είναι αρκετά φθηνές: Βάσει των μοντέλων μέτρησης της Morgan Stanley, οι αποτιμήσεις δεν έχουν φτάσει σε εκείνο το επίπεδο στο οποίο ο οίκος μπορεί να υποδείξει την έναρξη αγορών.

Η απαισιοδοξία επικρατεί: Εξαιτίας αυτής της τάσης δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα ακόμη bear market rally, ιδιαίτερα εάν υπάρξει αποκλιμάκωση, αρκετά σύντομα, των πληθωριστικών πιέσεων. Πάντως, ο κ. Draaisma θεωρεί ότι οι αγορές έχουν ήδη βιώσει την καλύτερη φάση του bear market rally.

Δεδομένων των παραπάνω, καλό θα ήταν οι επενδυτές να παραμείνουν προσεκτικοί, να διατηρήσουν αμυντική στάση, υπομονή αλλά και διατήρηση κεφαλαίου.

Η Morgan Stanley, επομένως, προτιμά τη διακράτηση μετρητών σε σύγκριση με τις μετοχές, ενώ οι κλάδοι που επιλέγει είναι αυτοί που διαθέτουν αμυντικά χαρακτηριστικά (φαρμακευτικός, ενέργεια, κοινή ωφέλεια).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v