Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Πρόγραμμα 75 δισ. δολ. για στεγαστικά δάνεια

Τις λεπτομέρειες προγράμματος ύψους 75 δισ. δολαρίων για την υποστήριξη 9 εκατομμυρίων κατόχων στεγαστικών δανείων, ώστε να επαναδιαπραγματευτούν τους όρους των πιστώσεών τους, ανακοίνωσε η κυβέρνηση Obama.

ΗΠΑ: Πρόγραμμα 75 δισ. δολ. για στεγαστικά δάνεια
Τις λεπτομέρειες του προγράμματος ύψους 75 δισ. δολαρίων για την υποστήριξη 9 εκατομμυρίων κατόχων στεγαστικών δανείων, με την αναπροσαρμογή των όρων και επιτοκίων των πιστώσεων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση Obama.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο σκέλη. Το ένα σκέλος έχει στόχο την στήριξη 4-5 εκατομμυρίων κατόχων δανείων τα οποία προήλθαν ή ήταν εγγυημένα στις ημι-κρατικές υπηρεσίες στεγαστικής πίστης Fannie Mae και Freddie Mac, ώστε να επαναδιαπραγματευθούν τους όρους των δανείων, με στόχο χαμηλότερο επιτόκιο. Το υπουργείο Οικονομικών θα αγοράσει έως 200 δισ. δολάρια σε προνομιούχες μετοχές των δύο υπηρεσιών, μέγεθος διπλάσιο απ’όσο είχε αρχικώς προβλεφθεί.

Ένα διαφορετικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει 3 – 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες προβλέπει την δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης στεγαστικών δανείων με στόχο χαμηλότερα επιτόκια, μέσω οποιουδήποτε οίκου χορήγησης. Με βάση από το σχέδιο, ο οίκος χορήγησης του δανείου θα μειώσει εθελοντικά τα επιτόκια και η κυβέρνηση θα διαθέσει επιδότηση στον χορηγό.

«Το πρόγραμμα που ανακοινώνω επικεντρώνεται στην διάσωση οικογενειών που έπαιξαν με τους κανόνες και έδρασαν με υπευθυνότητα,» δήλωσε ο Πρόεδρος Barack Obama.

Στο δεύτερο σκέλος του προγράμματος, ο πιστωτής θα επιβάλει μείωση των επιτοκίων τόση ώστε η μηνιαία δάση για την δανειολήπτη να μην ξεπερνά το 38% του προ φόρων εισοδήματός του. Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα επιβάλλει ανάλογη επιδοτούμενη μείωση στο ποσό της μηνιαίας δόσης, ώστε αυτή να μην ξεπερνά τελικώς το 31% του προ φόρων εισοδήματός του.

Στο πλαίσιο της πρώτης πρωτοβουλίας των 75 δισ. δολ., ο χορηγός εξυπηρετούμενου δανείου θα λαμβάνει 1000 δολάρια για κάθε επιτυχημένη μετατροπή των όρων δανείου, καθώς και επιπλέον κυβερνητική επιδότηση κάθε μήνα, εφόσον το δάνειο παραμένει ενήμερο. Οι ιδιοκτήτες θα έχουν δικαίωμα λαμβάνειν 1000 δολ. επιπλέον κάθε χρόνο επί πέντε χρόνια, εφόσον η εξυπηρέτηση του δανείου παραμένει ενήμερη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επιπλέον κίνητρα προς τους πιστωτές οι οποίοι δέχονται μετατροπή δανείου σε επισφαλείς περιπτώσεις, πριν πέσει σε δυσμένεια ο δανειολήπτης.

Περιλαμβάνει επίσης μικρότερο σχέδιο, που προβλέπει να διατεθούν 1,5 δισ. δολ. για να βοηθηθούν οι ενοικιαστές οι οποίοι υπέστησαν έξωση λόγω κατάσχεσης να βρουν νέο σπίτι και με 2 δισ. δολ. για την σταθεροποίηση σε γειτονιές που υφίστανται υψηλά επίπεδα κατασχέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v