Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Trichet: "Βλέπει" αδύναμη ανάπτυξη όλο το 2009

Για αδύναμη οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη έως το τέλος του 2009 προειδοποίησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση για τα επιτόκια. Τι είπε για πληθωρισμό, τράπεζες.

Trichet: Βλέπει αδύναμη ανάπτυξη όλο το 2009
Για αδύναμη οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη έως το τέλος του 2009 προειδοποίησε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Όπως σημείωσε, αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας, αλλά όχι με τους ρυθμούς που παρατηρήθηκαν στο α' τρίμηνο του 2009, ενώ η σταθεροποίηση στις οικονομίες της ευρωζώνης αναμένεται εντός του 2010, ακολουθούμενη από ανάκαμψη.

Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι ο αρνητικός πληθωρισμός που παρατηρείται στην ευρωζώνη είναι ευθυγραμμισμένος με τις προσδοκίες της τράπεζας.

Αναφορικά με τις τράπεζες, ο κ. Τρισέ υπογράμμισε ότι η ροή χορηγήσεων από τις τράπεζες παραμένει περιορισμένη, αν και η ΕΚΤ έχει παράσχει σημαντική ρευστότητα στο σύστημα.

Παράλληλα, ζήτησε από τις τράπεζες να αναλάβουν τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση και, όπου κρίνεται απαραίτητο, να αξιοποιήσουν πλήρως τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης τους χρηματοοικονομικού τομέα, ιδίως όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% το βασικό επιτόκιο της ευρωζώνης στη σημερινή συνεδρίασή της, σε μία κίνηση την οποία είχαν προεξοφλήσει πλήρως αγορές και αναλυτές.

Σύμφωνα με αρκετούς οικονομολόγους η ΕΚΤ θα διατηρήσει στα τρέχοντα επίπεδα του 1% τα επιτόκια έως και το δ’ τρίμηνο του 2010, προκειμένου να «θωρακίσει» την οικονομία της ευρωζώνης ενάντια στην κρίση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v