Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT: Ο ελβετικός κολοσσός Glencore μελετά ΙΡΟ

Η ελβετική Glencore, η μεγαλύτερη εταιρία εμπορίας εμπορευμάτων στον κόσμο, μελετά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το πολυετές «μυστικιστικό» παρελθόν της και να προχωρήσει σε εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

FT: Ο ελβετικός κολοσσός Glencore μελετά ΙΡΟ
Η ελβετική Glencore, η μεγαλύτερη εταιρία εμπορίας εμπορευμάτων στον κόσμο, μελετά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το πολυετές «μυστικιστικό» παρελθόν της και να προχωρήσει σε εισαγωγή στο χρηματιστήριο, προκειμένου να ξεπεράσει τις δυσκολίες που ενέχει η ιδιωτική δομή ιδιοκτησίας της, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των Financial Times.

Ο ελβετικός όμιλος διεξάγει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, προκαταρκτικές συνομιλίες με τραπεζίτες για αρχικές δημόσιες εγγραφές, αν και πάντως δεν αναμένεται να γίνει άμεσα κάποιο ΙΡΟ, καθώς η διοίκηση θα περιμένει, αν μη τι άλλο, κάποια βελτίωση στα χρηματιστήρια.

Την εταιρία ίδρυσε το 1974 ο Marc Rich, που υπήρξε φυγάς για οικονομικούς λόγους και έγινε «διάσημος» για την χάρη που του απένειμε ο Αμερικανός πρόεδρος Bill Clinton κατά την τελευταία ημέρα της προεδρίας του.

Ξεκίνησε ως απλή εταιρία εμπορίου, αλλά μεταβλήθηκε σε κορυφαία επιχείρηση παραγωγής πρώτων υλών. Κατέχει μερίδια σε κορυφαίους μεταλλευτικούς και ενεργειακούς ομίλους, μεταξύ των οποίων 35% της βρετανικής Xstrata.

Με βάση την «κλασική» κεφαλαιοποίηση του μεταλλευτικού κλάδου στις 8-10 φορές EBITDA, η Glencore εκτιμάται ότι θα αποτιμηθεί περίπου όσο η Rio Tinto, που έχει κεφαλαιοποίηση 65 δισ. δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v