CESR:Αξιολογεί τη MiFID στις δευτερογενείς αγορές

Η CESR δημοσίευσε την αξιολόγηση της για την επίπτωση της Οδηγίας για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων (MiFID) στην λειτουργία των δευτερογενών αγορών μετοχών.

CESR:Αξιολογεί τη MiFID στις δευτερογενείς αγορές
Η CESR δημοσίευσε την αξιολόγηση της για την επίπτωση της Οδηγίας για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων (MiFID) στην λειτουργία των δευτερογενών αγορών μετοχών.

Μετά από τη πρώτη επέτειο της εφαρμογής της MiFID τον Νοέμβριο 2008, η CESR δημοσίευσε έκθεση για την επίπτωση που είχε η MiFID στην λειτουργία των δευτερογενών αγορών μετοχών.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε δίνει έμφαση στην λειτουργία των διατάξεων της MiFID και των εκτελεστικών μέτρων υλοποίησης της σχετικά με την διαφάνεια της αγοράς και την ακεραιότητα, τις ρυθμιζόμενες αγορές, τους Πολυμερείς Μηχανισμούς Διαπραγμάτευσης (MTFs) και τους συστηματικούς εσωτερικοποιητές.

Η δημοσίευση της έκθεσης της CESR ακολούθησε κλήση για σχόλια που εκδόθηκε τον Νοέμβριο 2008 και κατέγραψε τις απόψεις των συμμετεχόντων στην αγορά για την MiFID και την επίπτωσή της.

Η επίπτωσης της ΜiFID στις δευτερογενείς αγορές

Η αξιολόγηση της CESR έδειξε ότι η εισαγωγή της MiFID άλλαξε σημαντικά το τοπίο των δευτερογενών αγορών σε όλη την Ευρώπη, ιδιαιτέρως μέσω της εισαγωγής των νέων Πολυμερών Μηχανισμών Διαπραγμάτευσης. Παρότι το μερίδιο αγοράς των ρυθμιζόμενων αγορών ελαττώθηκε μετά την εφαρμογή της MiFID, η μεγαλύτερη πλειοψηφία της διαπραγμάτευσης μετοχών διενεργείται μέσω των υφιστάμενων ρυθμιζόμενων αγορών παρά μέσω των νέων μορφών μηχανισμών διαπραγμάτευσης ή εξωχρηματιστηριακά.

Από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή η MiFID πολλοί παράγοντες έχουν επηρεάσει το κόστος διαπραγμάτευση, όπως ο αυξανόμενος ανταγωνισμός, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα πτωτικές πιέσεις στα άμεσα κόστη εκτέλεσης. Ταυτόχρονα, οι αυξημένες δαπάνες για τεχνολογία για την διαπραγμάτευση σε ένα περισσότερο κατατμημένο περιβάλλον και γενικά η διεύρυνση των spreads προσφοράς και ζήτησης ως αποτέλεσμα των ευμετάβλητων συνθηκών αγοράς, έτειναν να αντισταθμίσουν την μείωση στις προμήθειες. Τα ευρήματα επίσης δεικνύουν τις ανησυχίες κάποιων συμμετεχόντων στην αγορά ότι η μείωση των προμηθειών στις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης δεν έχουν περάσει ολοκληρωτικά από τους συμμετέχοντες στην αγορά στους επενδυτές.

Διαφάνεια πριν και μετά από την διαπραγμάτευση

Μετά την εφαρμογή της MiFID, οι συμμετέχοντες στην αγορά εξέφρασαν ανησυχίες για ένα αριθμό θεμάτων προσυναλλακτικής διαφάνειας που ποικίλουν από θέματα ερμηνείας έως πιθανές ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην καινοτομία και στον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ διαφόρων μηχανισμών διαπραγμάτευσης. Η CESR λαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπίσει αυτές τις ανησυχίες.

Για παράδειγμα έχει εφαρμοστεί μια διαδικασία για την θεώρηση μελλοντικών εξαιρέσεων από υποχρεώσεις προσυναλλακτικής διαφάνειας και έχει συμφωνήσει η CESR να διεξάγει μια ανασκόπηση όλων των εξαιρέσεων προσυναλλακτικής διαφάνειας αρχίζοντας στο δεύτερο εξάμηνο αυτού του έτους.

Ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου ανταγωνισμού λόγω της MiFID στις υπηρεσίες δημοσίευσης συναλλαγών, τα στοιχεία διαπραγμάτευσης είναι τώρα διαθέσιμα από ένα αριθμό διαφορετικών παρόχων. Μερικοί από τους συμμετέχοντες στην αγορά εξέφρασαν ανησυχία για την κατάτμηση των στοιχείων της αγοράς: ότι δηλαδή υπάρχει ανάγκη για καλύτερης ποιότητας στοιχεία μετασυναλλακτικά και για ενοποιημένο σετ στοιχείων αγοράς.

Η CESR γνωρίζει αυτές τις ανησυχίες και θα διενεργήσει περαιτέρω εργασία για την αξιολόγηση των θεμάτων που αφορούν, στο κόστος της αξιολόγησης των στοιχείων μετασυναλλακτικής διαφάνειας και την ενοποίηση των στοιχείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v