Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FactSet: Εξελίσσεται η 4η πετρελαϊκή κρίση!

Για εν εξελίξει πετρελαϊκή κρίση που θα αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά ενέργειας κάνει λόγο ο οίκος FactSet στην τελευταία ανάλυσή του. Οι επιπτώσεις και οι επενδυτικές επιλογές. Είναι φθηνές οι μετοχές;

FactSet: Εξελίσσεται η 4η πετρελαϊκή κρίση!
Για εν εξελίξει πετρελαϊκή κρίση που θα αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά ενέργειας κάνει λόγο ο οίκος FactSet στην τελευταία ανάλυσή του.

Όπως σημειώνει ο οίκος, η κατάσταση στις αγορές έχει περιπλακεί, καθώς στη σοβούσα χρηματοοικονομική κρίση προστίθεται και η πετρελαϊκή, με τις τιμές του εμπορεύματος να διασπούν το ένα υψηλό μετά το άλλο.

Η FactSet δεν εμφανίζεται αισιόδοξη για την προσφορά πετρελαίου τα επόμενα 2 - 3 χρόνια καθώς δεν υπάρχει εύκολο υποκατάστατο, παρά την ακριβή τιμή. Το κάρβουνο δεν είναι πλέον φθηνό και άμεσα προσβάσιμο, θα χρειαστούν περίπου 12 χρόνια για την υλοποίηση νέων projects πυρηνικής ενέργειας, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ακόμη «σταγόνα στον ωκεανό».

Ως εκ τούτου, η μόνη βραχυπρόθεσμη οδός διαφυγής είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση της ζήτησης. Ήδη, τονίζει η FactSet, η αγορά αυτοκινήτων των ΗΠΑ υφίσταται δραματικές αλλαγές, ενώ η αμερικανική οικονομία οδεύει κατά πάσα πιθανότητα σε ύφεση. Η Αγγλία πιθανότατα θα βαδίσει κι εκείνη στον δρόμο της ύφεσης, ακολουθούμενη από ολόκληρη την Ευρώπη.

Μετά την κρίση, προβλέπει η FactSet, η ενέργεια θα είναι μια εντελώς διαφορετική αγορά, με την πυρηνική ενέργεια να επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύπτουν μεγαλύτερο κομμάτι της ενεργειακής «πίτας».

Όσο για τις χρηματιστηριακές αγορές, η διόρθωση στις τιμές των μετοχών έχει αρχίσει να φαίνεται ιδιαίτερα σοβαρή, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, τονίζει ο οίκος, προσθέτοντας ότι ίσως υπάρξουν κάποιες χρεοκοπίες εάν δεν γίνει κάτι για να «σωθεί» το σύστημα.

Το είδος της διόρθωσης που βιώνουν τα χρηματιστήρια συνάδει προς ύφεση στις ανεπτυγμένες αγορές και επιβράδυνση στις αναδυόμενες, σημειώνει.

Ωστόσο, στα τρέχοντα επίπεδα τιμών μεγάλο μέρος των αρνητικών δεδομένων αποτιμάται και οι μετοχές πλέον φαίνονται ελκυστικά φθηνές.

Η FactSet προτείνει σταδιακές αγορές μετοχών σε ένα πλαίσιο 12μήνου για τους επενδυτές που διαθέτουν ρευστότητα. Γι' αυτούς που βρίσκονται ήδη τοποθετημένοι σε μετοχικούς τίτλους, όμως, ο οίκος θεωρεί ότι είναι πρώιμο να αυξήσουν την έκθεσή τους στα ρίσκα των χρηματιστηρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v