Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχονται νέες μειώσεις επιτοκίων από EΚΤ, Fed

Σε μειώσεις των επιτοκίων στην ευρωζώνη φαίνεται ότι θα προχωρήσει σύντομα η ΕΚΤ την ώρα που οι δυσοίωνες προοπτικές ανάπτυξης και η πτώση του πληθωρισμού ανοίγουν τον δρόμο για χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική.

Έρχονται νέες μειώσεις επιτοκίων από EΚΤ, Fed
Σε μειώσεις των επιτοκίων στην ευρωζώνη φαίνεται ότι θα προχωρήσει σύντομα η ΕΚΤ, την ώρα που οι δυσοίωνες προοπτικές ανάπτυξης και η κατακόρυφη πτώση του πληθωρισμού ανοίγουν τον δρόμο για χαλαρότερη δημοσιονομική πολιτική.

Δύο βδομάδες αφότου μείωσε το βασικό της επιτόκιο στα 3,75% στα πλαίσια της συντονισμένης ενέργειας των κεντρικών τραπεζών, τα ηγετικά στελέχη της ΕΚΤ δείχνουν προς την πιθανότητα επιπλέον μείωσής τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις την Πέμπτη του Jose Manuel Gonzalez-Paramo, μέλους του συμβουλίου της ΕΚΤ, τα στοιχεία για χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και μείωση των τιμών θέτουν νέα δεδομένα στις αναλύσεις της ΕΚΤ που διαβλέπει ότι μία ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων δεν θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα σε αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 6 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Gilles Moec, υπεύθυνο επί των ευρωπαϊκών οικονομικών θεμάτων στην Bank of America, επιπλέον μειώσεις μπορεί να ακολουθήσουν άμεσα από την ΕΚΤ. Παρότι οι αγορές έχουν προβλέψει επιτόκια ύψους 2,5% για τον επόμενο Ιούνιο ο κ. Moec επισήμανε ότι δεν θα πέσουν στα επίπεδα του 2003 (2%) για να μην πυροδοτηθεί νέα "φούσκα".

Η πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον στόχο για τον πληθωρισμό. Κυρίως χάρη στις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου η ΕΚΤ προβλέπει μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη από 3,6% περίπου στο 2% που αποτελεί και τον στόχο για το επόμενο έτος.

Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης από τη στιγμή που μια πιθανή άνοδος στις τιμές του πετρελαίου και στους μισθούς, π.χ. στη γερμανική βιομηχανία, αποτελεί κινδύνο για νέες πληθωριστικές πιέσεις. Η τράπεζα θα παρακολουθήσει στενά τον αντίκτυπο των δημοσίων χρηματοδοτήσεων για την αντιμετώπιση της οικονομικής ύφεσης και τα σχέδια σωτηρίας των τραπεζών από τη στιγμή που πληθωριστικές δημοσιονομικές σπατάλες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εναντίον της χαλαρότερης πολιτικής στα επιτόκια.

Fed: Οι αγορές προεξοφλούν μείωση επιτοκίων στο 1%

Τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Federal Reserve κατά 50 μονάδες βάσης, στο 1%, την ερχόμενη εβδομάδα αποτιμούν πλήρως τα αμερικανικά παράγωγα fed funds.

Ειδικότερα, τα παράγωγα συμβόλαια υποδηλώνουν πιθανότητα μεγαλύτερη του 100% για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 0,5%, στο 1%, στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

Ακόμη, προβλέπουν πιθανότητα 99% για νέα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, γεγονός που θα οδηγήσει τα αμερικανικά επιτόκια στο 0,75%, στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v