Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρέμβαση Πάπα για την παγκόσμια οικονομία

Τη δημιουργία «παγκόσμιας πολιτικής Αρχής» για τη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομίας, ζήτησε ο Πάπας Βενέδικτος, προκειμένου να «βγει» ο κόσμος από την κρίση και να αποτραπεί επανάληψή της.

Παρέμβαση Πάπα για την παγκόσμια οικονομία
Τη δημιουργία «παγκόσμιας πολιτικής Αρχής» για τη διαχείριση της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και περισσότερες ρυθμίσεις των εθνικών οικονομιών, από πλευράς κυβερνήσεων, ζήτησε ο Πάπας Βενέδικτος, προκειμένου να «βγει» ο κόσμος από την κρίση και να αποτραπεί επανάληψή της.

Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η έκκληση αυτή του Πάπα για επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η παγκόσμια οικονομία, έρχεται με την μορφή νέας εγκυκλίου η οποία αναφέρεται σε σειρά κοινωνικών θεμάτων και το πώς η τρέχουσα κρίση έχει επηρεάσει τόσο τα πλούσια, όσο και τα φτωχά κράτη.

Μεταξύ άλλων, ο Πάπας αναφέρει ότι «υπάρχει μια άμεση ανάγκη για μια πραγματικά παγκόσμια πολιτική Αρχή», καθήκον της οποίας θα είναι «να διαχειριστεί την παγκόσμια οικονομία, να αναζωογονήσει τις οικονομίες που έχουν πληγεί από την κρίση, να αποτρέψει οποιαδήποτε επιδείνωση της τρέχουσας κρίσης και τις μεγαλύτερες ανισορροπίες που θα προέκυπταν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια Αρχή θα έπρεπε να «ρυθμίζεται από τον νόμο» και «θα χρειάζονταν να είναι αναγνωρισμένη διεθνώς και να έχει το δικαίωμα να διασφαλίσει την ασφάλεια για όλους, να φροντίζει για την δικαιοσύνη και για τον σεβασμό στα δικαιώματα».

Στην εγκύκλιο των 141 σελίδων, ο Πάπας αναφέρει επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη, τα οικονομικά ινστιτούτα και ο χρηματοοικονομικός κλάδος διεθνώς χρειάζεται να αναμορφωθούν «ακόμα και εν μέσω μιας παγκόσμιας ύφεσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v