Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα αναλυτών για το "μέλλον" του δολαρίου

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το μέλλον του δολαρίου εκφράζουν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg, με την Deutsche Bank να "βλέπει" άνοδο 17% έως τα τέλη του 2009.

Κόντρα αναλυτών για το μέλλον του δολαρίου
Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για το μέλλον του δολαρίου εκφράζουν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Bloomberg, με την Deutsche Bank να "βλέπει" άνοδο 17% έως τα τέλη του 2009.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι κορυφαίοι αναλυτές των CIBC World Markets, Deutsche Bank, Bank of America και Wells Fargo αναμένουν σημαντική ανάκαμψη του πράσινου νομίσματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2009.

"Νομίζω ότι είναι λογικό να είμαι αισιόδοξος για το δολάριο" δηλώνει ο κ. Henrik Gullberg, ειδικός συναλλαγματικών αγορών της Deutsche Bank. "Όποιος εξετάσει τα μακροοικονομικά στοιχεία διαπιστώνει ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει ένα ή δύο τρίμηνα πριν από τις ευρωπαϊκές".

Η Deutsche Bank βλέπει σημαντική υποχώρηση του ευρώ, με πρόβλεψη ότι θα φτάσει στο 1,20 δολάριο έως το τέλος του 2009, δηλαδή το δολάριο θα σημειώσει τα δύο καλύτερα τρίμηνά του από το 1981.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο β΄ τρίμηνο το δολάριο έχει υποχωρήσει 5,5% έναντι του ευρώ. Αισιοδοξία για το δολάριο εκφράζει και ο κ. Adam Fazio, αναλυτής της CIBC, υποστηρίζοντας ότι το αμερικανικό νόμισμα θα ενισχυθεί 4,1% έναντι του ευρώ εντός των δύο επόμενων τριμήνων.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg, πάντως, είναι αρκετά διχασμένοι, με τις προβλέψεις για την ισοτιμία ευρώ - δολαρίου να ξεκινούν από το 1,16 δολάριο ανά ευρώ έως το 1,55 δολάριο ανά ευρώ έως το τέλος του 2009.

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από την Deutsche Bank εκφράζουν οι αναλυτές της HSBC, με τον κ. Paul Mackel να τονίζει ότι "το δολάριο είναι αιχμάλωτος της ποσοτικής χαλάρωσης και ως εκ τούτου είναι ευάλωτο". Η HSBC αναμένει ότι το ευρώ θα κλείσει το 2009 στο 1,50 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v