Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο ένα τρισ. $ τα «στοιχήματα» των short sellers

Οι επενδυτές σε διεθνές επίπεδο «στοιχηματίζουν» ένα τρισ. δολάρια σε πτώση των μετοχών, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg.

Στο ένα τρισ. $ τα «στοιχήματα» των short sellers
Οι επενδυτές σε διεθνές επίπεδο «στοιχηματίζουν» ένα τρισ. δολάρια σε πτώση των μετοχών, σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg.

Κορυφαίοι διαχειριστές από τον κ. William Ackman έως τον κ. Jim Rogers «σορτάρισαν» περί το 1,4 δισ. δολ. τον Ιούλιο σε «κατάρρευση» των μετοχών των Freddie Mac και Fannie Mae, γεγονός το οποίο συνέβη προσφέροντάς τους τεράστιες αποδόσεις.

Βάσει στοιχείων της εταιρίας Spitalfields Advisors, η οποία ειδικεύεται στον δανεισμό μετοχών, τίτλοι αξίας 1,4 τρισ. δολαρίων είναι «δανεισμένοι» σε short-sellers, στις διεθνείς αγορές.

Η υποχώρηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, οι ζημίες ύψους 447 δισ. δολαρίων των τραπεζών αλλά και η... έκρηξη νέων funds που «στοιχηματίζουν» σε πτώση των μετοχών οδήγησε τις 22 από τις 23 χώρες οι οποίες απαρτίζουν τον δείκτη MSCI World σε bear market.

Πάντως, τη στιγμή που οι Αρχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας θέτουν περιοριστικούς όρους στο short-selling, αγορές όπως αυτές της Ινδονησίας και της Ινδίας ανοίγουν τις πύλες τους στη συγκεκριμένη επενδυτική τακτική.

Η αξία των τοποθετήσεων funds 130/30 και 120/20 ή άλλων τα οποία μπορούν να διατηρούν μετοχές αλλά και να τις «σορτάρουν» αναμένεται ότι θα φτάσει στα 2 δισ. δολάρια έως το 2010 από 140 δισ. δολάρια που ήταν το 2007, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Tabb Group.

Το short-selling στον NYSE ενισχύθηκε στο 4,6% του συνόλου των διαπραγματεύσεων τον περασμένο μήνα, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 1931.

«Οι short-sellers είναι ένα από τα σημαντικότερα "μέρη" του οικοσυστήματος των αγορών», υποστηρίζει κορυφαίος επενδυτής στο Bloomberg και προσθέτει ότι «όπως ακριβώς τα λιοντάρια φροντίζουν να κυνηγήσουν τα πιο αδύναμα μέλη ενός κοπαδιού, το ίδιο πράττουν και οι short-sellers».

Από το short-selling δεν έχουν «γλιτώσει» ούτε οι ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης Euro Stoxx 50 Short έχει ενισχυθεί 29% στο α΄ εξάμηνο του 2008, καταγράφοντας την καλύτερη πορεία του από το 1992. Την ίδια ώρα ο «κλασικός» δείκτης Euro Stoxx 50 έχει χάσει το 34% στο α΄ εξάμηνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v