Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πάτωσε» το πετρέλαιο στα 40 δολάρια;

Η τιμή του πετρελαίου επέστρεψε πάνω από τα 40 δολάρια και αρκετοί αναλυτές εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι οι επιθετικές μειώσεις προσφοράς από τον OPEC τελικώς «χτίζουν» μια βάση (floor) στις τιμές του αργού.

«Πάτωσε» το πετρέλαιο στα 40 δολάρια;
Η τιμή του πετρελαίου επέστρεψε πάνω από τα 40 δολάρια ανά βαρέλι και αρκετοί αναλυτές εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι οι επιθετικές μειώσεις προσφοράς από τον OPEC τελικώς «χτίζουν» μια βάση (floor) στις τιμές του αργού.

Παρά την αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας, το πετρέλαιο παραμένει πάνω από τα 40 δολάρια ανά βαρέλι τις τελευταίες εβδομάδες, αντλώντας στήριξη εν μέρει από την συμφωνία του OPEC να αφαιρέσει 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από την παραγωγή του από τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να φέρει μια ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, το καρτέλ, που αντλεί το ένα τρίτο από το πετρέλαιο του πλανήτη, εφάρμοσε το 67% των περικοπών που ανήγγειλε, ένα μέγεθος ρεκόρ, τον Ιανουάριο.

Το απόγευμα της Τρίτης, το συμβόλαιο Μαρτίου ενισχύεται 25 σεντς στα 40,33 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας υποχωρήσει στα 39,83 δολάρια την Δευτέρα, με πτώση κάτω από τα 40 δολάρια για πρώτη φορά σε τρεις εβδομάδες. Το συμβόλαιο του Brent στο Λονδίνο ενισχύεται 52 σεντς στα 44,34 δολάρια.

«Οι τιμές δείχνουν να έχουν «πατώσει» για την ώρα» δηλώνει ο Kevin Norrish της Barclays Capital. "Ο OPEC έχει προφανώς αφαιρέσει περισσότερο πετρέλαιο από το απαιτούμενο από τις αγορές και υπάρχει κίνδυνος υπερβολικού σφιξίματος στην προσφορά –κάτι που θα προκαλέσει επιστροφή τιμών σε ανοδική πορεία αρκετά γρήγορα.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v