Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Ρωσία αναγνώρισε Αμπχαζία - Ν. Οσετία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, υπό την προεδρία Dmitry Medvedev και Vladimir Putin, αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νοτίου Οσετίας. Με "βουτιά" 5,8% αντέδρασε ο δείκτης RTS. Διεθνής καταδίκη της απόφασης.

H Ρωσία αναγνώρισε Αμπχαζία - Ν. Οσετία
Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Προέδρου Dmitry Medvedev και του πρωθυπουργού Vladimir Putin, αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αποσχισθέντων από την Γεωργίας περιοχών της Αμπχαζίας και της Νοτίου Οσετίας.

Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης ελήφθη σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις των δυτικών δυνάμεων και ειδικά των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές προκάλεσε την έντονη αντίδραση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Ουάσιγκτον.

Ειδικότερα, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις τόνισε ότι "είναι λυπηρή η απόφαση της Μόσχας" ενώ σφοδρότερη ήταν η αντίδραση της γερμανίδας Καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ, που χαρακτήρισε την ενέργεια "εντελώς απαράδεκτη".  

Η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε σε "αυστηρή καταδίκη της ρωσικής απόφασης" ζητώντας πολιτική λύση της κρίσης στον Καύκασο.

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ν. Μίλιμπαντ απηύθυνε έκκληση "για την ευρύτερη δυνατή συμμαχία κατά της ρωσικής επιθετικότητας στη Γεωργία". 

Σε δηλώσεις της, η Υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Ντόρα Μπακογιάννη καταδίκασε τη ρωσική ενέργεια, συνυπογράφοντας τη σχετική δήλωση της Γαλλικής Προεδρίας της Ε.Ε. 

Ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μιλώντας στο CNN τόνισε ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να παρέμβει στρατιωτικά σε άλλα κράτη της ΕΣΣΔ, σημειώνοντας ωστόσο ότι "Θα προστατεύσουμε την Αμπχαζία και τη Ν. Οσετία εάν δεχθούν επίθεση". 

Μάλιστα, σε συνέντευξή του στο BBC, ο Ρώσος Πρόεδρος τόνισε: «Εμείς κάναμε ό,τι έκαναν και τα άλλα κράτη με το Κόσοβο και άλλα προβλήματα», κατηγορώντας παράλληλα τις ΗΠΑ ότι προμηθεύουν τη Γεωργία με όπλα.

Κατόπιν της απόφασης της ρωσικής κυβέρνησης, οι τιμές των μετοχών στο ρωσικό χρηματιστήριο, διολίσθησαν στα χαμηλότερα επίπεδα δύο ετών.

Ο δείκτης Micex που αποτιμάται σε ρούβλια διολίσθησε 3,6% στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2006, ενώ ο δείκτης RTS που αποτιμάται σε δολάρια υποχώρησε 5,8%.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης RTS έχει υποχωρήσει 32% κατά το τρέχον τρίμηνο, με την μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των διεθνών χρηματιστηρίων, καθώς ο πόλεμος με την Γεωργία και η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου πλήττουν την επενδυτική εμπιστοσύνη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v