Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμφωνία Ecofin για ευέλικτη τραπεζική νομοθεσία

Σε συμφωνία επί της αρχής για την ελαστικοποίηση της νομοθεσίας περί κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών ήλθαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, όπως μετέδωσε το Reuters.

Συμφωνία Ecofin για ευέλικτη τραπεζική νομοθεσία
Σε συμφωνία επί της αρχής για την ελαστικοποίηση της νομοθεσίας περί κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών ήλθαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης, όπως μετέδωσε το Reuters. 

Στόχος των βασικών αρχών, στις οποίες θα βασιστεί η Κομισιόν για να θεσπίσει τους νέους τραπεζικούς κανόνες τον Οκτώβριο, είναι η μείωση της πιθανότητας, οι τράπεζες να επιδεινώνουν τους κύκλους στην πραγματική οικονομία.

Παράλληλα, οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους για τη γερμανική πρόταση προσωρινού "παγώματος" των κανόνων της Βασιλείας ΙΙ για την τραπεζική κεφαλαιακή επάρκεια.

Σύμφωνα με όσα συμφώνησε το Ecofin, θα απαιτηθεί από τις τράπεζες η δημιουργία κεφαλαιακών "μαξιλαριών" ασφαλείας σε καιρούς οικονομικής ανάπτυξης, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούνται σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών.

Αυτό θα αποτρέψει τα τραπεζικά ιδρύματα από τον υπερβολικό δανεισμό όταν η ανάπτυξη είναι ισχυρή και θα τους επιτρέψει να δίνουν περισσότερες χορηγήσεις σε δύσκολους καιρούς. 

"Το συμβούλιο αποφάσισε ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να μετριαστούν οι παράγοντες που επιδεινώνουν την κυκλικότητα των οικονομιών, δημιουργώντας κεφαλαιακά μαξιλάρια ρευστότητας που θα δημιουργούνται σε καλούς καιρούς και θα μπορούν να αντλούνται σε περιόδους υφέσεων", αναφέρει η δήλωση των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v