Η Fiat δηλώνει "πολύ μικρή για να επιβιώσει μόνη"

Η Fiat δήλωσε ότι είναι «πολύ μικρή για να επιβιώσει μόνη,» θερμαίνοντας τη συζήτηση για συγχωνεύσεις κολοσσών στην καταπονημένη από την οικονομική κρίση διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία.

Η Fiat δηλώνει πολύ μικρή για να επιβιώσει μόνη
Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία Fiat δήλωσε ότι είναι «πολύ μικρή για να επιβιώσει μόνη,» ρίχνοντας «λάδι στην φωτιά» της συζήτησης για συγχωνεύσεις κολοσσών στην καταπονημένη από την οικονομική κρίση διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία.

Την ίδια ώρα με την δραματική δήλωση του ιταλικού ομίλου, φημολογείται ότι η σουηδική κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο διάσωσης για την Volvo και την Saab.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fiat, Sergio Marchionne, ανέφερε το σαββατοκύριακο, ότι μόνο έξι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες θα υπάρχουν στον πλανήτη, όταν ολοκληρωθεί η φάση των εξαγορών και συγχωνεύσεων, η οποία προβλέπει ότι θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο.

Η παγκόσμια βιομηχανία αυτοκινήτων βρίσκεται ενώπιον της μεγαλύτερης απειλής στην ιστορία της, καθώς οι αυστηρές πιστωτικές συνθήκες και η μείωση της κατανάλωσης πλήττουν τις πωλήσεις.

Τα σωματεία εργαζομένων της Chrysler ανακοίνωσαν ότι θα μελετήσουν την πιθανότητα συμμαχίας με ανταγωνιστή, εάν έτσι πρόκειται να διασωθούν θέσεις εργασίας, ενώ η Toyota, η Νο1 βιομηχανία στον χώρο, δήλωσε ότι θα μειώσει τις δαπάνες της κατά 40%.

Η Fiat έχει στο παρελθόν συζητήσει για συνεργασία με την Ford και την GM και συμμετέχει σε κοινοπραξία εμπορικών οχημάτων με την PSA Peugeot Citroen.

Αναλυτής της SocGen εκτιμά ότι μια συμμαχία με την PSA θα είχε νόημα για την ιταλική εταιρία, καθώς οι δύο επιχειρήσεις μαζί θα ανταποκρίνονταν στο μέγεθος παραγωγής 5,5 εκατομμυρίων αυτοκινήτων το χρόνο, το οποίο ο κ. Marchionne θεωρεί βιώσιμο, και θα γίνονταν η Νο1 εταιρία κατασκευής μικρών οχημάτων στον πλανήτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v