Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G8: Η κρίση στην "κορυφή" της ατζέντας

Στα ερείπια της ιταλικής L’Aquilla ξεκινά σήμερα η σύνοδος των ηγετών του G8, οι οποίοι θα αναζητήσουν εκ νέου λύσεις για την κρίση, το διεθνές εμπόριο, την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και για το Ιράν.

G8: Η κρίση στην κορυφή της ατζέντας
Στα ερείπια της ιταλικής L’Aquilla ξεκινά σήμερα η σύνοδος των ηγετών του G8, οι οποίοι θα αναζητήσουν εκ νέου λύσεις για θέματα όπως η κρίση, το διεθνές εμπόριο, η καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και το Ιράν. 

Ο οικοδεσπότης της συνόδου, Ιταλός πρωθυπουργός κ. Silvio Berlusconi -υπό τη σκιά του σκανδάλου για την προσωπική του ζωή- μάλλον επέλεξε, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το Reuters, την "καλύτερη" περιοχή γι’ αυτή τη σύνοδο. Η L’Aquilla κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε από ισχυρή σεισμική δόνηση νωρίτερα φέτος, εμφανίζοντας την ίδια εικόνα με την παγκόσμια οικονομία.

Όλοι προβλέπουν ότι οι ηγέτες των οκτώ ισχυρών χωρών του πλανήτη θα συμφωνήσουν ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αποχωρήσει το κράτος από αγορές και επιχειρήσεις, καθώς η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ενδεχομένως να υπάρξει συμφωνία για νέα πακέτα στήριξης κυρίως προς τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Το διεθνές εμπόριο θα βρεθεί και αυτό στην ατζέντα των ισχυρών, αφού πληθαίνουν οι φωνές από επικεφαλής διεθνών οργανισμών για την ανάγκη αποφυγής του προστατευτισμού και της εμφάνισης νέων εμποδίων στη διεθνή εμπορική δραστηριότητα.

Σε πολιτικό επίπεδο, σαφώς θα συζητηθεί το θέμα των εκλογών και των επακόλουθων διαμαρτυριών του Ιράν αλλά και το μόνιμο αγκάθι της Μ. Ανατολής.

Στόχος των ηγετών είναι να κλείσουν μία νέα συμφωνία για την προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Πάντως δεν είναι λίγοι οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι που υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα σύνοδος είναι απλώς μία... ενδιάμεση συνάντηση πριν από αυτή που θα πραγματοποιήσει το G20 στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη συνάντηση του G8 στην οποία συμμετέχει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Barrack Obama.

Πρόωρο "αντίο" του Κινέζου Προέδρου

Ο Πρόεδρος της Κίνας, κ. Hu Jintao, εγκατέλειψε πριν καν αρχίσει τη σύνοδο του G8 λόγω των εκτεταμένων συγκρούσεων στην επαρχία Xinjiang, οι οποίες άφησαν πίσω τους περισσότερους από 150 νεκρούς.

Όπως ανακοίνωσε το υπ. Εξωτερικών της Κίνας, ο κ. Hu δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο του G8 καθώς θεωρείται απαραίτητη η επιστροφή του στη χώρα προκειμένου να διαχειριστεί την κρίση στην απομονωμένη αλλά πλούσια σε ενεργειακά κοιτάσματα επαρχία Xinjiang.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v